Le Point μετά το μακελειό στην Αρτέμιδα: Ξεκαθάρισμα λογαριασμών της τουρκικής μαφίας σε όλη την Ευρώπη

Le Point μετά το μακελειό στην Αρτέμιδα: Ξεκαθάρισμα λογαριασμών της τουρκικής μαφίας σε όλη την Ευρώπη

Νέα δεδομένα έρχονται να φωτίσουν από διαφορετική γωνία τη δολοφονική επίθεση στους έξι Τούρκους στη Λούτσα, καθώς το γαλλικό περιοδικό Le Point αποκαλύπτει τις λεπτομέρειες του φονικού σε μια μικρή πόλη της Γαλλίας, όπου ορισμένα από τα θύματα της επίθεσης στην Ελλάδα φέρονται να έλαβαν μέρος σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανάμεσα σε αντίπαλες συμμορίες της τουρκικής μαφίας.

Δείτε επίσης: Αρτέμιδα: Αυτοί είναι οι 6 Τούρκοι που έπεσαν νεκροί – Εικόνες σοκ από το μακελειό (Photos)

Το χρονικό

Η αναφορά στο γαλλικό Μέσο κάνει λόγο για δύο άνδρες που βρήκαν κατάλυμα στην μικρή πόλη Σατονέ στη Γαλλία. Στις 6 Αυγούστου το απόγευμα, πυροβολισμοί ακούστηκαν από την οικία στην οποία διέμεναν οι δύο άνδρες. Ο ένας βρέθηκε νεκρός, με δώδεκα σφαίρες, ενώ ο άλλος είχε δεχθεί έναν πυροβολισμό στο ύψος του στήθους. Αργότερα, οι αρχές βρήκαν κάτω από το πτώμα του ένα πυροβόλο όπλο τύπου Glock, ενώ βρέθηκαν και άλλα πυρομαχικά στο οίκημα.

Στο σημείο της επίθεσης βρέθηκε άλλος ένας 27χρονος, που κρυβόταν στην τουαλέτα την ώρα της επίθεσης. Όταν ανακρίθηκε από τις αρχές, έδωσε μια παράξενη εξήγηση, λέγοντας ότι όταν γύρισε στο οίκημα βρήκε τους δύο άνδρες νεκρούς και βιντεοσκόπησε τη σκηνή με το κινητό του. Οι αρχές τον έθεσαν υπό κράτηση. Αργότερα, ο εισαγγελέας της Λυόν μαζί με το ερευνητικό τμήμα της χωροφυλακής της Γκρενόμπλ βρήκαν ότι ο 27χρονος έχει κατηγορηθεί για δολοφονίες από οργανωμένες συμμορίες και ότι έχει σχέσεις με συμμορίες για τη διάπραξη εγκλημάτων. Υπό κράτηση τέθηκε και μια γυναίκα τουρκικής καταγωγής, που λειτούργησε ως επαφή των τριών ανδρών.

Η σκιά των Ντάλτον

Ήταν στα κοινωνικά δίκτυα που εμφανίστηκαν τα πιο πειστικά στοιχεία. Αρκετοί Τούρκοι χρήστες στο TikTok και στο Instagram αποκάλυψαν το όνομα του κύριου στόχου: Χαλίλ Αϊ. Ο τελευταίος, ένας σωματώδης τριαντάχρονος, θεωρούνταν αρχηγός μιας ισχυρής φατρίας εμπόρων ναρκωτικών, των «Anucur», που βασιλεύουν σε ορισμένα διαβόητα προάστια της Κωνσταντινούπολης.

Οι μυστηριώδεις πληροφοριοδότες ισχυρίζονται ότι είναι κοντά στους «Daltons», μια αντίπαλη τουρκική συμμορία της οποίας οι επιχειρήσεις έχουν αιματοκυλίσει πρόσφατα τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης και άλλων πόλεων σε όλη την Ευρώπη. Ορισμένα από τα θύματα της επίθεσης στη Λούτσα φέρεται ότι είναι μέλη της συμμορίας αυτής.

Πριν εκτελεστεί, ο Χαλίλ Αϊ είχε γλιτώσει από μια απόπειρα δολοφονίας στην Κωνσταντινούπολη στις 14 Ιανουαρίου. Τα ξημερώματα, στη γέφυρα που διασχίζει τον Κεράτιο Κόλπο, μια BMW στην οποία βρισκόταν δέχθηκε βροχή από πυρά καλάσνικοφ. Ένας από τους άνδρες του, ο Τζουμαλί Ασλάν, που είχε αποφυλακιστεί είκοσι μέρες νωρίτερα, υπέκυψε στα τραύματά του. Ο Χαλίλ Αϊ ήταν ο κύριος στόχος, αλλά στη συνέχεια κατάφερε να διαφύγει.

Ανάδυση και δυσαρέσκεια

Η αστυνομία κατηγορούσε τον Χαλίλ Αϊ για διασυνδέσεις με τουλάχιστον δεκαεννέα δολοφονίες και απόπειρες δολοφονίας τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, αλλά και από τους αντιπάλους του στη συμμορία Γκιουν-ντογκμούς (Gündogmus).

Καταγόμενος από την επαρχία Αντιγιαμάν, στην ανατολική Τουρκία , από την κουρδική μειονότητα των Ζαζά, μια κουρδόφωνη εθνική ομάδα της Ανατολίας, ο Χαλίλ Αϊ διηύθυνε τις ένοπλες επιχειρήσεις της συμμορίας Anucur. Επίσης, φέρεται να διαχειριζόταν όλες τις υποθέσεις του νονού Ραμαζάν Οζασλάν, που ήταν φυλακισμένος από το 2006. Καθιερώθηκε στην αγορά ναρκωτικών, αναλαμβάνοντας μέρος της διακίνησης στα δυτικά προάστια της Κωνσταντινούπολης. Για να κερδίσει μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς ναρκωτικών, δυσαρέστησε τους ανταγωνιστές του, και συγκεκριμένα τη συμμορία Gündogmus. Το ξεκαθάρισμα λογαριασμών έχει πολλαπλασιαστεί στις εργατικές γειτονιές της Δύσης.

Για να σταθεί όρθια, η συμμορία του Gündogmus ενώνει τις δυνάμεις της με αυτή του Μπαρίς Μπογιούν, ενός διαβόητου μαφιόζου που έχει αναδυθεί από το τουρκικό χάος τα τελευταία χρόνια. Ο Μπογιούν είναι ο αρχηγός των «Daltons», οι κολλητοί του σπέρνουν τον τρόμο όπου κι αν πάνε και συχνά επωφελούνται από τη συνενοχή εντός της αστυνομίας. Τους αποδόθηκε η ενέδρα στη Γέφυρα του Κόλπου, αφού ένας από τους άνδρες τους, ο Ντογκουκάν Κιρίκ, έμεινε στη σκηνή. Το 2022, μια μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας έστειλε 46 ανθρώπους πίσω από τα κάγκελα, δεκάδες όπλα κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια ερευνών.

Θανάτων συνέχεια

Οι Ντάλτον είναι αποδεκατισμένοι, αλλά αυτό δεν εμποδίζει τους βάναυσους θανάτους να πολλαπλασιάζονται στον απόηχο τους. Ο Μπιλάλ Ντιρίλ πυροβολήθηκε με AK-47 τον Ιούνιο του 2022. Την ίδια μοίρα είχε τον Ιούλιο και ο αρχηγός των υποστηρικτών του ποδοσφαιρικού συλλόγου Κασίμπασα. Και είναι πάλι ο Μπογιούν και οι Daltons του που θεωρούνται ύποπτοι ότι εξόντωσαν τον Σέρβο μαφιόζο Γιόβαν Βούκοτιτς, στη μέση του δρόμου, στην Κωνσταντινούπολη. Το δεξί χέρι του αρχηγού συμμορίας πυροβολείται στην Αμπχαζία, μια αυτονομιστική γεωργιανή δημοκρατία που βρίσκεται στη Μαύρη Θάλασσα.

Εγκλωβισμένος στο Ρίμινι

Ο ίδιος ο Μπογιούν εντοπίστηκε τελικά στην Ιταλία και περικυκλώθηκε από την αστυνομία. Στις 2 Αυγούστου 2022, οι καραμπινιέροι αναπτύχθηκαν γύρω από το ξενοδοχείο Imperiale, 50 μέτρα από την παραλία στο παραθαλάσσιο θέρετρο του Ρίμινι, στην Αδριατική. Σε ηλικία 39 ετών, βρίσκεται στη λίστα καταζητούμενων της Ιντερπόλ. Όμως ενώπιον της ιταλικής δικαιοσύνης, ο άνδρας παρουσιάζεται ως Κούρδος πολιτικός πρόσφυγας που διώκεται από τις αρχές της Τουρκίας. Το δικαστήριο της Μπολόνια απορρίπτει το αίτημα έκδοσης που υπέβαλε η Άγκυρα. Ο Μπογιούν τελικά αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση. Έχει το δικαίωμα να κυκλοφορεί ελεύθερα στο Ρίμινι, αλλά δεν έχει το δικαίωμα να το εγκαταλείψει.

Τη στιγμή της σύλληψής του, ο αρχηγός των «Daltons» ήταν παρέα με τρεις Ελβετούς υπηκόους και ταξίδευε με αυτοκίνητο ταξινομημένο στην Ελβετία… Ένας από αυτούς, ο Ünal K., θα ήταν ένας από τους βαρόνους του παράνομου τζόγου στην Ελβετία. Στα κοινωνικά δίκτυα αρκετές φωτογραφίες τον δείχνουν παρέα με τον αρχηγό της τουρκικής μαφίας, η μία σε εστιατόριο της Ζυρίχης, η άλλη σε καφετέρια. Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, αρκετά μέλη της ομάδας Μπογιούν έχουν εισέλθει στην Ελβετία τους τελευταίους μήνες και εμφανώς ταξιδεύουν εκεί χωρίς περιορισμούς.

Σχέση κράτους και οργανωμένου εγκλήματος

Μετά τη διπλή ανθρωποκτονία στο Σατονέ και τις σαφείς αιτιάσεις που δημοσιεύτηκαν στα κοινωνικά δίκτυα, τα βλέμματα στράφηκαν αμέσως στον Μπογιούν και τους Daltons. Η δολοφονία θα μπορούσε να είναι σημάδι επέκτασης του εδάφους της σύγκρουσης μεταξύ συμμοριών τουρκικής μαφίας που διεξάγουν πόλεμο στη σκιά της εξουσίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μετά την Ιταλία και την Ελβετία, οι βολές αντήχησαν στη Γαλλία. Όλη η Ευρώπη απειλείται από όλο και πιο ισχυρές και βίαιες τουρκικές συμμορίες διακίνησης ναρκωτικών, σημειώνει το Le Point. Το τουρκικό κράτος είναι στενά συνδεδεμένο με το οργανωμένο έγκλημα: «Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί συχνά ορισμένες αγορές, όπως το εμπόριο χρυσού και πετρελαίου, την εμπορία ανθρώπων και τη διακίνηση όπλων για δικό της όφελος και για πολιτικούς σκοπούς», γράφει η παγκόσμια πρωτοβουλία που υποστηρίζεται από την ΕΕ κατά του διεθνικού οργανωμένου εγκλήματος GI-TOC. «Η Τουρκία γίνεται το νέο Μεξικό», είπε ο πρώην αστυνομικός Αντίλ Σερντάρ Σατσάν στην εφημερίδα Cumhuriyet στις αρχές του έτους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter