Μπάσκετ: Το σταυροδρόμι της φωτιάς

Μπάσκετ: Το σταυροδρόμι της φωτιάς

Νέα πανστρατιά ενόψει «παραθύρων» επιχειρεί να κηρύξει η ομοσπονδία μπάσκετ μετά την αποτυχημένη απόπειρα της εθνικής ομάδας να κατακτήσει την ευρωπαϊκή κορυφή στο Βερολίνο. Το Μουντομπάσκετ 2023 θεωρείται σταυροδρόμι κομβικής σημασίας και η «επίσημη αγαπημένη» κινδυνεύει να εμφανιστεί αποδεκατισμένη στα κρίσιμα ραντεβού που πλησιάζουν.

Η ελληνική ομάδα χρειάζεται μία ή δύο νίκες στους τέσσερις αγώνες που υπολείπονται ώστε να εξασφαλίσει ένα από τα τρία εισιτήρια για τα γήπεδα της Ινδονησίας, της Ιαπωνίας και των Φιλιππίνων. Ωστόσο το εγχείρημα δεν είναι διόλου εύκολο, αφού οι δύο από τους τρεις αντιπάλους (Λετονία, Βέλγιο) θα παραταχτούν σχεδόν πλήρεις, ενώ ο τρίτος είναι η πάντοτε ισχυρή Σερβία.

Η εθνική έχει να αντιμετωπίσει δύο φορές τους Λετονούς (10/11 εντός και 27/2 εκτός), μία τους Βέλγους στο δικό τους σπίτι (13/11) και μία τους Σέρβους επί ελληνικού εδάφους (24/2). Η μέχρι τώρα βαθμολογία τη φέρνει σε πλεονεκτική θέση, αλλά τα παιχνίδια που υπολείπονται είναι όλα ύφαλοι: Λετονία 5-1, Ελλάδα 4-2, Βέλγιο 3-3, Σερβία 3-3, Τουρκία 2-4, Μ. Βρετανία 1-5.

Οι δύο από τους τέσσερις αγώνες των «παραθύρων» πέφτουν πάνω σε αγωνιστικές της Euroleague (Πέμπτη και Παρασκευή), πράγμα που καθιστά δύσκολη έως απαγορευτική την παρουσία όλων σχεδόν των πρωτοκλασάτων διεθνών: Σλούκας, Καλάθης, Παπανικολάου, Παπαπέτρου, Παπαγιάννης, Λαρεντζάκης, Λούντζης. Οι Αγραβάνης και Κώστας Αντετοκούνμπο ψάχνουν ακόμη ομάδα, ο Μήτογλου είναι σε καραντίνα, ενώ ο Γιάννης, ο Θανάσης και ο Ντόρσεϊ θα έχουν άλλες δουλειές στο ΝΒΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΟΚ έχει ήδη ξεκινήσει καμπάνια για μετάθεση κάποιων αγώνων, αλλά αυτό προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη των αντιπάλων. Οι Λετονοί, οι Βέλγοι και οι Σέρβοι δεν έχουν λόγο να παίξουν το παιχνίδι των Ελλήνων ούτε να συμμεριστούν την αγωνία τους.

Για τους συγκεκριμένους αγώνες θα επιστρατευτούν αθλητές που συμμετείχαν σε προηγούμενα «παράθυρα» αλλά έμειναν εκτός Ευρωμπάσκετ (Κασελάκης, Μουράτος, Κουζέλογλου, Κακλαμανάκης, Γόντικας, Μωραΐτης κ.ά.), ενώ θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε να αποδεσμευτούν κάποιοι «κόκκινοι» και «πράσινοι», όπως ο Λούντζης και ο Μποχωρίδης. Εστω κι έτσι, η ομάδα θα είναι αποδυναμωμένη, αν όχι αποδεκατισμένη. Το Βερολίνο απέδειξε ότι δεν περισσεύει κανείς.

Το Μουντομπάσκετ αποτελεί προθάλαμο των Ολυμπιακών Αγώνων, αφού οι κορυφαίες ομάδες του θα εξασφαλίσουν απευθείας εισιτήρια για το Παρίσι. Θα διεξαχθούν και προολυμπιακά τουρνουά, αλλά το παρελθόν διδάσκει ότι η συσπείρωση είναι δύσκολη υπόθεση Ιούνιο μήνα. Με άλλα λόγια, πιθανή απουσία της εθνικής μας από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2023 μπορεί να δρομολογήσει άγονη διετία και να σημάνει το τέλος του δρόμου για τους παίκτες που ήδη έχουν πατήσει τα 32-33 χρόνια: Καλάθης, Σλούκας, Παπανικολάου.

Το αίτημα για ανανέωση είναι υπαρκτό σε κάθε περίπτωση, αλλά το χαμηλότατο επίπεδο των μικρών εθνικών ομάδων εξανεμίζει την όποια αισιοδοξία. Τα δύο «παράθυρα» που πλησιάζουν μπορούν να εκτροχιάσουν την εθνική για τα καλά ή να την κρατήσουν στις ράγες για τα επόμενα δύο χρόνια.

Πίκρα και προβληματισμός

Στα ενδότερα της εθνικής βασιλεύουν η σκασίλα για τη χαμένη ευκαιρία, αλλά και άφθονος προβληματισμός. Οπως σωστά επισήμανε ο Παναγιώτης Φασούλας, «η ομάδα δεν έπαιξε ποτέ άμυνα στο Ευρωμπάσκετ», πάει να πει ότι προδόθηκε από το παραδοσιακό της όπλο. Οι υπερηχητικές εμφανίσεις της Γερμανίας έδειξαν ότι το μπάσκετ μάς έχει ξεπεράσει σε αθλητικότητα και ταχύτητα.

Ωστόσο υπήρξαν και ομάδες που «το έκαναν όπως η Ελλάδα». Η εκπληκτική Πολωνία δεν έχει παίκτες ούτε στο ΝΒΑ ούτε στη Euroleague, ενώ οι Ισπανοί ανανεώθηκαν εκ των ενόντων και έγιναν ισχυρό σύνολο. Οσοι προσπάθησαν να χτίσουν κάτι λαμπερό γύρω από έναν σούπερ σταρ του ΝΒΑ έμειναν εκτός τετράδας: η Ελλάδα, η Σερβία, η Σλοβενία.

Στα γραφεία της ομοσπονδίας ακούστηκε και υπόκωφη γκρίνια για τον Δημήτρη Ιτούδη, στον οποίο χρεώνονται άστοχοι χειρισμοί: προαιρετικές προπονήσεις, εμμονές σε ζητήματα τακτικής κ.ά. Φυσικά, η θέση του δεν κινδυνεύει ούτε κατά διάνοια. Ο Ιτούδης θα παραμείνει στο τιμόνι της εθνικής μέχρι το καλοκαίρι του 2024, αλλά ίσως χρειαστεί ενισχύσεις στον πάγκο για τους αγώνες των «παραθύρων», λόγω υποχρεώσεων με τη Φενερμπαχτσέ.

Στο περιθώριο του Ευρωμπάσκετ ο Νίκος Ζήσης συναντήθηκε με τον Ναζ Μήτρου-Λονγκ, ο οποίος απέκτησε πρόσφατα το ελληνικό διαβατήριο και υπολογίζεται πλέον για τη μοναδική θέση του «νατουραλιζέ». Ο 29χρονος Ελληνοκαναδός γκαρντ είναι ικανότατος σουτέρ και μπορεί να αγωνιστεί αντί του Ντόρσεϊ σε κάποια ματς των «παραθύρων», αρκεί να του το επιτρέψουν οι υποχρεώσεις του στη μιλανέζικη Αρμάνι, όπου μεταπήδησε φέτος.

Εθνικές… μεταγραφές

Στο Ευρωμπάσκετ διέπρεψαν αρκετοί… Αμερικανοί εκ μεταγραφής, όπως ο «Ισπανός» Λορέντζο Μπράουν, ο «Πολωνός» Εϊ Τζέι Σλότερ, ο «Κροάτης» Τζαλίν Σμιθ, ο «Σλοβένος» Μάικ Τόμπι και πολλοί άλλοι. Ωστόσο η ελληνική ομοσπονδία απορρίπτει διαχρονικά τέτοιου είδους κινήσεις, που άλλωστε θα σκόνταφταν στη δύσκαμπτη ελληνική νομοθεσία (και στην παρουσία των Ντόρσεϊ, Μήτρου-Λονγκ).

Η χώρα που έδωσε διαβατήριο στους Αντετοκούνμπο μόνο όταν άκουσε τον Γιάννη να χτυπάει την πόρτα του ΝΒΑ και που πνίγει τους μετανάστες στη θάλασσα δεν πρόκειται δα να πολιτογραφήσει αβασάνιστα κάποιον ΜακΚίσικ ή άλλο Αμερικανάκι για το χατίρι της πορτοκαλί μπάλας. Το «όχι» του Σάσα Βεζένκοφ, που προς τιμήν του προτίμησε να εκπροσωπήσει την πατρίδα του Βούλγαρου πατέρα του, πόνεσε πολύ την εθνική Ελλάδας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter