Lockdown στη Σανγκάη: Οι εκτιμήσεις Ελλήνων επιστημόνων για τη στάση της Κίνας

Lockdown στη Σανγκάη: Οι εκτιμήσεις Ελλήνων επιστημόνων για τη στάση της Κίνας

Φόβους και υποψίες για μια πιθανή νέα μετάλλαξη προκαλεί η εικόνα στην Σανγκάη, όπου οι αρμόδιες Αρχές να έχουν θέσει σε ισχύ ένα πολύ σκληρό lockdown. Την ανησυχία τους εξέφρασαν μεταξύ άλλων η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη και ο καθηγητής Γενετικής ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης και υπογράμμισαν τα όσα γνωρίζουμε έως τώρα για την κατάσταση στην Κίνα.

Τα τέσσερα στοιχεία 

Ο καθηγητής Τριανταφυλλίδης μιλώντας στο OPEN, ανέφερε αρχικά τα τέσσερα στοιχεία που γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή για την Κίνα:

  • «Το πρώτο που γνωρίζουμε είναι ότι στην Κίνα αυτή τη στιγμή κυριαρχεί η Όμικρον 2, η οποία είναι υπερμεταδοτική και διαφεύγει της ανοσίας του οργανισμού μας»
  • «Επίσης, έχει εξαπλωθεί και η παραλλαγή Όμικρον 5, που είχε εμφανιστεί στη Νότια Αφρική» και «δυστυχώς από την Κίνα δεν υπάρχουν στοιχεία για αυτή την παραλλαγή. Και αυτή (σ.σ. η 5) είναι πιο μεταδοτική αλλά έχει λιγότερα συμπτώματα».
  • «Ο εμβολιασμός στην Κίνα έχει καλύψει με δύο δόσεις περίπου το 85 με 88% του πληθυσμού, το οποίο είναι πολύ σημαντικό. Δυστυχώς, όμως, 3η δόση κάνουν μετά από έξι μήνες. Ακόμη, δεν έχει εμβολιαστεί περίπου το 40% των ατόμων που είναι πάνω από 80 ετών».
  • «Τα κινεζικά εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά σε σχέση με τα mRNA. Άρα, καθώς δεν έχει γίνει αναμνηστική δόση και επιπλέον υπάρχουν τόσα πολλά άτομα πάνω από 80 ετών, είναι αναμενόμενο ότι θα υπάρχουν πάρα πολλά κρούσματα».

Στα εμβόλια αναφέρθηκε και η κα Παγώνη, λέγοντας ότι «Εμείς ξέρουμε ότι είναι περίπου στο 45-50% και αυτοί μιλάνε για 80% ασφάλεια».

«Καλό θα ήταν και η Ελλάδα να παρακολουθεί την Όμικρον 4 και την Όμικρον 5 «οι οποίες είναι καινούριες παραλλαγές και έχουν εμφανιστεί στην Αφρική και ήδη έχουν εξαπλωθεί στην Ευρώπη», σχολίασε επίσης ο κ. Τριανταφυλλίδης.

Διαβάστε επίσης: Σανγκάη: Επιβεβαιώθηκαν οι πρώτοι θάνατοι μετά το σκληρό lockdown – «Ελπίζω να μην μας κρύβουν κάτι»

Μάλιστα, ο καθηγητής ανέφερε πως «όταν κάποιος διαπιστωθεί ότι έχει μολυνθεί, τα φάρμακα που του δίνουν είναι τα παραδοσιακά της κινεζικής ιατρικής. Δυστυχώς, δηλαδή και η θεραπευτική αγωγή που χρησιμοποιούν δεν είναι η πιο κατάλληλη».

Παράλληλα, αμφιβολίες για τα στοιχεία  που ανακοινώνει η Κίνα εξέφρασε ο καθηγητής Γενετικής: «Είχα πάντα αμφιβολίες στα στοιχεία που μας ανακοινώνουν. Έχει διαπιστωθεί ότι δεν είχαν πει αλήθεια για το πότε εμφανίστηκε ο ιός. Μου κάνει εντύπωση να έχουν ανακοινώσει μόνο τρεις θανάτους, όταν το Reuters διαπίστωσε ότι μόνο σε ένα νοσοκομείο ήταν πάνω από 20». Την ίδια στιγμή τις αμφιβολίες τις εξέφρασε και η Ματίνα Παγώνη: «Μηδέν κρούσματα δεν μπορείς να κάνεις με τέτοιον πληθυσμό, όσο και τέλειο να είναι το σύστημα. Υπάρχουν πολλές αμφιβολίες και ερωτηματικά, που μας ανησυχούν όλους».

Σε ερώτηση αν κρύβουν κάτι, ο καθηγητής Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης είπε πως «θεωρητικά θα μπορούσαμε να το περιμένουμε», ενώ από την πλευρά της, η Ματίνα Παγώνη ανέφερε: «Μας ανησυχεί γιατί υπάρχει και το σκεπτικό μήπως κρύβουν κάποια μετάλλαξη (…). Οι Κινέζοι γενικά στο θέμα το επιστημονικό που αφορά τη χώρα τους κρύβουν κάποια μυστικότητα και το έχετε δει τον τελευταίο καιρό» 

Διαβάστε επίσης: Έλληνας στην Σανγκάη: «Δεν μπορούσαμε να βγούμε για 40 ώρες από τα διαμερίσματα γιατί είχαμε ένα κρούσμα»

Νωρίτερα, τον προβληματισμό του για το ακραίο και απάνθρωπο lockdown που έχει επιβληθεί στη Σανγκάη εξέφρασε ο Παναγής Γαλιατσάτος, πνευμονολόγος, εντατικολόγος καθηγητής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ, μιλώντας τη Δευτέρα το πρωί στον ΣΚΑΙ.

«Βρίσκω πολύ περίεργο τι συνέβη στη Σανγκάη. Είμαστε δύο χρόνια τώρα μέσα στην πανδημία. Και η επιστήμη, η έρευνα έχουν φτάσει σε μια στιγμή που ξέρουμε πώς να ζήσουμε με τον COVID και ξέρουμε να τον “κρατήσουμε” σαν ένα κρύωμα», ανέφερε αρχικά ο κ. Γαλιατσάτος.

Ο καθηγητής εξέφρασε την ελπίδα να είναι θέμα πολιτισμού όλα αυτά που συμβαίνουν και όχι η Κίνα να κρύβει μια νέα μετάλλαξη του κορονοϊού. Όπως είπε:

«Έχουμε εμβόλια, φάρμακα, μάσκες… Αυτά που βλέπουμε στη Σανγκάη, πολλοί γιατροί φίλοι μου λένε ότι είναι πολύ παράξενο… Αυτά τα κάνεις στην αρχή που είχαμε φόβο, δεν ξέραμε τι ήταν ο ιός τι κακό θα μάς έκανε. Μια υπόθεση είναι ότι έτσι είναι ο πολιτισμός τους δεν θέλουν ούτε νέα κρούσματα ούτε έναν ασθενή, το έχουμε δει αυτό στην Κίνα πολλές φορές. Η άλλη υπόθεση είναι: μήπως έχει γίνει κάτι που δεν μάς το λένε; Δύο χρόνια πριν αυτό είδαμε με τον COVID (με ανακοινώσεις) μέσω των γιατρών στο ίντερνετ. Μήπως υπάρχει νέα μετάλλαξη και δε μας το λένε. Ελπίζω να είναι το πρώτο, ο πολιτισμός τους, αλλά είναι πολύ περίεργο, δεν χρειάζονται αυτά, έχουμε τα εργαλεία να ζήσουμε με τον COVID».

«Είναι ο πολιτισμός τους ή μήπως κάτι χειρότερο θα βγει; Δε θέλω να πιστεύω ότι πάλι μας κρύβουν, για δεύτερη φορά σε δυο χρόνια, κάποιο άλλο μυστικό. Αυτό ελπίζω», κατέληξε ο καθηγητής.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter