Η κρίση στην Ουκρανία έφερε αύξηση πληθωρισμού στη Γερμανία και πτώση στην Ισπανία

Η κρίση στην Ουκρανία έφερε αύξηση πληθωρισμού στη Γερμανία και πτώση στην Ισπανία

Ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε απροσδόκητα με τον ταχύτερο ρυθμό από τότε που άρχισε να καταγράφεται στην ενωμένη Γερμανία στις αρχές της δεκαετίας του 1990, καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία αναστάτωσε τις ενεργειακές αγορές και διέκοψε τις αλυσίδες εφοδιασμού.

Μικρή επιδείνωση

Τα στοιχεία που δημοσίευσε η γερμανική στατιστική υπηρεσία Destatis έδειξαν ότι ο πληθωρισμός τον Απρίλιο σκαρφάλωσε στο 7,4%, από 7,3% το Μάρτιο, ενώ παρόμοια επίπεδα πληθωρισμού είχαν καταγραφεί το φθινόπωρο 1981 στην τότε Δυτική Γερμανία, όταν ο πόλεμος μεταξύ Ιράν και Ιράκ προκάλεσε μεγάλη αύξηση στις τιμές του πετρελαίου.

Ενώ η οικονομία της Γερμανίας που στηρίζεται στη βιομηχανία – τη μεγαλύτερη της Ευρώπης – είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στα αυξανόμενα κόστη πρώτων υλών, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά παλεύουν με το αυξανόμενο κόστος σε όλη την ευρωζώνη των 19 μελών. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια τους επόμενους μήνες σε αυτό που θα σηματοδοτούσε την πρώτη αύξηση σε περισσότερο από μια δεκαετία.

Ύφεση τιμών στην Ισπανία

Στην Ισπανία, εμφανίστηκαν την Πέμπτη σημάδια ότι η πίεση του κόστους ζωής μπορεί να πλησιάζει στο τέλος της. Ο πληθωρισμός εκεί επιβραδύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον περασμένο μήνα στο 8,3% από 9,8% τον Μάρτιο. Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος δήλωσε αργότερα ότι θεωρεί ότι η κορυφή της ανόδου των τιμών στην Ευρώπη είναι «πολύ κοντά».

Ο ντε Γκίντος προειδοποίησε, ωστόσο, ότι τα σημεία συμφόρησης στην εφοδιαστική αλυσίδα επιδεινώνονται ως αποτέλεσμα των μέτρων ενάντια στην πανδημία στην Ασία, που αποτελούσε ήδη ένα σημαντικό εμπόδιο για τη Γερμανία πριν από τον πόλεμο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter