Μέτρα στήριξης ζητούν λιανεμπόριο, τουριστικά γραφεία, ξενοδοχεία

Μέτρα στήριξης ζητούν λιανεμπόριο, τουριστικά γραφεία, ξενοδοχεία

Με καταιγιστικό ρυθμό φτάνουν στην κυβέρνηση αιτήματα για μέτρα στήριξης από τον ένα μετά τον άλλο κλάδο που έχουν πληγεί δραματικά εξαιτίας του πιο σκληρού και παρατεταμένου σε διάρκεια lock down που η Ελλάδα – ως χώρα που δεν έκανε τεστ – μόνη σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει εφαρμόσει.

Η μεγαλύτερη πίεση προέρχεται από το λιανεμπόριο, που αυτές τις μέρες επιχειρεί να κάνει το ταμείο του εορταστικού τζίρου και το βρίσκει από «φτωχό» έως και άδειο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής Βασ. Κορκίδη, με το click away οι μικρές επιχειρήσεις έκαναν εν τέλει ελάχιστο τζίρο, από 5% έως το πολύ 20% του περσινού, ενώ οι δύσκολες και σύνθετες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία περιόρισαν κατά 70% την αγοραστική δραστηριότητα του λιανεμπορίου στην Αττική. Τα πρώτα συμπεράσματα από την αγορά, τόσο από μικρά μεμονωμένα συνοικιακά, όσο και από μεγάλα εμπορικά καταστήματα στα κέντρα των πόλεων της Αττικής, επισήμανε με δηλώσεις του ο Β. Κορκίδης, δείχνουν πως συνολικά ο κύκλος εργασιών του λιανεμπορίου σε αξία και όγκο κυμάνθηκε φέτος μεταξύ 35% και 40% του αντίστοιχου περσινού.

10% του περσινού τζίρου έκαναν οι μικρές επιχειρήσεις με το click away

Ανάλογο μήνυμα εξέπεμψε και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γ. Χατζηθεοδοσίου, σημειώνοντας ότι το click away ελάχιστα απέδωσε καθώς οι επιχειρήσεις που προσπάθησαν να λειτουργήσουν με τη μέθοδο αυτή έμειναν στο 10% του περσινού τζίρου. Απευθυνόμενος μάλιστα στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη, κατά τη διάρκεια κοινής τους παρουσίας σε ενημερωτική εκπομπή ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου τόνισε την ανάγκη να ληφθούν γενναία μέτρα στήριξης προκειμένου να μην χαθεί το στοίχημα της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα ο Γ. Χατζηθεοδοσίου επανέλαβε τις προτάσεις του Επιμελητηρίου για «κούρεμα» των οφειλών που δημιουργήθηκαν και σωρεύθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και για περισσότερη ρευστότητα μέσω της επέκτασης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, χωρίς την υποχρέωση επιστροφής του ποσού που θα δοθεί και με παράλληλη μείωση κατά 50% της επιστροφής από τους τρεις πρώτους κύκλους.

Στήριξη ζητούν τα τουριστικά γραφεία

Μέτρα στήριξης ζητούν και τα τουριστικά γραφεία που έχουν πληγεί δραστικά από την κατακόρυφη μείωση των τουριστικών εσόδων κατά 80% μέσα στο 2020. «Τα τουριστικά γραφεία, ο κλάδος που έχει πληγεί περισσότερο παγκοσμίως σε αυτή την πρωτόγνωρη καταστροφική συγκυρία, παραμένουν και θα παραμείνουν για καιρό με μηδενικό έργο και μηδενικές εισπράξεις, αντιμετωπίζοντας ρεαλιστικό κίνδυνο επιβίωσης», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων και Τουρισμού, επαναφέροντας το πάγιο – από την αρχή της πανδημίας – αίτημά της για μέτρα στήριξης των τουριστικών γραφείων με μη επιστρεπτέες ενισχύσεις, ανάλογες με τις απώλειες που έχουν υποστεί αλλά και τα συνολικά επίπεδα του ετήσιου τζίρου τους.

Σχέδιο στήριξης καταθέτουν τα χειμερινά ξενοδοχεία

Τέλος, αίτημα για λήψη μέτρων στήριξης διατύπωσαν για πρώτη φορά και τα ξενοδοχεία των χειμερινών προορισμών. Σύμφωνα με πηγές της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, με πρωτοβουλία του έφορου δημοσίων σχέσεων της ΠΟΞ και προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας Άγγελου Καλλία, τα 2.000 περίπου ξενοδοχεία των ορεινών προορισμών που έχουν μηδενικούς τζίρους από τον περασμένο Μάρτιο προετοίμασαν ως κλάδος μία ολοκληρωμένη καταγραφή των θεμάτων που απασχολούν τον ορεινό και ημιορεινό τουρισμό, με στόχο να ετοιμάσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη στήριξή τους και να το καταθέσουν στην κυβέρνηση.

Οι τρεις βασικοί άξονες αυτού του σχεδίου είναι η προώθηση προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού για τους ορεινούς προορισμούς, η υιοθέτηση στοχευμένων ευρωπαϊκών προγραμμάτων που θα δώσουν τη δυνατότητα ενεργειακής αναβάθμισης των κτηρίων με επιδότηση έως και 80% ώστε να μειωθεί το υψηλό ενεργειακό κόστος των ξενοδοχείων χειμερινών προορισμών αλλά και η τουριστική προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό ως προορισμού 365 ημερών. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter