Η Ευρώπη σχεδιάζει καλοκαιρινές διακοπές στο σπίτι ενώ η Ελλάδα ελπίζει να κεφαλαιοποιήσει τη διαχείριση της πανδημίας

Η Ευρώπη σχεδιάζει καλοκαιρινές διακοπές στο σπίτι ενώ η Ελλάδα ελπίζει να κεφαλαιοποιήσει τη διαχείριση της πανδημίας

Με το καλοκαίρι να βρίσκεται προ των πυλών κι ενώ η η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία παραμένουν προσεκτικοί και αναζητούν εγχώριους τουρίστες, η Ελλάδα ελπίζει ότι ανοίξει τις πύλες της στον τουρισμό τον Ιούλιο, και να κεφαλαιοποιήση τον χειρισμό της κρίσης όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα Guardian.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, με τίτλο «η Ευρώπη σχεδιάζει καλοκαιρινές “διακοπές στο σπίτι” (staycation) μετά τα lockdown για τον κορονοϊό» την ώρα που η Βρετανία προετοιμάζεται για νέες κρατήσεις εντός των συνόρων, άλλες ευρωπαϊκές χώρες προχωρούν σε κινήσεις ώστε να διασώσουν τον τουρισμό, που αντιπροσωπεύει το 10% του ΑΕΠ τους.

Γαλλία

Η Γαλλία, ο δημοφιλέστερος τουριστικός προορισμός στον κόσμο, με σχεδόν 90 εκατ. επισκέπτες κάθε χρόνο είναι η χώρα που χτυπήθηκε πιο σφοδρά από την πανδημία του κορωνοϊού. Μόνο στο Παρίσι υπολογίζεται πως ταξιδεύουν κάθε χρόνο σχεδόν 45 εκατ. τουρίστες, ενώ η Disneyland αποτελεί πόλο έλξης για 15 εκ εξ αυτών.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Εντουάρντ Φιλίπ ανακοίνωσε πακέτο στήριξης του τουρισμού, ύψους 18 δισεκ ευρώ, σε μια μάχη ώστε να μην καταρρεύσει ο αριθμός τουριστών. Όσοι τουρίστες διαμένουν σε ξενοδοχεία, ξενώνες και κάμπινγκ συνήθως αποφέρουν έσοδα περίπου 56 δισ. ευρώ, βοηθώντας στη διατήρηση περισσότερων από δύο εκατομμυρίων θέσεων εργασίας. Ωστόσο, περίπου το 95% των ξενοδοχείων έκλεισαν τον Μάρτιο. Σε μια προσπάθεια να τους ξανανοίξουν σταδιακά, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι οι Γάλλοι πολίτες θα μπορέσουν να πραγματοποιήσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές, όμως μόνο εντός των συνόρων της χώρας, από τον Ιούλιο.

Ιταλία

Αντίθετα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε επιμένει πως οι Ιταλοί φέτος θα κάνουν διακοπές, με την Ιταλία να ανοίγει τις πύλες της και στον εξωτερικό τουρισμό από τις 3 Ιουνίου. Την ίδια μέρα θα επιτραπεί η μετακίνηση μεταξύ των περιοχών εντός της Ιταλίας στους Ιταλούς πολίτες.

Τα καταστήματα άνοιξαν σήμερα Δευτέρα και επιτρέπεται κάθε κίνηση εντός μεμονωμένων περιοχών, πράγμα που σημαίνει ότι οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν φίλους τους.

Η κυβέρνηση ελπίζει να σώσει την καλοκαιρινή περίοδο, αφού οι Ιταλοί παραδοσιακά φεύγουν από τις πόλεις τους για τις ετήσιες καλοκαιρινές διακοπές τους. Καταστήματα και εστιατόρια σε όλη τη χώρα ετοιμάζονται να ανοίξουν ξανά υπό αυστηρούς κανόνες κοινωνικής απόστασης και υγιεινής.

Ισπανία

Στην Ισπανία τα αυστηρά μέτρα ενάντια στη μετάδοση του κορονοϊού παραμένουν, καθώς όποιος ταξιδεύει στη χώρα της ιβηρικής θα πρέπει να παραμένει σε καραντίνα για δύο εβδομάδες πριν μπορέσει να μετακινηθεί εντός της ισπανικής επικράτειας.

Επιπλέον, η Ισπανία προχωρεί στην άρση μέτρων με διαφορετικές ταχύτητες από περιοχή σε περιοχή. Κάποια ξενοδοχεία έλαβαν άδεια να ανοίξουν και πάλι, όμως ελάχιστα αποφάσισαν τελικά να λειτουργήσουν και πάλι, καθώς δεν υπήρχε ζήτηση. 

Οι παραλίες στην Ισπανία θα μπορούσαν να ανοίξουν από τα μέσα Ιουνίου, αλλά παραμένει μυστήριο ο τρόπος που θα τηρηθούν σε αυτές τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Ελλάδα και Κύπρος

Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα και την Κύπρος το ένα πέμπτο του εργατικού δυναμικού απασχολείται στον τουρισμό, αριθμός σχεδόν διπλάσιος από τον μέσο όρο της ΕΕ, με τη βιομηχανία να εξακολουθεί να είναι ο μοναδικός μεγαλύτερος συνεισφέρων στις οικονομίες τους.

Όπως αναφέρεται η χώρα μας το περασμένο καλοκαίρι δέχτηκε αριθμό ρεκόρ τουριστών, που άγγιξε τα 33 εκατομμύρια. Φέτος, οι ξενοδόχοι θα αισθάνονται ικανοποιημένοι αν την Ελλάδα επισκεφτεί το ένα τρίτο αυτών.

Με σχεδόν το 65% των ξενοδοχείων να είναι αντιμέτωπα με την χρεωκοπία, αναφέρει το δημοσίευμα, η χώρα σκοπεύει να κεφαλαιοποιήσει την επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας, το «σπάνιο success story», όπως χαρακτηρίστηκε τις προηγούμενες μέρες από τον Διεθνή Τύπο. Η Guardian τονίζει και πάλι πως η Ελλάδα αναδύθηκε ως μια από τις χώρες της Ευρώπης με τα λιγότερα κρούσματα, αφού επέβαλε γρήγορα αυστηρά μέτρα για τον κορονοϊό.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter