Μέση Ανατολή:Το Ισραήλ δηλώνει προετοιμασμένο «για όλα τα σενάρια» μετά τη δολοφονία του Νο2 της Χαμάς

Μέση Ανατολή:Το Ισραήλ δηλώνει προετοιμασμένο «για όλα τα σενάρια» μετά τη δολοφονία του Νο2 της Χαμάς

Εύλογοι φόβοι για επικίνδυνη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή εκφράζονται μετά τη δολοφονία του υπαρχηγού της Χαμάς, Σάλεχ αλ-Αρούρι, σε προάστιο της Βηρυτού. Οι αντιδράσεις της παλαιστινιακής οργάνωσης, του Λιβάνου, της Χεζμπολάχ αλλά και από το Ιράν φανερώνουν οργή, την ώρα που η Δύση -μέσω του Εμανουέλ Μακρόν- πραγματοποιεί εκκλήσεις ώστε να πέσουν οι τόνοι.

Διαβάστε επίσης: Σάλεχ αλ-Αρούρι: Η επόμενη ημέρα στη Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία του υπαρχηγού της Χαμάς

Την ίδια ώρα, το Ισραήλ δηλώνει ότι προετοιμάζεται «για κάθε σενάριο».

«Οι ισραηλινές δυνάμεις βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο προετοιμασίας σε όλες τις κονίστρες, στην άμυνα και στην επίθεση. Έχουμε προετοιμαστεί για κάθε σενάριο. Το σημαντικότερο πράγμα που πρέπει να ειπωθεί απόψε είναι ότι είμαστε συγκεντρωμένοι και θα παραμείνουμε συγκεντρωμένοι στον αγώνα εναντίον της Χαμάς», δήλωσε ο εκπρόσωπος του IDF, Ντανιέλ Χαγκάρι.

«Ένα κίνημα οι ηγέτες και οι ιδρυτές του οποίου πέφτουν μάρτυρες για την αξιοπρέπεια του λαού μας και του έθνους μας δεν θα νικηθεί ποτέ», ήταν η αντίδραση του Ισμαήλ Χανίγια, του επικεφαλής της Χαμάς, πέρα από την καταδίκη της «παραβίασης της εθνικής κυριαρχίας του Λιβάνου» και της «επέκτασης» του πολέμου ο οποίος εξακολουθεί να μαίνεται στη Λωρίδα της Γάζας.

«Επίθεση εναντίον του Λιβάνου»

Η λιβανική Χεζμπολάχ προειδοποίησε χθες βράδυ πως «η δολοφονία του Σάλεχ αλ Αρούρι» αποτελεί όχι μόνο «επίθεση εναντίον του Λιβάνου» αλλά και «σοβαρή εξέλιξη στον πόλεμο μεταξύ του εχθρού και του άξονα της αντίστασης». «Αυτό το έγκλημα δεν θα μείνει αναπάντητο ή ατιμώρητο», πρόσθεσε η Χεζμπολάχ, ο γενικός γραμματέας της οποίας Χασάν Νασράλα ετοιμάζεται να εκφωνήσει την Τετάρτη μία πολυαναμενόμενη ομιλία.

Διαβάστε επίσης: Μέση Ανατολή: Η δολοφονία του Σάλεχ αλ-Αρούρι φουντώνει τη φωτιά

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι κατηγόρησε το Ισραήλ πως αυτό που επιδιώκει είναι να σύρει τη χώρα του στη «νέα φάση» της ένοπλης σύρραξης.

Οι εκκλήσεις Μακρόν

Με αυτό το φόντο, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απηύθυνε έκκληση στο Ισραήλ να «αποφύγει κάθε συμπεριφορά» που θα οδηγούσε σε «κλιμάκωση», «ειδικά στον Λίβανο», κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον Μπένι Γκαντς, μέλος της κυβέρνησης πολέμου του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξής του με τον Μπένι Γκαντς, ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε να καταβληθεί προσπάθεια για να κηρυχθεί «διαρκής κατάπαυση του πυρός» ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, ενώ εξέφρασε εκ νέου «την πολύ έντονη ανησυχία του μπροστά στον ιδιαίτερα βαρύ απολογισμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων» στη Λωρίδα της Γάζας, που ζει στον ρυθμό των αεροπορικών επιδρομών και των ομοβροντιών των ισραηλινών πυροβόλων τους τελευταίους σχεδόν τρεις μήνες.

Διαβάστε επίσης: Ποιος ήταν ο Σαλέχ αλ Αρούρι που σκοτώθηκε από το ισραηλινό drone στη Βηρυτό – Δεύτερος στην ιεραρχία της Χαμάς (Photos – Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter