Ισραήλ: Διαφοροποίηση Νετανιάχου για τις «ανθρωπιστικές παύσεις» που ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος

Ισραήλ: Διαφοροποίηση Νετανιάχου για τις «ανθρωπιστικές παύσεις» που ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος

Το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν αποδέχεται ανακοίνωση του Λευκού Οίκου που αναφέρει ότι το Ισραήλ συμφώνησε σε μια καθημερινή τετράωρη ανθρωπιστική παύση στη βόρεια Γάζα από σήμερα.

Δείτε επίσης: Μέση Ανατολή: Καθημερινές τετράωρες παύσεις στις μάχες ξεκινά το Ισραήλ

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κέρμπι λέει ότι το Ισραήλ συμφώνησε να εφαρμόζει τετράωρες ανθρωπιστικές παύσεις στη βόρεια Γάζα κάθε μέρα. «Μας είπαν οι Ισραηλινοί ότι δεν θα υπάρξουν στρατιωτικές επιχειρήσεις σε αυτές τις περιοχές κατά τη διάρκεια της παύσης και ότι αυτή η διαδικασία ξεκινά σήμερα», ανέφερε ο Κέρμπι.

Ενώ αυτή είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ ανακοινώνουν αυτήν την πολιτική, το γραφείο του Νετανιάχου ισχυρίζεται ότι εφαρμόζει αυτές τις παύσεις από την Κυριακή, ανοίγοντας έναν καθημερινό τετράωρο ανθρωπιστικό διάδρομο στον δρόμο Σαλάχ-α-Ντιν για να εκκενώσουν οι Παλαιστίνιοι τη βόρεια Γάζα προς τα νότια. Ωστόσο, το γραφείο του Νετανιάχου αναφέρεται στην πολιτική ως «ανθρωπιστικό διάδρομο» και όχι ως «ανθρωπιστικές παύσεις πυρός», αφού στο Ισραήλ θα προκύψει μεγάλη δυσαρέσκεια αν ο στρατός σταματήσει το πυρ ενώ οι ισραηλινοί όμηροι παραμένουν στη Γάζα.

Ωστόσο, η τοπική παύση εφαρμόζεται καθημερινά, ισχυρίζεται το γραφείο του Νετανιάχου. Την Τετάρτη, παρατάθηκε κατά μία ώρα και την Πέμπτη, ήταν έξι ώρες λόγω του μεγάλου αριθμού Παλαιστινίων που προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν την περιοχή. Ο ισραηλινός στρατός εκτιμά ότι μόνο την Τετάρτη, περίπου 50.000 Παλαιστίνιοι χρησιμοποίησαν τον διάδρομο για να κατευθυνθούν νότια.

Επειδή το Ισραήλ δεν έχει περιγράψει τη παύση πυρός για να επιτρέψει την εκκένωση των κατοίκων της Γάζας από το βορρά ως «ανθρωπιστικές παύσεις», το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι οι μάχες του στρατού συνεχίζονται και ότι δεν θα υπάρξει καμία κατάπαυση του πυρός χωρίς επιστροφή των ομήρων.

«Οι μάχες συνεχίζονται και δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός χωρίς την απελευθέρωση των αιχμαλώτων μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο του Πρωθυπουργού. «Το Ισραήλ επιτρέπει ασφαλείς διαδρόμους από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας προς το νότο, όπως έκαναν 50.000 κάτοικοι της Γάζας μόλις χθες», έγραψε την Πέμπτη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter