ΗΠΑ σε Κόσοβο: Δώστε μεγαλύτερη αυτονομία στους Σέρβους για να ενταχθείτε σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ

ΗΠΑ σε Κόσοβο: Δώστε μεγαλύτερη αυτονομία στους Σέρβους για να ενταχθείτε σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ

«Το Κόσοβο πρέπει να δώσει μεγαλύτερη αυτονομία στους δήμους με πλειοψηφία Σέρβων στο βόρειο Κόσοβο αν θέλει να έρθει πιο κοντά στην ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε την Τετάρτη ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στα Δυτικά Βαλκάνια, Γκάμπριελ Εσκομπάρ.

Υπενθυμίζεται ότι κύμα βίας έχει ξεσπάσει στο Κόσοβο αφότου οι αρχές εγκατέστησαν αλβανικής εθνότητας δημάρχους στα γραφεία στους δήμους μετά την εκλογή τους με τη συμμετοχή μόλις του 3,5%, προκαλώντας οργή στους Σέρβους που αποτελούν πλειοψηφία στο βόρειο τμήμα του και οι οποίοι είχαν μποϊκοτάρει τις εκλογές.

Ο Γκάμπριελ Εσκομπάρ κάλεσε επίσης το Κόσοβο να αποσύρει την αστυνομία και τους δημάρχους από τα γραφεία τους στις περιοχές με πλειοψηφία Σέρβων κατοίκων προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση και στη συνέχεια να διεξαγάγει νέες δημοτικές εκλογές στις οποίες θα συμμετάσχουν οι Σέρβοι.

«Αν το Κόσοβο θέλει να κινηθεί προς την ευρωατλαντική ολοκλήρωση θα χρειαστεί να εγκαθιδρύσει ένωση σερβικών δήμων», είπε ο Εσκομπάρ στους δημοσιογράφους στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βελιγράδι.

Πηγή: ΑFP, Reuters

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter