New Entries| Γνωρίζουμε τη σκηνοθέτρια Βάσια Βελτσίστα

New Entries| Γνωρίζουμε τη σκηνοθέτρια Βάσια Βελτσίστα
Βάσια Βελτσίστα

Στη στήλη New Entries αναζητούμε καθετί νέο που παίζει στις πόλεις μας. Ανακαλύπτουμε τα μικρά καλλιτεχνικά διαμάντια και τους αφήνουμε να μας αυτοσυστηθούν. Μαθαίνουμε ποιοι είναι, πως ξεκίνησαν, τι αγαπούν, και τι αγαπούν να μισούν.

Eίµαι η… Βάσια Βελτσίστα.

Η µέρα που σκέφτηκα ότι θέλω να γίνω σκηνοθέτρια … ήταν στην Μόσχα στην Ρωσία στο Κρατικό Πανεπιστήμιο που είχα ξεκινήσει το Διδακτορικό μου δίπλα στην καθηγήτρια σκηνοθεσίας Νατάλια Αλεξέεβνα Ζβέρεβα. Ένα απόγευμα μου πρότεινε να αναλάβω μία σκηνή σαν σκηνοθέτης και να της την παρουσιάσω. Ακόμα θυμάμαι το αυτόματο «εντάξει» που της είπα που από κάτω κρυβόταν το «Αμάν?!»! και θυμάμαι πως το ίδιο βράδυ είχα κατέβει στο υπόγειο της εστίας και σχεδίαζα την πρώτη μου συνάντηση με τους πρώτους μου ηθοποιούς ως σκηνοθέτης μέχρι το πρωί..

Η πρώτη µου ερασιτεχνική παράσταση… ήταν σκηνές από τον «Γλάρο» του Α.Π.Τσέχωφ που μέχρι και σήμερα χρησιμοποιώ την τεχνική από αυτές τις σκηνές στην βασική εκπαίδευση των ηθοποιών.

Η πρώτη µου επαγγελματική παράσταση... είναι η «Ηλιακή γραμμή» του Ιβάν Βιριπάγιεφ.

Αγαπηµένοι σκηνοθέτες... είναι ο Αντρέι Ταρκόφσκι, ο Ντίμτρι Κρίμοφ, ο Γιούρι Μπουτούσοφ, ο Λενάρντ Πετίτ, η Λαρίσα Γκρατσόβα που δυστυχώς έφυγε ξαφνικά από την ζωή.

Ανεπανάληπτη ατάκα… «Κάνε αυτό που είναι να κάνεις, και θα γίνει αυτό που είναι να γίνει» (Ρωσική ατάκα).

Από την παράσταση Ιβάν Βιριπάγιεφ «Ηλιακή γραμμή» © Giannis Tsaniras

 

Αλησμόνητη θεατρική παράσταση /ταινία…. Θεατρική παράσταση: ο «Επιθεωρητής», σκηνοθέτης Χέρμπερτ Φρίτζ, θέατρο Ρεζιντένζ, Μόναχο, Γερμανία, 2016. Ταινία: «Χωρίς αγάπη», Αντρέι Ζβιαγκίντσεφ, 2017.

Σινεµά ή θέατρο; … Και τα δύο. Και το σινεμά και το θέατρο, αν γίνουν οργανικά μπορούν να θεραπεύσουν, να αλλάξουν, να μετακινήσουν σκέψεις να εξομαλύνουν εγωισμούς.

Εάν δεν ήμουν σκηνοθέτρια… θα προσπαθούσα ότι και να έκανα να αλλάζω συνέχεια μέσα από αυτό και ταυτόχρονα αν μπορώ να βοηθάω να αλλάξουν και αυτούς που με συναναστρέφονται.

Στον ελεύθερο χρόνο µου… χάνομαι στα στενά της πόλης και ονειρεύομαι.

Ονειρεύομαι να… γίνει το θέατρο επιστήμη στην Ελλάδα. Να υπάρχουν άρθρα, βιβλία, έρευνες, να μπορούν οι ηθοποιοί να διαβάζουν τεχνικές, να τις εξελίσσουν, να γράφουμε καινούριες, να μπορούμε να ανταλλάσσουμε τεχνικές σε παγκόσμιο επίπεδο με άλλες χώρες, με άλλους λαούς..

Φιλαρέτη Κομνηνού: «Οι καλλιτέχνες δεν μπορούν να μένουν απομονωμένοι»

Η πολιτική… είναι κάτι που με ενοχλεί όπως συμβαίνει. Θα έπρεπε να υπάρχει ένας τρόπος να γίνει λειτουργική.

Η θρησκεία… είναι κάτι που δεν το γνωρίζω γιατί μεγάλωσα σε άθεη οικογένεια. Οι μεγαλύτεροι δάσκαλοι στη ζωή μου πίστευαν πολύ και αυτό με έχει βάλει αρκετές φορές σε σκέψεις.

Info

Η Βάσια Βελτσίστα σκηνοθετεί την παράσταση Ιβάν Βιριπάγιεφ «Ηλιακή γραμμή» στο «Θέατρο Σπίτι» στον ερευνητικό χώρο υποκριτικής «ΝΤόΜ Acting Coaching».

Κάθε Πέμπτη με Κυριακή στις 20:30-21:30 για 10 θεατές την φορά. Μέχρι 21/04/2022.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter