Η κυβέρνηση αποσιωπά τις αποκαλύψεις των παρόχων Predator από το Documento (Video)

Η κυβέρνηση αποσιωπά τις αποκαλύψεις των παρόχων Predator από το Documento (Video)

Την ώρα που οι αποκαλύψεις του Documento για τους συνολικά 498 συνδέσμους (URL) που συνδέονται με το κακόβουλο λογισμικό Predator, από το 2021 μέχρι και σήμερα συζητούνται διεθνώς και έχουν προκαλέσει τεράστιο ενδιαφέρον για το εύρος του σκανδάλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να κρύψει τις κυβερνητικές ευθύνες πίσω από το νομοσχέδιο συγκάλυψης του πολύκροτου σκανδάλου των παρακολουθήσεων, με μία ακόμα ενοχική δήλωση, εκφράζοντας την προσπάθεια της κυβέρνησης να κρύβεται πίσω από τις «δυσκολίες των ερευνών», με την απάντησή του να προδίδει απλώς την πρόθεση συγκάλυψης του σκανδάλου.

«Μιλήσατε για τις δυσκολίες της έρευνας και εδώ και σε άλλες χώρες, όσον αφορά το Predator. Στο Documento της Κυριακής αποκαλύψαμε τους παρόχους του PRedator. Υπήρξαν και αντιδράσεις διεθνώς, και από το ευρωκοινοβούλιο και από διεθνείς παράγοντες. Σκοπεύει η κυβέρνηση να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία σε αυτό το επίπεδο, ή θα το αφήσει κι αυτό στη Δικαιοσύνη;» ρωτήσαμε. Είχε προηγηθεί και σε αυτή την ενημέρωση πολιτικών συντακτών πληθώρα αναφορών στη δικαιολογία πως «και σε άλλες χώρες υπάρχουν κακόβουλα λογισμικά, και εκεί οι έρευνες καθυστερούν».

Διαβάστε επίσης: Σκάνδαλο υποκλοπών: Η εισαγγελία θα ζητήσει τα στοιχεία για το Predator από την Amazon;

Στην απάντησή του, εκμεταλλευόμενος πως τα όσα αποκάλυψε η εφημερίδα αποτελούν συγκλονιστικά στοιχεία που διευκολύνουν και τις εισαγγελικές αρχές ώστε να προχωρήσουν στην πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης προσωποποιώντας και τους δράστες των βαρύτατων ποινικών αδικημάτων τα οποία έχουν διαπραχθεί, επικαλέστηκε το γεγονός πως «η κυβέρνηση έχει ήδη αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία», επικεντρώνοντας την απάντησή του σε υπαινιγμούς για «ένα τεράστιο νομοθετικό κενό που υπήρχε, ασαφές και περίεργο αν αναλογιστεί κανείς και τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα» λίγο πριν από τις εκλογές του 2019.

«Προχωράμε στην καθολική απαγόρευση κατοχής, δημιουργίας, διακίνησης, χρήσης τέτοιων λογισμικών εδώ, για το από εδώ και πέρα» συμπύκνωσε το κυβερνητικό «σφουγγάρι» στο σκάνδαλο που επιχειρείται, καταλήγοντας απλώς να δείχνει τη Δικαιοσύνη, κατά το σημιτικό «όποιος έχει στοιχεία να τα πάει στον εισαγγελέα», και επιχειρώντας και πάλι να καταστήσει τον εκδότη της εφημερίδας, Κώστα Βαξεβάνη υπεύθυνο να καλύψει το κενό ερευνών της Δικαιοσύνης.

«Και από εκεί και ύστερα, επαναλαμβάνω, βρίσκεται σε εξέλιξη ανοιχτή δικαστική έρευνα. Αν θυμάμαι καλά, ο εκδότης της εφημερίδος είχε παρουσιαστεί πριν από μία βδομάδα στην αρμόδια εισαγγελέα, προκειμένου να προσκομίσει στοιχεία. Θεωρώ αυτονόητο ότι θα της πήγε και στοιχεία, θα επέδειξε και μάρτυρες, και ότι θα αξιολογηθούν και η όλη διαδικασία θα τρέξει» κατέληξε στην απάντησή του ο Γ. Οικονόμου.

Δείτε το βίντεο:

Διαβάστε σχετικά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Κωνσταντίνου Βενάκη για τα 498 URL, 285 ονόματα, δύο διευθύνσεις και το edolio5 πίσω από μία διεύθυνση στη διαδρομή της φάκας των παρακολουθήσεων:

Σημειώνεται πως πριν καν κλείσει 24ωρο από την σημαντικότατο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, σημειώθηκαν πολύ σοβαρές αντιδράσεις, τόσο από την Ευρώπη, όσο και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Συγκεκριμένα, ο διεθνώς αναγνωρισμένος συντάκτης ασφάλειας του αμερικανικού μέσου τεχνολογίας Tech Crunch Zack Whittaker και η εισηγήτρια της επιτροπής της ευρωβουλής για τις υποκλοπές (PEGA), Σόφι Ιντ ‘Βελντ παρέθεσαν σε αναρτήσεις τους στο Twitter την έρευνα του Documento για τη λίστα με τους παρόχους του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator.

Ο Zack Whittaker, στο Tweet του γράφει πως (σ.σ. το δημοσίευμα) «κάνει τη Europol και τις κυβερνήσεις τις Ε.Ε. να φαίνονται απίστευτα αναποτελεσματικές ως προς την ικανότητα τους να ερευνήσουν τη χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator στην ήπειρο τους, όταν από την άλλη έχεις δημοσιογράφους που κάνουν πραγματική δουλειά και κάνουν tweet τα ονόματα τομέων (σ.σ.: domains – ονόματα ηλεκτρονικών διευθύνσεων) που είναι γνωστό ότι χρησιμοποιούνται από το Predator.

Από τη μεριά της, η Ολλανδή ευρωβουλευτής Σόφι Ιντ ‘Βελντ, η οποία είναι μέλος του Renew Europe (Φιλελεύθεροι), επισυνάπτοντας το δημοσίευμα του δημοσιογράφου του Documento αναφέρει τα εξής: «Περιγραφή των ψηφιακών ιχνών του Predator (σ.σ. εδώ πέρα). Για πόσο ακόμα η Europol θα κάθεται στα χέρια της; Η αδράνεια είναι παραμέληση καθήκοντος».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter