Η «κραυγή» από την Εύβοια εικονογραφεί το άλμπουμ του Guardian για τα 50 χρόνια της Ευρώπης

Η «κραυγή» από την Εύβοια εικονογραφεί το άλμπουμ του Guardian για τα 50 χρόνια της Ευρώπης
theguardian

Ο ανταποκριτής του Guardian για την Ευρώπη, Jon Henley και ο συντάκτης φωτογραφιών, Guy Lane αναδεικνύουν τα γεγονότα που σημάδεψαν την πορεία της Ευρώπης κατά τον τελευταίο μισό αιώνα μέσα από 24 φωτογραφίες, τις οποίες φιλοξενεί ο Guardian στο πρωτοσέλιδο της Τετάρτης μέσα από ένα μεγάλο φωτογραφικό αφιέρωμα.

Η συγκλονιστική φωτογραφία του πολυβραβευμένου φωτορεπόρτερ Κωνσταντίνου Τσακαλίδη που δείχνει την «κραυγή» και την απελπισμένη έκφραση της ηλικιωμένης γυναίκας την ώρα που οι φωτιές μαίνονταν στην Βόρεια Εύβοια τον Αύγουστο του 2021 επί κυβέρνησης Μητσοτάκη επιλέχθηκε ως κεντρική για το μεγάλο φωτογραφικό αφιέρωμα. Δυστυχώς την ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη επαίρεται για το «επιτελικό της κράτος« η χώρα μας εμφανίζεται για ακόμη μια φορά στα διεθνή μέσα με θέμα την ανείπωτη θλίψη και τις τραγικές στιγμές που βιώνουν κάτοικοι κατά τη διάρκεια φυσικών καταστροφών, ενώ το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη αδυνατεί να προστατεύσει τόσο την ίδια την ανθρώπινη ζωή όσο και το ίδιο το φυσικό περιβάλλον, αλλά και τις περιουσίες των ανθρώπων.

Στον πρόλογο του αφιερώματος ο Guardian γράφει μεταξύ άλλων:

«Πριν από πενήντα χρόνια, η Ευρώπη χωρίστηκε σε δύο εχθρικά μπλοκ, εγκλωβισμένα σε έναν ψυχρό πόλεμο μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Στο νότο, εκατομμύρια πολίτες εξακολουθούσαν να ζουν υπό δικτατορίες. Η Δανία, η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο είχαν μόλις ενταχθεί σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση – ανεβάζοντας τα μέλη της σε εννέα.

Στις πέντε δεκαετίες από τότε, τα αυταρχικά καθεστώτα έπεσαν και οι δημοκρατίες αναγεννήθηκαν. Τα τείχη κατέρρευσαν, οι ομοσπονδίες διαλύθηκαν και ακολούθησαν αιματηροί πόλεμοι. Υπήρξαν πολλές κρίσεις: πολιτικές, οικονομικές, ανθρώπινες.

Η Ευρώπη έχει βιώσει τρομοκρατικές θηριωδίες, ειρηνικές –και λιγότερο ειρηνικές– επαναστάσεις, φυσικές καταστροφές, πανδημία. Η ΕΕ αυξήθηκε σε 28 μέλη και στη συνέχεια έχασε ένα από αυτά. Πρωτοφανής αριθμός ανθρώπων έχουν διακινδυνεύσει τη ζωή τους για να το φτάσουν.

Μια πλήρης ιστορία της Ευρώπης αυτά τα χρόνια θα μπορούσε να γεμίσει πολλά βιβλία – ένα έργο, ίσως, για άλλη μια μέρα. Προς το παρόν, ο συντάκτης εικόνων του Guardian, Guy Lane, έχει επιλέξει εικόνες που καλύπτουν τον τελευταίο μισό αιώνα που, μαζί, δίνουν τουλάχιστον μια εντύπωση αυτής της συνεχώς μεταβαλλόμενης ηπείρου».

1973 – Η εξέγερση φοιτητών στο Πολυτεχνείο Αθηνών

Μέσα όμως στο φωτογραφικό αφιέρωμα του Guardian υπάρχει και δεύτερο συγκλονιστικό κλικ από την Ελλάδα. Αυτό δεν είναι άλλο από την ιστορική εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο Αθηνών το 1973.

«Στις 3 τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου 1973, ένα τανκ έσπασε τις πύλες του Πολυτεχνείου Αθηνών, καθώς μονάδες της αστυνομίας και του στρατού κατέστειλαν βάναυσα την φοιτητική εξέγερση που θα προμήνυε το τέλος της στρατιωτικής χούντας στην Ελλάδα.

Το πόσοι ακριβώς έχασαν τη ζωή τους αμφισβητείται. Παρόλο που κανείς δεν έχασε τη ζωή του στην πανεπιστημιούπολη, οι αναφορές για τον αριθμό των πολιτών – συμπεριλαμβανομένων των μαθητών λυκείου – που σκοτώθηκαν κατά την επακόλουθη καταστολή έξω από αυτήν κυμαίνονται από 24 έως σχεδόν τριπλάσιους. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου, που αποτέλεσε κομβική στιγμή στην ιστορία της Ελλάδας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μια καθοριστική πράξη αντίστασης κατά του αυταρχισμού που έστρεψε το ρεύμα της κοινής γνώμης εναντίον των συνταγματαρχών, οδήγησε τελικά στην πτώση του καθεστώτος τον επόμενο χρόνο» γράφει ο Guardian.

Δείτε ΕΔΩ όλο το αφιέρωμα του Guardian.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter