Γονάτισαν τα νοσοκομεία των τουριστικών νησιών

Γονάτισαν τα νοσοκομεία των τουριστικών νησιών

Αφήνουν νοσοκομεία και κέντρα υγείας –ακόμη και σε τουριστικές περιοχές που πρόκειται να υποδεχτούν χιλιάδες επισκέπτες– να «μαραζώσουν», με αποτέλεσμα να διακόπτονται αναγκαστικά βασικές τους λειτουργίες. Το ένα μετά το άλλο, νοσοκομεία που έχουν σταθεί όρθια στην υγειονομική κρίση αναγκάζονται να κάνουν… εκπτώσεις στις παρεχόμενες υπηρεσίες είτε επειδή συνταξιοδοτούνται εργαζόμενοι είτε επειδή αυτοί παραιτούνται λόγω των εξαντλητικών συνθηκών είτε ακόμη επειδή αρρωσταίνουν και δεν υπάρχει κανείς να τους αντικαταστήσει. Την ίδια ώρα οι μετακινήσεις ιατρικού προσωπικού –τα «μπαλώματα» δηλαδή– σε ορισμένα νησιά φαίνεται ότι αποτελούν πάλι τακτική της κυβέρνησης για την κάλυψη κενών και φυσικά τη δημιουργία νέων.

Στη Σύρο έχουν αναβληθεί τα χειρουργεία, στο Καραμανδάνειο της Πάτρας έχουν σταματήσει οι εφημερίες και στην Πάτμο οι γιατροί της περιοχής ενημερώνουν τους κατοίκους αλλά και τους χιλιάδες επισκέπτες ότι το καθεστώς εφημερίας του κέντρου υγείας είναι επισφαλές. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) είναι στη λαιμητόμο έπειτα από δύο χρόνια δοκιμασίας.

Στη Σύρο το νοσοκομείο υπολειτουργεί

«Το νοσοκομείο Σύρου είναι δευτεροβάθμιο νοσοκομείο και καλύπτει τις ανάγκες όλων των Κυκλάδων, συν ότι έχουμε εδώ και την πτητική βάση του ΕΚΑΒ. Υπάρχει “εντέλλεσθε” όλα τα περιστατικά των Κυκλάδων να έρχονται στη Σύρο και γι’ αυτό έχουμε και μονάδα αυξημένης φροντίδας» εξηγεί στο Documento η Κατερίνα Καλογεράκη, πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου και εκπρόσωπος εργαζομένων στο ΔΣ των διασυνδεόμενων νοσοκομείων Σύρου – Νάξου. Εκφράζει όμως την ανησυχία της καθώς ο πληθυσμός του νησιού όσο και των γύρω νησιών τα οποία καλύπτει το νοσοκομείο της Σύρου αυξάνεται λόγω της τουριστικής περιόδου. «Είμαστε πια διαμελισμένοι και απαξιωμένοι πλήρως» τονίζει και συνεχίζει: «Εδώ και καιρό βλέπουμε ότι γίνεται μια συστηματική κλιμακούμενη υποβάθμιση του μοναδικού δευτεροβάθμιου νοσοκομείου στις Κυκλάδες. Εχουμε αποχωρήσεις γιατρών με συνταξιοδοτήσεις και μετακινήσεις γιατρών χωρίς την αντικατάστασή τους».

Ο σύλλογος περιγράφει την κατάσταση σε καταγγελία που κατέθεσε προς όλους τους αρμόδιους. Μέχρι πριν από δύο μήνες στο βιοπαθολογικό εργαστήριο και στην αιμοδοσία υπηρετούσαν τέσσερις γιατροί: δύο μόνιμοι και δύο επικουρικοί. Μετά τη μετακίνηση ενός μόνιμου με απόφαση του διοικητή της 2ης ΔΥΠΕ σε άλλο νοσοκομείο και τη μη παράταση ή αντικατάσταση μιας επικουρικής γιατρού αυτά τα δύο κρίσιμα για τη λειτουργία του νοσοκομείου τμήματα έμειναν μόνο με δύο γιατρούς. Από την περασμένη Δευτέρα και οι δύο γιατροί νοσούν με Covid-19 και δεν δόθηκε άμεσα λύση, με αποτέλεσμα τα εργαστήρια και η αιμοδοσία να παραμένουν ακάλυπτα από εργαστηριακούς γιατρούς, γεγονός το οποίο αφενός καθιστά επισφαλή την αντιμετώπιση των ασθενών που εξυπηρετούνται από το νοσοκομείο, αφετέρου καθιστά αδύνατη την αποδοχή διακομιδών από άλλα νησιά.

«Από την Τετάρτη έχουν ανασταλεί τακτικά και επείγοντα χειρουργεία και δεν δεχόμαστε περιστατικά από νησιά που χρειάζονται είτε χειρουργείο είτε οτιδήποτε θέλει αιμοδοσία. Δεν κάνουμε αποδοχή» αναφέρει η πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στο νοσοκομείο. Οπως εξηγεί, το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στα εργαστήρια: «Ενώ προβλέπονται τρεις θέσεις καρδιολόγων, έχει μείνει μόνος του ο διευθυντής της καρδιολογικής, ο οποίος καλύπτει και εφημερίες του πτητικού ΕΚΑΒ, και αυτές τις μέρες ήρθε έγγραφο ότι στο τέλος Ιουνίου φεύγει με συνταξιοδότηση. Μένουμε δηλαδή από 1η Ιουλίου χωρίς καρδιολόγο».

Με μετακινήσεις προσπαθούν να καλύψουν τα κενά

Η κατάσταση δεν διαφέρει σε άλλα νησιά, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων. «Στη Λέρο έχουμε ελλείψεις, είναι όμως κάπως καλύτερα απ’ ό,τι στην Κω ή την Κάλυμνο. Το θέμα είναι ότι μας ζητάνε καρδιολόγο από την Κάλυμνο που δεν έχει. Ζητάνε επίσης από τη Λέρο παθολόγο να πάει στην Κω που δεν έχει. Ζητάνε με μετακινήσεις να μπαλώσουν κενά τα οποία είναι αναγκαία» σημειώνει στο Documento ο Γιώργος Tσουκαλάς, πρόεδρος της Ενωσης Γιατρών Λέρου – Πάτμου – Λειψών – Αγαθονησίου.

Πολύ κακή είναι η εικόνα και στο Κέντρο Υγείας Πάτμου. Η ένωση γιατρών της περιοχής καταγγέλλει την αυταρχική συμπεριφορά της διοίκησης του εν λόγω ΚΥ, που προσπαθεί να τρομοκρατήσει το προσωπικό ακόμη και «τραμπουκίζοντας», με σκοπό να αποσπάσει συναίνεση για συνεχή εργασία χωρίς ρεπό και άδειες, για περικοπή oφειλόμενων ρεπό.

Οπως αναφέρει η ένωση γιατρών, «οι δυο αγροτικοί ιατροί έχουν φτάσει στα όριά τους και σκέφτονται να παραιτηθούν. Ξεκαθαρίζουμε προς όλους τους αρμόδιους ότι η Ενωσή μας θα αντιδράσει αν συνεχιστεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση. Ενημερώνουμε τους κατοίκους της Πάτμου αλλά και τους χιλιάδες επισκέπτες ότι το καθεστώς εφημερίας του Κέντρου Υγείας είναι επισφαλές και επικίνδυνο λόγω της έλλειψης προσωπικού και τους καλούμε να αγωνιστούν μαζί μας, οργανωμένα μέσα από σωματεία και συνδικαλιστικές ενώσεις, για την πλήρη στελέχωση της μονάδας υγείας με μόνιμο προσωπικό εξασφαλίζοντας σύγχρονες, δημόσιες, δωρεάν για όλους υπηρεσίες υγείας».

Τέλος οι εφημερίες και στο Καραμανδάνειο

Ο γολγοθάς των εργαζομένων του Καραμανδάνειου νοσοκομείου στην Πάτρα δεν έχει τέλος λόγω της έλλειψης αναισθησιολόγων. «Δεν υπάρχει κανένας μόνιμος παιδοαναισθησιολόγος. Με απόφαση του διοικητικού συμβούλιου από την Τρίτη έχουν σταματήσει οι εφημερίες» λέει στο Documento ο Στέλιος Τσόχατζης, γραμματέας της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας (ΕΙΝΑ).

Όπως εξηγεί, «πρώτη φορά κλείνει η εφημερία ενός νοσοκομείου, πόσο μάλλον παιδιατρικού», επισημαίνοντας ότι «το Καραμανδάνειο καλύπτει όλη τη δυτική Ελλάδα και κάνει περίπου 1.800 με 2.000 χειρουργεία τον χρόνο».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter