Κύπρος: Πράκτορες του FBI στη Λευκωσία για… κυνήγι Ρώσων ολιγαρχών

Κύπρος: Πράκτορες του FBI στη Λευκωσία για… κυνήγι Ρώσων ολιγαρχών
AP Photo/Petros Karadjias

Πράκτορες του FBI που είναι επιφορτισμένοι με τη διερεύνηση της παραβίασης των κυρώσεων έχουν σταλεί στην Κύπρο καθώς η παγκόσμια καταστολή κατά των Ρώσων ολιγαρχών και του δικτύου που τους βοηθά να κρύψουν τον πλούτο τους εντείνεται.

Η ομάδα των 24 ατόμων αναμενόταν να αρχίσει να «βοηθάει την κυπριακή αστυνομία» μετά την άφιξή της στο νησί της ανατολικής Μεσογείου αργά την Κυριακή. «Είναι εδώ», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Αντωνίου, εξηγώντας ότι μόλις επιλυθούν τα ζητήματα ασφαλείας, οι πράκτορες θα ξεκινήσουν τη δουλειά τους. «Η ιδέα είναι να αρχίσουν να βοηθούν τους Κύπριους επιθεωρητές το συντομότερο δυνατό. Έχουν την τεχνογνωσία», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος.

Αμερικανοί ερευνητές θα ερευνήσουν πώς οι ντόπιοι δικηγόροι και λογιστές βοήθησαν να προστατέψουν επιχειρηματίες που συνδέονται με το Κρεμλίνο από τιμωρητικά μέτρα της ΕΕ μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, μετά τη δημοσίευση του Cyprus Confidential τον περασμένο μήνα, έρευνα από τον Guardian και μεγάλα διεθνή Μέσα, που έθεσε ερωτήματα σχετικά με πιθανές παραβιάσεις.

Αλεξέι Μορντασόφ

Οι κυπριακές αρχές θεωρείται ότι είναι πιθανό να ζητήσουν ιδιαίτερη βοήθεια στην περίπτωση του Αλεξέι Μορντασόφ, του Ρώσου μεγιστάνα του χάλυβα, των ορυχείων και των τραπεζών που προσπάθησε να μεταβιβάσει μερίδιο 1 δισ. λιρών σε μετοχές της ταξιδιωτικής εταιρείας TUI την ημέρα που τέθηκε υπό κυρώσεις.

Η συναλλαγή αποκαλύφθηκε στη μεγαλύτερη ποτέ διαρροή οικονομικών δεδομένων από την Κύπρο, ένα κρυφό αρχείο 3,6 εκατομμυρίων αρχείων από βασικούς παρόχους υπεράκτιων υπηρεσιών στο νησί. Τα δεδομένα που διέρρευσαν έριξαν φως στις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν τις εβδομάδες και τους μήνες μετά την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας και των ολιγαρχών της μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Η PwC «νίπτει τας χείρας»

Η λογιστική εταιρεία PwC Cyprus, στους πελάτες της οποίας περιλαμβανόταν ο Μορντασόφ, βρέθηκε ότι βοήθησε τον μεγιστάνα στη μετακίνηση περιουσιακών στοιχείων την ημέρα που κατονομάστηκε στη λίστα κυρώσεων της ΕΕ. «Είναι μια σοβαρή υπόθεση και πρέπει να το φτάσουμε στο βάθος», είπε ο Αντωνίου. «Οι κυπριακές αρχές το ερευνούν από τον Μάιο, αλλά υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν».

Διαβάστε επίσης: Cyprus confidencial: 3,6 εκατ. έγγραφα αποκαλύπτουν πώς η Κύπρος έγινε κρυψώνα ρωσικών κεφάλαιων

Η PwC ανέφερε ότι, ενώ δεν μπορεί να σχολιάσει συγκεκριμένους πελάτες, λαμβάνει την εφαρμογή των κυρώσεων «εξαιρετικά σοβαρά». Η εταιρεία είπε ότι τον Μάρτιο του 2022, μετά τις κυρώσεις στη Ρωσία, «η PwC εισήγαγε μια πολιτική, η οποία υπερβαίνει τα νομικά απαιτούμενα εφαρμογής όλων των κυρώσεων που επιβάλλονται από μεγάλες χώρες σε όλο το δίκτυο της PwC, ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσης των κυρώσεων».

Ένας εκπρόσωπος του Μορντασόφ είπε: «Ούτε μια φορά στη μακρά καριέρα του ο κ. Μορντασόφ, ή οποιαδήποτε από τις εταιρείες που διευθύνει, δεν παραβίασε οποιονδήποτε νόμο, είτε στην Ευρώπη, είτε στη Ρωσία, είτε σε οποιαδήποτε άλλη δικαιοδοσία.

Υπόσχεση για μηδενική ανοχή

Η εισερχόμενη αμερικανική ομάδα περιλαμβάνει εμπειρογνώμονες από το δίκτυο επιβολής οικονομικών εγκλημάτων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ (finCEN), το οποίο ειδικεύεται σε παραβιάσεις κυρώσεων και ξέπλυμα χρήματος μέσω ανάλυσης τραπεζικών συναλλαγών.

Η άφιξη των πρακτόρων έρχεται λιγότερο από οκτώ μήνες αφότου το πιο ανατολικό κράτος-μέλος της ΕΕ παρασύρθηκε από τις κυρώσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου σε μια σειρά ιδιωτών και οντοτήτων επειδή επέτρεψαν τις συναλλαγές επιχειρηματιών που αργότερα επιβλήθηκαν για κέρδος και υποστήριξη του καθεστώτος του Πούτιν. Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του μόλις ένα μήνα νωρίτερα, έχει δηλώσει επανειλημμένα «μηδενική ανοχή» για παραβιάσεις των κυρώσεων.

Διαβάστε επίσης: Νέα πρόκληση: Το ψευδοκράτος συμμετέχει ξανά ως «Βόρεια Κύπρος» σε έκθεση – Έκθετη η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter