Κώδωνα κινδύνου κρούει η Γέλεν για το «ταβάνι» χρέους των ΗΠΑ

Κώδωνα κινδύνου κρούει η Γέλεν για το «ταβάνι» χρέους των ΗΠΑ

Κώδωνα κινδύνου κρούει η υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζάνετ Γέλεν προειδοποιώντας πως η αποτυχία του Κογκρέσου να αυξήσει το ανώτατο όριο χρέους της κυβέρνησης -και η επακόλουθη χρεοκοπία- θα προκαλέσει «οικονομική καταστροφή» που θα στείλει τα επιτόκια υψηλότερα για τα επόμενα χρόνια.

Η Γέλεν, σε δηλώσεις της σε εκδήλωση στην Ουάσινγκτον με στελέχη επιχειρήσεων από την Καλιφόρνια, δήλωσε ότι μια αθέτηση του αμερικανικού χρέους θα είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια θέσεων εργασίας, ενώ θα οδηγούσε τις πληρωμές των νοικοκυριών για υποθήκες, δάνεια αυτοκινήτων και πιστωτικές κάρτες σε υψηλότερα επίπεδα. «Το Κογκρέσο πρέπει να ψηφίσει για την αύξηση ή την αναστολή του ορίου χρέους. Θα πρέπει να το κάνει χωρίς όρους. Και δεν θα πρέπει να περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή», τόνισε όπως μεταδίδει το Reuters.

Σημειώνεται ότι σε αντίθεση με τις περισσότερες άλλες ανεπτυγμένες χώρες, οι ΗΠΑ θέτουν ένα σκληρό όριο στο πόσο μπορούν να δανειστούν. Επειδή η κυβέρνηση ξοδεύει περισσότερα από όσα λαμβάνει, οι νομοθέτες πρέπει να αυξάνουν περιοδικά το ανώτατο όριο του χρέους.

Ο Κέβιν Μακάρθι, ηγέτης της ελεγχόμενης από τους Ρεπουμπλικάνους Βουλής των Αντιπροσώπων, παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα ένα σχέδιο που θα συνδυάζει περικοπές δαπανών ύψους 4,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων με αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους κατά 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, χαρακτηρίζοντάς το ως βάση για διαπραγματεύσεις τις επόμενες εβδομάδες.

Πηγή: Reuters

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Κώδωνα κινδύνου κρούει ο Κρούγκμαν για τις αυξήσεις επιτοκίων – «Έρχεται ύφεση»

Αισιόδοξη η Γέλεν: Δεν είναι «αναπόφευκτη» η ύφεση στις ΗΠΑ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter