Λυρίδες: Η πρώτη βροχή από πεφταστέρια – Σήμερα η κορύφωση του φαινομένου

Λυρίδες: Η πρώτη βροχή από πεφταστέρια – Σήμερα η κορύφωση του φαινομένου

Η πρώτη βροχή από πεφταστέρια της Άνοιξης θα πραγματοποιηθεί σήμερα Δευτέρα, ενώ αν ο καιρός το επιτρέψει πλήθος κόσμου θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το εντυπωσιακό φαινόμενο.

Πρόκειται για τις Λυρίδες, την πρώτη βροχή διαττόντων αστέρων (πεφταστέρια) της Άνοιξης που διαρκεί από τις 16 Απριλίου έως τις 26 Απριλίου και συνήθως η κορύφωση του φαινομένου είναι στις 22 Απριλίου.

Οι Λυρίδες έχουν πάρει το όνομα τους από τον αστερισμό της Λύρας στον οποίο βρίσκεται το ακτινοβόλο σημείο τους. Ακτινοβόλο σημείο είναι το σημείο του ουρανού από το οποίο φαίνεται να προέρχονται οι διάττοντες αστέρες και ακτινικά να διασχίζουν την ουράνια σφαίρα.

Οι διάττοντες είναι πολύ μικρά αντικείμενα μεγέθους της τάξης από μερικά χιλιοστά έως λίγα μέτρα. Εισέρχονται με ταχύτητα της τάξης των 50 έως 100 Km/s στην ατμόσφαιρα. Στην περίπτωση των Λυρίδων η ταχύτητα εισόδου στην ατμόσφαιρα είναι 48 Km/s. Λόγω της τριβής με τα αέρια της ατμόσφαιρας αναπτύσσεται μεγάλη θερμοκρασία η οποία προκαλεί τον ιονισμό τους. Όταν ένα αέριο ιονίζεται τότε ακτινοβολεί φως.

Ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, με ανάρτησή του σημειώνει πως «το ακτινοβόλο σημείο τους βρίσκεται στον αστερισμό Λύρα, κοντά στον φωτεινότερο αστέρα αυτού του αστερισμού, τον α Λύρας (κοινώς Βέγας)».

Το Tweet του Θοδωρή Κολυδά:

«ΛΥΡΙΔΕΣ-Η ΠΡΩΤΗ ΒΡΟΧΗ ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΦΤΑΣΤΕΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ

Οι Λυρίδες είναι μια βροχή διαττόντων (μετεώρων) που διαρκεί από τις 16 Απριλίου έως τις 26 Απριλίου κάθε χρόνο και κορύφωση τους παρατηρείται συνήθως γύρω στις 22 Απριλίου κάθε χρόνο. Το ακτινοβόλο σημείο τους βρίσκεται στον αστερισμό Λύρα, κοντά στον φωτεινότερο αστέρα αυτού του αστερισμού, τον α Λύρας (κοινώς Βέγας)».

Δείτε επίσης:

Ο Μπελέρης, το ΜΑΒΗ και τα Καλάσνικοφ

ΣΥΡΙΖΑ: Μήνυμα Κασσελάκη και Τσίπρα για τη μεγάλη ανατροπή – Η υποψηφιότητα της Μέλπως Λεκατσά ξεχωρίζει

Φρίκη στη Νίσυρο: «Τσουνάμι» καταγγελιών για τον αρχαιοφύλακα – Έδινε στα παιδιά ναρκωτικά και ερωτικά παιχνίδια (Video)

Ιράν – Ισραήλ: Τράβηξαν τη σκανδάλη του τρόμου – «Θολό τοπίο» το μέλλον της αντιπαράθεσης

Η Μάρω Δούκα, η Μέλπω Λεκατσά και οι άλλοι

Συναγερμός στα Πατήσια: Εμπρησμός δυο αυτοκινήτων – Υλικές ζημιές σε κατάστημα και σε διαμερίσματα

Κύρτσος: Μητσοτάκης και Πρετεντέρης ζητούν «περισσότερη Ευρώπη» όταν απέρριψαν όλα τα ευρωπαϊκά ψηφίσματα!

Κλιματική κρίση: Σήμα κινδύνου για την Ευρώπη από το Copernicus – Aκραία θερμική επιβάρυνση, μεγάλες δασικές πυρκαγιές

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter