«Μεγάλος αδερφός» για τις οφειλές

«Μεγάλος αδερφός» για τις οφειλές

Από τη μια πουλά ότι στηρίζει τις επιχειρήσεις με πάγωμα οφειλών που δήθεν ενισχύει τη ρευστότητα και από την άλλη φτιάχνει βρόχους για να πνίξει τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα…

Σε περιβάλλον ακρίβειας και ακραίων πληθωριστικών πιέσεων που συρρικνώνουν την κατανάλωση και εν μέσω της αβεβαιότητας που η άθλια υγειονομική διαχείριση της πανδημίας ενσπείρει στο σύνολο της πραγματικής οικονομίας (ήδη η εστίαση για άλλη μια φορά είναι στα κάγκελα και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος έχουν προκηρύξει για την Τρίτη την πρώτη πανελλαδική απεργία τους), το «επιτελικό κράτος» Μητσοτάκη σφίγγει τη θηλιά για τα χρέη.

Ετσι, μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας μέσω της οποίας θα γίνεται η υποβολή των αιτήσεων υπαγωγής στο πρόγραμμα ρύθμισης των κορονοχρεών μέχρι το τέλος του χρόνου, η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται να θέσει σε λειτουργία το σύστημα Eispraxis. Πρόκειται για τον «μεγάλο αδερφό» που θα προσφέρει στο κράτος το ηλεκτρονικό φακέλωμα τουλάχιστον 3,5 εκατομμυρίων οφειλετών.

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ, το Eispraxis θα καταγράφει τη συμπεριφορά κάθε οφειλέτη και θα αντλεί πληροφορίες για τα εισοδήματα και τα περιουσιακά του στοιχεία από όλα τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, το Taxis, το Taxisnet, το Icisnet, το Elenxis, καθώς και από τρίτους (κτηματολόγιο, πιστωτικά ιδρύματα, συμβολαιογράφοι, Χρηματιστήριο, ΕΡΓΑΝΗ, ΓΕΜΗ).

Οι επιτελείς της ΑΑΔΕ θεωρούν

ότι το Eispraxis θα αποτελέσει το «πυρηνικό όπλο» με το οποίο θα κυνηγηθούν χρέη προς το δημόσιο συνολικού ύψους 109 δισ. ευρώ, με αυτόματες κατασχέσεις, πλειστηριασμούς και συμψηφισμούς. Oπως έχει σχεδιαστεί, για κάθε οφειλή θα δημιουργείται ηλεκτρονικός φάκελος με άμεση άντληση στοιχείων και μάλιστα σε πραγματικό χρόνο. Ετσι, το σύστημα θα είναι σε θέση να παίρνει πληροφόρηση για την πορεία αποπληρωμής, την τήρηση ή μη των ρυθμίσεων καθώς και τις ενέργειες και τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις εισπρακτικές αρχές. Ταυτόχρονα, θα παρακολουθούνται πέραν του οφειλέτη και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι με την οφειλή (συνυπόχρεοι, εγγυητές, νόμιμοι εκπρόσωποι, συσχετιζόμενες επιχειρήσεις, διασυνδεδεμένοι όμιλοι, όπως και οι απορροφήσεις – συγχωνεύσεις). Οσον αφορά την πλατφόρμα για τα κορονοχρέη, υπολογίζεται να ενταχθούν περί τους 825.000 πληγέντες από την πανδημία, οι οποίοι την περίοδο της πανδημίας (Μάρτιος 2020 – Ιούλιος 2021) συσσώρευσαν χρέη προς το δημόσιο συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Ολα αυτά θα πρέπει να αρχίσουν να αποπληρώνονται από τις αρχές του νέου έτους και υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει γίνει πράξη η ευχή όλων να μην κλείσει ξανά η αγορά λόγω καραντίνας. Πώς όμως κάποιος, σε περιβάλλον συρρίκνωσης του τζίρου και ακραίας ακρίβειας, θα καταφέρει να αποπληρώνει τα τρέχοντα έξοδα αλλά και όσα χρέη δημιουργήθηκαν εξαιτίας της ανέμελης υγειονομικής διαχείρισης της πανδημίας από τον Μάρτιο του 2020 και μάλιστα με τη μέγγενη του Eispraxis είναι απορίας άξιο.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση «πουλάει» στις συζητήσεις με φορείς την ελπίδα (καλύτερα φύκια για μεταξωτές κορδέλες) ότι θα παγώσει τις πληρωμές για τα κορονοχρέη (το 1,5 δισ. δηλαδή) και ότι θα συνεχίσει τις ενισχύσεις μέσα από τις επιστρεπτέες προκαταβολές. Σειρά έχουν βέβαια τα «πετσωμένα» ΜΜΕ που πουλούν το παραμύθι της ενίσχυσης της ρευστότητας μέσω παγώματος οφειλών. Ουσιαστικά μετατίθεται το πρόβλημα για αργότερα, με την ελπίδα ότι δεν θα πνίξει όλες τις επιχειρήσεις. Ωστόσο το οικονομικό επιτελείο αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο οποιασδήποτε μορφής νέων εισοδηματικών ενισχύσεων. «Τα περιθώρια του προϋπολογισμού έχουν εξαντληθεί και το πρωτογενές έλλειμμα κινείται σε επίπεδα πάνω από 7,7% του ΑΕΠ» λένε χαρακτηριστικά. Παραλείπουν να πουν βέβαια ότι αυτό σημαίνει λιτότητα άνω των 12 δισ. ευρώ για το 2022 (ώστε να μην υπάρχουν ελλείμματα άνω του 0,3% του ΑΕΠ). Το ζήτημα είναι ότι με αυτές τις συνθήκες επέρχεται ο θάνατος του εμποράκου, που αντιπροσωπεύει όμως σχεδόν το 95% της ελληνικής αγοράς.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter