Μηνυτήρια αναφορά Σπίρτζη στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την αστυνομική βία στη Νέα Σμύρνη

Μηνυτήρια αναφορά Σπίρτζη στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την αστυνομική βία στη Νέα Σμύρνη

Μηνυτήρια αναφορά κατέθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο πρώην υπουργός και τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης αναφορικά με τα περιστατικά αστυνομικής βίας σε βάρος πολιτών στη Νέα Σμύρνη.

Στη μηνυτήρια αναφορά ο Χρήστος Σπίρτζης ζητεί από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να διερευνηθεί εάν οι αστυνομικοί διέπραξαν μία σειρά από αδικήματα, όπως «παράνομης οπλοφορίας και οπλοχρησίας», «κατάχρησης εξουσίας», «παράβασης καθήκοντος», «απρόκλητης επικίνδυνης σωματικής βλάβης» και «βασανισμού συλληφθέντων».

Εκτός όμως από τους αστυνομικούς που ήταν παρόντες στο συμβάν στη Νέα Σμύρνη και εμφανίζονται να πρωταγωνιστούν στα βίντεο και τις φωτογραφίες που έχουν δει το «φως» της δημοσιότητας ο Χρήστος Σπίρτζης ζητεί να υπάρξει «ενδελεχής διερεύνηση» και για όσους πιθανώς έδωσαν εντολές προς τους αστυνομικούς.

Ειδικότερα να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες «βαθμοφόρων του κάθε αστυνομικού κλιμακίου ή ομάδας«, «των γραπτών ή προφορικών εντολών από το κέντρο επιχειρήσεων της Ελληνικής Αστυνομίας«, «των γραπτών ή προφορικών εντολών από τις αρμόδιες αστυνομικές διευθύνσεις που υπάγονται οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί και τα εμπλεκόμενα κλιμάκια«, «των ευθυνών των προϊσταμένων των Διευθύνσεων σχετικά με τις εντολές ή οδηγίες που χορήγησαν ή τυχόν παράνομες παραλείψεις κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους, «τις προφορικές ή γραπτές εντολές της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σχετικά με τους ελέγχους έναντι των πολιτών, τους κανόνες εμπλοκής και τη συμπεριφορά των αστυνομικών οργάνων».

Επίσης, στη μηνυτήρια αναφορά ο Χρήστος Σπίρτζης ζητεί «τη λήψη όλων των νόμιμων και αναγκαίων μέτρων για την άσκηση ποινικών διώξεων και καταδίκη των υπαιτίων, είτε ως αυτουργών, είτε ακόμη και ως ηθικών αυτουργών».

Μάρτυρες κλιμακούμενης κρατικής βίας

Στη μηνυτήρια αναφορά ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνει πως «την τελευταία περίοδο έχουμε καταστεί μάρτυρες μίας διαρκώς κλιμακούμενης κρατικής βίας έναντι των πολιτών και μίας διαρκώς κλιμακούμενης παράνομης κρατικής καταστολής». Όπως επισημαίνει «τα συνεχή περιστατικά αδικαιολόγητης και απρόκλητης κρατικής βίας αποδεικνύουν ότι δεν αποτελούν μεμονωμένες περιπτώσεις αυθαιρεσίας μεμονωμένων ατόμων, αλλά αποτελούν κυβερνητική επιλογή εκφοβισμού και περιστολής των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών».

Προς επίρρωση των ισχυρισμών αυτών παραθέτει μία σειρά από περιστατικά. Όπως η «επίθεση μηχανοκίνητης ομάδας της αστυνομίας σε μπλοκ διαδηλωτών», οι «προσαγωγές και συλλήψεις δικηγόρων», η «απρόκλητη και αδικαιολόγητη χρήση του εκτοξευτήρα νερού από ιδιαίτερα μικρή απόσταση κατά συγκεντρωμένων πολιτών έξω από το Eφετείο Αθηνών, αμέσως μόλις εκδόθηκε η απόφαση στη δίκη για την εγκληματική οργάνωση «Χρυσή Αυγή»

«Σημειώνεται ότι όλες οι επιθέσεις έγιναν από αστυνομικούς που, όπως φαίνεται, έχουν καλύψει ή αφαιρέσει τα διακριτικά αναγνώρισης από τις στολές τους, κατά παράβαση των εγκυκλίων διαταγών» αναφέρει ακόμη.

Σε ότι αφορά τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης ο κ. Σπίρτζης αναφέρει πως «στην κεντρική πλατεία της Νέα Σμύρνης, ομάδες αστυνομικών επιτέθηκαν με πρωτοφανή βιαιότητα κατά πολιτών, κάνοντας μάλιστα και χρήση παράνομου οπλισμού, ήτοι πτυσσόμενων γκλοπ, με αποκορύφωμα τον βασανισμό, κακομεταχείριση και εξευτελιστική συμπεριφορά κατά πολιτών από αστυνομικούς. Χαρακτηριστικό της παγερής αδιαφορίας στις έκνομες πράξεις τους ήταν ότι διέπραξαν αυτές, παρά το γεγονός ότι γνώριζαν πως πολίτες βιντεοσκοπούσαν τα διαδραματιζόμενα, γνωρίζοντας προφανώς ότι καλύπτονται από ένα καθεστώς ατιμωρησίας».

Σπίρτζης: Να υπάρξει ενδελεχής διερεύνηση

Κατά την προσέλευση του στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο κ. Σπίρτζης δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Με εντολή του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα κατέθεσα μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και προσκόμισα υλικό για τους απρόκλητους ξυλοδαρμούς, τα ντροπιαστικά και προκλητικά για τη δημοκρατία μας, γεγονότα, μπροστά στα μάτια μικρών παιδιών. Από το υλικό προκύπτει η τέλεση αδικημάτων όπως :

• της κατάχρησης εξουσίας,

• της παράβασης καθήκοντος,

• της απρόκλητης επικίνδυνης σωματικής βλάβης

• του βασανισμού συλληφθέντα

• της παράνομης οπλοφορίας και οπλοχρησίας.

Τα γεγονότα αυτά δεν είναι αποτέλεσμα της παράνομης συμπεριφοράς μεμονωμένων αστυνομικών. Αντιθέτως προκύπτει συγκροτημένη δομή και λειτουργία με σκοπό την κρατική βία και καταστολή. Γι’ αυτό και με τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσα στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ζητάμε η διερεύνηση των έκνομων πράξεων, να μην περιοριστεί μόνο στους φυσικούς αυτουργούς, αλλά να υπάρξει ενδελεχής διερεύνηση και για τους ηθικούς αυτουργούς, για όσους δηλαδή έδωσαν γραπτές ή προφορικές εντολές και που υποστήριξαν με οποιονδήποτε τρόπο τις πράξεις βίας κατά των πολιτών.

Η δομή και λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας και η ομαδική διάπραξη των παραπάνω έκνομων πράξεων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η βία, ο εκφοβισμός, η απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση κατά των πολιτών συνιστά πολιτική εντολή και πολιτικό σχέδιο πάταξης του δημοκρατικού φρονήματος και περιστολής των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter