Η… αριστερή άνοιξη της Λατ. Αμερικής

Η… αριστερή άνοιξη της Λατ. Αμερικής

Η προηγούμενη εβδομάδα αναπτέρωσε τις ελπίδες των προοδευτικών ανθρώπων για το μέλλον της Λατινικής Αμερικής, καθώς οι υποψήφιοι της Αριστεράς σε Ονδούρα και Χιλή τα πήγαν καλά σε εκλογικές αναμέτρησες απέναντι σε υποψήφιους της Δεξιάς. Οι χώρες αυτές προστίθενται στην Αργεντινή, τη Βολιβία και στο Περού όπου έχουν επικρατήσει προοδευτικές κυβερνήσεις, δείχνοντας ότι φυσάει αέρας αλλαγής στην περιοχή.

Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος και η καυτή πατάτα

Στην Ονδούρα την περασμένη Κυριακή η Σιομάρα Κάστρο κέρδισε πανηγυρικά τις εκλογές με είκοσι μονάδες διαφορά από τον αντίπαλό της Νάσρι Ασφούρα, υποψήφιο με το κυβερνών Εθνικό Κόμμα, που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και δώδεκα χρόνια. Το 2009 ο σύζυγος της Κάστρο Μανουέλ Σελάγια ανατράπηκε από στρατιωτικό πραξικόπημα καθώς θεωρήθηκε ότι οδηγούσε τη χώρα πολύ κοντά στη Βενεζουέλα. Η Σιομάρα Κάστρο καλείται να διαχειριστεί μια πολύ δύσκολη κατάσταση στην οικονομία και την κοινωνία, καθώς η χρόνια διαφθορά, ο νεοφιλελευθερισμός και εσχάτως η πανδημία έχουν τσακίσει τη χώρα.

Δεκαετίες λιτότητας επιβεβλημένης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν αφήσει πάνω από το 50% των 10 εκατομμυρίων κατοίκων της Ονδούρας να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ η ανεργία είναι πάνω από 10%. Τους τελευταίους δώδεκα μήνες πάνω από 300.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στα νότια σύνορα των ΗΠΑ προσπαθώντας να ξεφύγουν από την ανέχεια και τη βία, αφού η Ονδούρα με 37,6 ανθρωποκτονίες ανά 100.000 κατοίκους θεωρείται μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες του κόσμου.

Ο κύριος λόγος που η Κάστρο κέρδισε με τόσο μεγάλη διαφορά είναι ότι οι πολίτες έχουν απαυδήσει με την εξωφρενική διαφθορά του κυβερνώντος κόμματος. Χαρακτηριστικότερη περίπτωση ο ίδιος ο πρόεδρος Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για δωροδοκία από εμπόρους ναρκωτικών!

Σχετικά με τις εξαρτήσεις της χώρας από το δυτικό κεφάλαιο η Κάστρο θα επιδιώξει, σύμφωνα με το Reuters, νέα συμφωνία με το ΔΝΤ, καθώς η χώρα βρίσκεται σε προγράμματα χρηματοδότησης από το 1999, όμως είναι αντίθετη με την αύξηση των φόρων ή τη δημιουργία καινούργιων. Η ομάδα της νέας προέδρου ήταν σε συζητήσεις με κλιμάκια του ΔΝΤ πριν ακόμη από τις εκλογές. Στην τελευταία αξιολόγησή του το ΔΝΤ, παρότι αναγνωρίζει την ανάγκη χαλαρότερης δημοσιονομικής πολιτικής λόγω της οικονομικής κρίσης από την πανδημία και τις τροπικές καταιγίδες, περιμένει από τη χώρα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να κατεβάσει το δημοσιονομικό έλλειμμα από σχεδόν 7% σε 1% το επόμενο έτος. Η Κάστρο θέλει να μεταθέσει τον στόχο στο 2024.

Με το βλέμμα στον δεύτερο γύρο

Στις 21 Νοεμβρίου ο πρώτος γύρος των εκλογών στη Χιλή μπορεί να ανέδειξε νικητή τον ακροδεξιό υμνητή του Πινοτσέτ Χοσέ Αντόνιο Καστ, όμως ο αριστερός νεαρός ακτιβιστής Γκαμπριέλ Μπόριτς ήταν δεύτερος με μικρή διαφορά. Μάλιστα σύμφωνα με ορισμένες δημοσκοπήσεις φαίνεται να έχει προβάδισμα για τον δεύτερο γύρο της 19ης Δεκεμβρίου. Ο Μπόριτς έγινε γνωστός από τα φοιτητικά κινήματα, ενώ υπόσχεται να δώσει τέλος στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ταλαιπωρούν τη χώρα. Εάν κερδίσει τις εκλογές, και με δεδομένο ότι ο Ινάσιο Λούλα προηγείται στις δημοσκοπήσεις για τις εκλογές του 2022 στη Βραζιλία, η Λατινική Αμερική θα ζήσει μια αριστερή άνοιξη, πολλά υποσχόμενη για κοινωνικές αλλαγές.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter