Μέση Ανατολή: Σχηματίστηκε κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης στο Ισραήλ

Μέση Ανατολή: Σχηματίστηκε κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης στο Ισραήλ

Το Ισραήλ σχημάτισε κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης την Τετάρτη μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς το περασμένο Σάββατο, με σκοπό η χώρα να ξεπεράσει τον πόλεμο με την ισλαμιστική οργάνωση, σύμφωνα με το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. Η συμφωνία προβλέπει και τον σχηματισμό πολεμικού συμβουλίου.

Τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι σε συζητήσεις από τη Δευτέρα, με τους κεντρώους να ζητούν απομάκρυνση των ακροδεξιών στοιχείων της κυβέρνησης Νετανιάχου, ενώ άλλοι –πρώην στελέχη του Λικούντ που αποσκίρτησαν- να ζητούν ένα πλάνο διάλυσης της Χαμάς για να δώσουν το «πράσινο φως».

Επετεύχθη συμφωνία για την ένταξη του αντιπολιτευόμενου κόμματος Εθνικής Ενότητας του Μπένι Γκαντζ σε κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης με το Νετανιάχου εν μέσω του πολέμου με τη Χαμάς στη Γάζα μετά από ημέρες διαπραγματεύσεων, ανακοίνωσαν οι δύο πολιτικοί σε κοινή δήλωση.

Θα δημιουργηθεί ένα μικρό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο για να διευθύνει τον πόλεμο με τη Χαμάς, όπως απαιτεί ο Γκαντζ , στο οποίο θα συμμετέχουν μόνο ο Νετανιάχου, ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ και ο Γκαντζ.

Ο πρώην στρατηγός του Ισραηλινού Στρατού Εθνικής Ενότητας Γκάντι Άιζενκοτ μαζί με τον υπουργό Ρον Ντέρμερ θα παρίστανται ως παρατηρητές στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου, πέντε μέλη του κόμματος Εθνικής Ενότητας θα προστεθούν στο ευρύτερο υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας που λειτουργεί υπό κάθε κυβέρνηση — Γκαντζ, Άιζενκοτ, ο βουλευτής Γκίντεον Σάαρ και δύο ακόμα που δεν έχουν ακόμη καθοριστεί.

Μια θέση στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο έμεινε ανοιχτή για τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ, ο οποίος αρνήθηκε να ενταχθεί στην κυβέρνηση εάν τα ακροδεξιά κόμματα Θρησκευτικός Σιωνισμός και Otzma Yehudit παραμείνουν σε αυτήν.

Η συμφωνία προβλέπει ότι δεν θα προωθηθεί καμία νομοθεσία στην Κνεσέτ ή κυβερνητικά ψηφίσματα κατά τη διάρκεια του πολέμου που δεν σχετίζονται με τη διαχείριση του πολέμου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter