NATO: Η Φινλανδία ολοκλήρωσε την ένταξη της στη στρατιωτική πτέρυγα

NATO: Η Φινλανδία ολοκλήρωσε την ένταξη της στη στρατιωτική πτέρυγα

Ο φινλανδός Πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της επίσημης διαδικασίας ένταξης της χώρας του στη στρατιωτική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, αναφέροντας στην ομιλία του ότι η σημερινή τελετή σηματοδοτεί την επίσημη ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξης των φινλανδικών αμυντικών δυνάμεων στις στρατιωτικές δομές του ΝΑΤΟ, πρόσθεσε ότι «η διαδικασία προχώρησε πολύ γρήγορα».

«Η στενή μας συνεργασία και η στρατιωτική διαλειτουργικότητα με το ΝΑΤΟ εδώ και σχεδόν 30 χρόνια κατέστησαν δυνατή αυτή την ταχύτητα» πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Νιιννίστο τόνισε ότι η πλήρης ενσωμάτωση της Φινλανδίας στη δομή του ΝΑΤΟ θα πάρει χρόνο ενώ πρόσθεσε ότι «ως συμμαχική Φινλανδία, συνεχίζουμε τη διαδικασία ως μέλος της συμμαχίας με τα σχετικά δικαιώματα και υποχρεώσεις. Με τη Φινλανδία, το ΝΑΤΟ απέκτησε έναν σύμμαχο που λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις του».

Επισημαίνοντας ότι η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι εξαιρετικά σημαντική γι’ αυτούς, ο Νιινίστο δήλωσε ότι «έχω πει πολλές φορές, αλλά επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά ότι η συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ δεν είναι πλήρης χωρίς την ένταξη της Σουηδίας. Για τη Φινλανδία, η ένταξη της Σουηδίας έχει μεγάλη σημασία όχι μόνο σε πολιτικό αλλά και σε στρατιωτικό επίπεδο».

Από την πλευρά της η Σουηδία, η οποία δεν έχει ακόμα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, λόγω της άρνησης της Τουρκίας, αποφάσισε την Δευτέρα να εκδώσει τον πρώτο κρατούμενο στην Τουρκία μετά την αίτηση της για ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Η Τουρκία που έχει κατηγορήσει τη Σουηδία ότι αποτελεί ασφαλές καταφύγιο για «τρομοκράτες», ιδίως για μέλη του PKK, άλλαξε τον αντιτρομοκρατικό της νόμο από την 1 Ιουνίου 2023, μετά την συμφωνία που υπέγραψε μαζί με την Φινλανδία και την Τουρκία, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν τα εμπόδια που έβαζε η Άγκυρα.

Ένα από τα προαπαιτούμενα για την Σουηδία, ήταν να εκδώσει στην Τουρκία, στελέχη του ΡΚΚ τα οποία είχαν χαρακτηριστεί ως τρομοκράτες από την Τουρκία.

Πηγή: AFP, AP

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter