Ιαν Άντερσον: «Η Λιζ Τρας θα πρέπει να ξανασκεφτεί το θέμα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα»

Ιαν Άντερσον: «Η Λιζ Τρας θα πρέπει να ξανασκεφτεί το θέμα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα»

Σε μια δήλωση που θα συζητηθεί προχώρησε ο θρυλικός μουσικός λίγο πριν από τις συναυλίες των Jethro Tull στην Ελλάδα

Αύριο, Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου και την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, ένα από τα πιο ιστορικά συγκροτήματα στην ιστορία της ροκ μουσικής, επιστρέφει στην Ελλάδα για δύο μοναδικές εμφανίσεις. Οι βρετανοί Jethro Tull, με καριέρα που ξεπερνά τις 4 δεκαετίες, έχουν αποτελέσει σημείο αναφοράς για την συμβολή τους στην μουσική αποτελώντας πηγή έμπνευσης για δεκάδες σημαντικούς καλλιτέχνες.
Αναπόσπαστο κομμάτι του συγκροτήματος, ο εμβληματικός Ian Anderson, ο οποίος σε κάθε ευκαιρία που του δίνεται εκφράζει το δέος και τον θαυμασμό του προς την Ελλάδα, ενώ δεν φοβάται να αγγίξει θέματα που πολλές φορές ξεπερνούν το φάσμα της μουσικής.
Με αφορμή την επίσκεψή του στη χώρα μας, προχώρησε σε μια ιδιαίτερα σημαντική δήλωση που δύσκολα θα περάσει απαρατήρητη από τον βρετανικό Τύπο. Το θέμα δεν είναι άλλο από εκείνο των γλυπτών του Παρθενώνα, δείχνοντας τον δρόμο αλλά και μια οπτική που σίγουρα πολλοί δεν είχαν προσεγγίσει.

Διαβάστε επίσης: Ο Ίαν Άντερσον στο Documento: «Είμαι πολύ βαρετός, είμαι σαν τον πιο βαρετό θείο σας»

Λίγο πριν φτάσει στη χώρα μας ο θρυλικός καλλιτέχνης δήλωσε: «Η κλοπή διαφόρων εθνικών ιστορικών μνημείων κατά τη διάρκεια των αιώνων από άλλες χώρες είναι αναγκαίο να αναγνωριστεί. Σε ορισμένες περιπτώσεις, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ήταν, ίσως, προσωρινά πιο ασφαλή σε ξένα χέρια και θα μπορούσαν να εκτιμηθούν από πολύ περισσότερα άτομα σε διάσημα μουσεία όπως το Βρετανικό Μουσείο. Αλλά αυτό ήταν τότε. Αυτή τη στιγμή μιλάμε για το σήμερα.
Η επιστροφή των λεγόμενων “Ελγίνειων” μαρμάρων θα έπρεπε να αποτελεί βασική προτεραιότητα για το Βρετανικό Μουσείο. Όμως, το 2021, η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον να υποστηρίξει την παραμονή αυτών των ιστορικών θησαυρών ήταν αξιοθρήνητη, την ώρα που όλο και περισσότεροι άνθρωποι και πολιτικοί υποστηρίζουν την επιστροφή τους στην Ελλάδα. Ίσως η νέα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να ξανασκεφτεί το θέμα. Άλλωστε, η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να δημιουργήσει ένα ακριβές αντίγραφο για το Βρετανικό Μουσείο, όπως πολλά από αυτά αντικαθιστούν άλλα ανεκτίμητα κειμήλια. Πώς θα ένιωθε ο νέος μας Βασιλιάς Κάρολος Γ’ αν το Βασιλικό Στέμμα φυλάσσονταν μόνιμα σε μουσείο στην Αθήνα;»

Την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου και την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, οι εμβληματικοί Jethro Tull θα εμφανιστούν ζωντανά στην Μονή Λαζαριστών (Θεσσαλονίκη) και το Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη (Αθήνα) αντίστοιχα.

Ετικέτες

Μυστικά & Documento

26/11/2023, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter