ΗΠΑ: Πολιτικές τριβές για τη βοήθεια στην Ουκρανία – Τα δακτυλικά αποτυπώματα Τραμπ

ΗΠΑ: Πολιτικές τριβές για τη βοήθεια στην Ουκρανία – Τα δακτυλικά αποτυπώματα Τραμπ

Ένα από τα παραδοσιακά σημεία τριβής μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών στο Κογκρέσο είναι η έγκριση του προϋπολογισμού που συνήθως σημαίνει συμφωνία για τις δαπάνες με βάση το δημοσιονομικό χώρο και την αύξηση του περίφημου «ταβανιού του χρέους» (debt ceiling). Το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών που έδωσε την πλειοψηφία στην Βουλή των Αντιπροσώπων στους Ρεπουμπλικανούς ήταν το προμήνυμα για την χαοτική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει για άλλη μια φορά η Βουλή με αφορμή την συζήτηση και τελικά την έγκριση προσωρινής συμφωνίας συνέχισης χρηματοδότησης των ομοσπονδιακών υπηρεσιών.

Υπεύθυνη για την ένταση στην Βουλή είναι αποκλειστικά η πτέρυγα των τραμπικών βουλευτών των Ρεπουμπλικανών, που όπως φάνηκε από τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών δεν ξεπερνούν τους 91 σε σύνολο 435 βουλευτών και από τα δύο κόμματα.

Παρότι μειοψηφία, οι τραμπικοί- ακροδεξιοί βουλευτές μπορεί να μην κατάφεραν να μπλοκάρουν την συμβιβαστική πρόταση που κατέθεσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Κέβιν Μακ Κάρθι για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, αλλά κατάφεραν να χάσει ο Μακ Κάρθι την θέση του προέδρου έπειτα από πρόταση μομφής που κατέθεσαν οι ίδιοι.

Επιπλέον η δική τους πίεση ήταν αυτή που οδήγησε τον Μακ Κάρθι να προτείνει στην συμφωνία για συνέχιση της χρηματοδότησης να μην υπάρχει πρόβλεψη για την βοήθεια προς την Ουκρανία, και η δική τους πίεση ήταν αυτή που τον ανάγκασε να προτείνει μια συμφωνία 45 ημερών.

Το πρόβλημα στις ΗΠΑ, που αναγκαστικά συνδέεται άμεσα με την χρηματοδότηση για την Ουκρανία, γίνεται ακόμα πιο πιεστικό δεδομένου του γεγονότος ότι μέχρι να εκλεγεί πρόεδρος δεν μπορούν να περάσουν νομοθεσίες από την Βουλή. Ακριβώς αυτό είναι το έδαφος πάνω στο οποίο πατάει ο Τραμπ για να προτείνει τον δικό του ακροδεξιό υποψήφιο για την θέση του προέδρου της Βουλής, τον Τζιμ Τζόρνταν, ο οποίος έχει στην ατζέντα του ανοιχτά εντολή να μην εγκρίνει την συνέχιση της βοήθειας προς την Ουκρανία.

Τα παραπάνω εκ των πραγμάτων αποτελούν πρόκληση για την προεδρία του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος από τη μια κάνει έκκληση για ενότητα και για άμεση επίλυση των διαφορών στο Κογκρέσο, αλλά από την άλλη ξεκαθαρίζει ότι έχει τον τρόπο να διασφαλίσει ότι η βοήθεια προς την Ουκρανία θα συνεχιστεί. Αυτό πρακτικά μιλώντας πως θα κάνει κινήσεις για να παρακάμψει το Κογκρέσο, κινήσεις όμως που σίγουρα θα ανεβάσουν ακόμα ψηλότερα στην προεκλογική ατζέντα του Τραμπ και των άλλων Ρεπουμπλικανών υποψηφίων την βοήθεια για την Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Οι εκλογές που έγιναν, οι εκλογές που θα γίνουν και ο ευρωπαϊκός διχασμός

Αβέβαιο το μέλλον της δυτικής βοήθειας προς την Ουκρανία – Ποιοι οι λόγοι

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter