Η Κίνα «τσάκισε» τα κρυπτονομίσματα

Η Κίνα «τσάκισε» τα κρυπτονομίσματα

Η Κίνα ανακοίνωσε ότι απαγορεύεται οποιαδήποτε συναλλαγή με κρυπτονομίσματα αλλά και η «εξόρυξη» αυτών.

Η ανακοίνωση ήταν τόσο αναπάντεχη και δυναμική που καταβαράθρωσε την αξία των κρυπτονομισμάτων όπως το Bitcoin, κατά 6.6% που ισούται με 159 δις δολάρια.

Συνολικά δέκα κυβερνητικές υπηρεσίες, μεταξύ αυτών και η κεντρική τράπεζα της Κίνας (PBOC), δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν ώστε να πατάξουν την μαύρη αγορά των κρυπτονομισμάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι πρώτη φορά που το Πεκίνο προχωράει σε μία τέτοιας κλίμακας κίνηση.

Ειδικότερα, η PBOC σε ανακοίνωση της ανέφερε ότι τα κρυπτονομίσματα δεν πρέπει να κυκλοφορούν ενώ οι ξένες εταιρείες που εμπορεύονται κρυπτονομίσματα απαγορεύεται να παρέχουν υπηρεσίες σε Κινέζους. Επίσης, με τα νέα μέτρα απαγορεύεται σε οικονομικά ιδρύματα, εταιρείες συναλλαγών και διαδικτυακές εταιρείες να εμπορεύονται κρυπτονομίσματα. Ενόσω η κινεζική Επιτροπή Εθνικής Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης δήλωσε ότι θα εργαστεί ώστε να κόψει τη παροχή ρεύματος για «εξόρυξη», αφού εμπεριέχονται ρίσκα ενώ παρεμποδίζονται οι στόχοι για τη μετάβαση σε μία οικονομία χωρίς άνθρακα.

Γιατί τώρα

Η συγκεκριμένη επιλογή της Κίνας έρχεται σε μία συγκυρία που όλο και παραπάνω κράτη αντιστρατεύονται την κυκλοφορία και εμπορία των κρυπτονομισμάτων. Τα τελευταία έχουν συνδεθεί από τη μία με τα αυξημένα ρίσκα για την μεταπανδημική ανάκαμψη λόγω της εγγενής αστάθειας τους και την απουσία οποιουδήποτε κρατικού ελέγχου. Από τη άλλη, τα κρυπτονομίσματα έχουν δεχθεί σφοδρή κριτική για το δυσβάσταχτο ενεργειακό κόστος που απαιτείται η «εξόρυξη» και η εμπορία τους και συνακόλουθα με τους τεράστιους ρύπους που παράγονται ως αποτέλεσμα της δραστηριότητας τους.

Η Κίνα από τη μεριά της αντιλαμβάνεται τα κρυπτονομίσματα ως μία δομική απειλή για το ψηφιακό γουάν που θέλει να εκδώσει και βρίσκεται σε προχωρημένο πιλοτικό στάδιο. Παράλληλα φοβάται μία κοινωνική και πολιτική αστάθεια που ενδέχεται να επιφέρει μία κρίση από τα κρυπτονομίσματα.

 

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter