Νεκροταφείο παιδιών η Γάζα

Νεκροταφείο παιδιών η Γάζα

Η άκαμπτη στάση της ισραηλινής κυβέρνησης ακόμη και για ολιγοήμερη κατάπαυση του πυρός από τη μια αυξάνει έτι περαιτέρω το κόστος σε ζωές στη Λωρίδα της Γάζας –πλέον και στη Δυτική Οχθη– και από την άλλη δημιουργεί συνθήκες πλήρους ανθρωπιστικής καταστροφής, η οποία φέρνει αντιδράσεις και αύξηση των πιέσεων ακόμη και από την κυβέρνηση των ΗΠΑ αλλά και ανοιχτές απειλές από το Ιράν.

Χωρίς προηγούμενο είναι η κατάσταση εντός της Λωρίδας. Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι της βόρειας Γάζας έσπευδαν όλη την εβδομάδα να εγκαταλείψουν τις εστίες τους κινούμενοι προς τον νότο, καθώς βρίσκονται στο πεδίο των επιχειρήσεων των ισραηλινών ένοπλων δυνάμεων εναντίον της Χαμάς, εκμεταλλευόμενοι τις… παύσεις των εχθροπραξιών που η ισραηλινή ηγεσία συμφώνησε να επιτρέψει έπειτα από πιέσεις του Λευκού Οίκου. Οι άμαχοι έπρεπε να περνούν μέσα από παραταγμένα άρματα μάχης, ενώ πολλοί σημειώνουν ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει αντίκτυπος από τις τετράωρες παύσεις εχθροπραξιών. Ο ΟΗΕ και άλλοι οργανισμοί σημειώνουν ότι απαιτείται γι’ αυτό συντονισμός μεταξύ του Ισραήλ και όσων παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια.

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν ανελλιπώς το καταστροφικό έργο τους, χτυπώντας μεταξύ άλλων τρία νοσοκομεία –επιχείρησαν και στο νοσοκομείο Αλ Σίφα όπου είχε καταφύγει πλήθος αμάχων–, αυξάνοντας όπως καταδεικνύουν και τα σχετικά ντοκουμέντα το κόστος σε ανθρώπινες ζωές και τραυματίες.

Παιδιά το 40% των νεκρών

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστίνης, που ελέγχεται από τη Χαμάς, οι νεκροί ξεπερνούν τις 11.000, ενώ τουλάχιστον 27.000 είναι οι τραυματίες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 40% των νεκρών είναι παιδιά, προκαλώντας κατακραυγή εναντίον της συνέχισης των επιχειρήσεων.

Χαρακτηριστικά αναφέρονται εδώ οι αντιδράσεις στον παραπάνω απολογισμό του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος ανέφερε ότι «η Γάζα έχει μετατραπεί σε νεκροταφείο παιδιών». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος υποστήριξε σε δηλώσεις του με αποδέκτη την ισραηλινή κυβέρνηση: «Οι Παλαιστίνιοι που έχουν χάσει τη ζωή τους είναι πολλοί, είναι πάρα πολλοί αυτοί που έχουν υποφέρει αυτές τις τελευταίες εβδομάδες».

Πρωτοφανής κρίση

Την πρωτοφανή και επικίνδυνη για εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους κατάσταση που επικρατεί στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Οχθη καταδεικνύουν τα στοιχεία που δημοσίευσαν ο ΟΗΕ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Σε έκθεσή του ο ΟΗΕ υπογραμμίζει ότι το ΑΕΠ των παλαιστινιακών εδαφών μειώθηκε κατά 4%, όπερ σημαίνει ότι 400.000 Παλαιστίνιοι πέρασαν το κατώτατο όριο της φτώχειας. Οπως σημειώνεται, δεν έχει παρατηρηθεί κάτι αντίστοιχο σε άλλες συγκρούσεις, π.χ. στη Συρία.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, σε άμεσο κίνδυνο εκτίθεται πλέον η υγεία χιλιάδων στη Λωρίδα της Γάζας εξαιτίας συνωστισμού, κακής ποιότητας νερού και ελλείψεων σε είδη υγιεινής και δομών υγείας. Από τα μέσα Οκτωβρίου στη Γάζα έχουν διαγνωστεί περισσότερα από 33.551 περιστατικά διάρροιας με διάφορες αιτιολογίες και τα μισά εξ αυτών αφορούν παιδιά κάτω των πέντε ετών.

Κυνικός Νετανιάχου για την επόμενη μέρα

Ο Φόλκερ Τουρκ και η Φραντσέσκα Αλμπανέζε, εκπρόσωποι υπηρεσιών του ΟΗΕ, εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από το Ισραήλ και κατακεραύνωσαν την «κυνική στάση» της κυβέρνησης Νετανιάχου για τις τετράωρες παύσεις. Κυνική στάση τηρεί ο Ισραηλινός πρωθυπουργός και στις δηλώσεις του για το τι μέλλει γενέσθαι, αφού υποστήριξε ότι «το Ισραήλ δεν θέλει να κατακτήσει, να κατέχει ή να κυβερνά τη Γάζα, όμως μια δύναμη “εύλογου μεγέθους” είναι απαραίτητη». Από την πλευρά του το Ιράν άρχισε να απειλεί, με τον υπουργό Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν να δηλώνει: «Λόγω της έντασης του πολέμου κατά των αμάχων της Γάζας η επέκταση του εύρους του έχει καταστεί αναπόφευκτη»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter