Μισόλογα και αμηχανία Μητσοτάκη στις αποκαλύψεις των NYT για pushbacks στο Αιγαίο (Video)

Μισόλογα και αμηχανία Μητσοτάκη στις αποκαλύψεις των NYT για pushbacks στο Αιγαίο (Video)

Ξεκάθαρες απαντήσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ζήτησε η δημοσιογράφος του CNN, Κριστιάν Αμανπούρ, σχετικά με το βίντεο που δημοσίευσαν οι New York Times και φέρεται να δείχνει περιστατικό παράνομης επαναπροώθησης αιτούντων άσυλο από τις ελληνικές αρχές.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε ένα μήνυμα στις ελληνικές αρχές για πλήρη και ανεξάρτητη έρευνα στις κατηγορίες ότι η κυβέρνησή σας παρανόμως επιτρέπει pushback μεταναστών στο Αιγαίο. Θέλω να προβάλλω ένα βίντεο που ξέρω ότι έχετε δει, που δείχνει τους μετανάστες να μπαίνουν σε φορτηγάκι, στη συνέχεια σε βάρκα, μετά σε σκάφος του λιμενικού και τελικά να στέλνονται με φουσκωτή σχεδία, στο Αιγαίο. Η πρώτη μου ερώτηση είναι αν θα διατάξετε μία πλήρη και ανεξάρτητη έρευνα για το τι συνέβη;», ήταν η ερώτηση που απηύθυνε στον Κυριάκο Μητσοτάκη η δημοσιογράφος του CNN.

Διαβάστε επίσης: Μετεκλογική αλαζονεία και ευχολόγια περί επενδυτικής βαθμίδας από τον Μητσοτάκη στο CNN

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να κλείσει το θέμα, δίνοντας απάντηση με μισόλογα στο CNN, σημειώνοντας ότι το θέμα ερευνάται. Ουσιαστικά, προχώρησε σε έμμεση παραδοχή περί pushbacks από τις ελληνικές αρχές, ενώ η κυβέρνηση διέψευδε το προηγούμενο διάστημα τις αναφορές περί εφαρμογής των εν λόγω πρακτικών στο Αιγαίο.

«Ήδη το έχω κάνει. Παίρνω αυτό το περιστατικό πολύ σοβαρά. Ήδη ερευνάται από την κυβέρνησή μου», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δίχως να διευκρινίζει το είδος της έρευνας.

Η δημοσιογράφος επανήλθε, ρωτώντας εκ νέου: «Θέλω να είμαι απόλυτα σαφής. Δεν εγκρίνετε, η κυβέρνησή σας δεν εμπλέκεται στο να αφήνονται αυτοί οι άνθρωποι – συμπεριλαμβανομένων παιδιών – στη θάλασσα;».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε αρνητικά, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει διάκριση μεταξύ των pushbacks με την «υποχρέωση της χώρας να εμποδίζει τους ανθρώπους στα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter