Η Ευρωβουλή κατέθεσε αγωγή κατά της Κομισιόν για μη εφαρμογή του Μηχανισμού Κράτους Δικαίου

Η Ευρωβουλή κατέθεσε αγωγή κατά της Κομισιόν για μη εφαρμογή του Μηχανισμού Κράτους Δικαίου

Αγωγή κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για μη εφαρμογή του Κανονισμού Προϋποθέσεων (Conditionality Regulation), υπέβαλε σήμερα η νομική υπηρεσία του Κοινοβουλίου μετά από αίτημα του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

Ο Κανονισμός Προϋποθέσεων, που εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2020, επιτρέπει την αναστολή πληρωμών και δημοσιονομικών δεσμεύσεων προς τα κράτη μέλη που παραβιάζουν το Κράτος Δικαίου.

Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι η Κομισιόν «απέφυγε να το χρησιμοποιήσει μέχρι στιγμής. Ως εκ τούτου, η επιτροπή νομικών υποθέσεων του Κοινοβουλίου είχε προτείνει τη λήψη νομικών μέτρων».

 

«Όπως ζητήθηκε σε κοινοβουλευτικά ψηφίσματα, η νομική μας υπηρεσία άσκησε προσφυγή κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μη εφαρμογή του Κανονισμού Αιρεσιμότητας στο Δικαστήριο της ΕΕ σήμερα» ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενεργήσει με συνέπεια και να ανταποκριθεί σε όσα δήλωσε η Πρόεδρος Φον ντερ Λάιεν κατά την τελευταία μας συζήτηση στην Ολομέλεια για αυτό το θέμα. Τα λόγια πρέπει να μετατραπούν σε πράξεις» κατέληξε ο κ. Σασόλι.

Τι αναφέρει ο Κανονισμός Προϋποθέσεων για το κράτος δικαίου:

 

Για παράδειγμα, μια χώρα δεν θα πρέπει να λαμβάνει πόρους ή δάνεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης εάν δεν σέβεται την ελευθερία του Τύπου , εάν παραβιάζει τα δικαιώματα κοινωνικών ομάδων ή εάν θέτει εμπόδια στη Δικαιοσύνη και ευνοεί τη διαφθορά.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter