Νικόλας Φαραντούρης: Βλέπω νίκη και μάλιστα ηχηρή

Νικόλας Φαραντούρης: Βλέπω νίκη και μάλιστα ηχηρή

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα εκφράζει τη βεβαιότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κόψει πρώτος το νήμα

Συνέντευξη στον Αγγελο Προβολισιάνο

Ο υποψήφιος βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης µε τον ΣΥΡΙΖΑ Nικόλας Φαραντούρης εκφράζει στο Documento τη βεβαιότητά του για την εκλογική νίκη του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Ο καθηγητής του Πανεπιστηµίου Πειραιώς και σύµβουλος του Αλέξη Τσίπρα εξηγεί το σχέδιο της Κουµουνδούρου για την επαναφορά του δηµόσιου χαρακτήρα της ∆ΕΗ, ενώ παραθέτει και τις τρεις βασικές πρωτοβουλίες που θα πάρει µια προοδευτική κυβέρνηση για την ανάσχεση της ακρίβειας.

Πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ µπορεί να κόψει πρώτος το νήµα στις κάλπες;

O ΣΥΡΙΖΑ θα κόψει πρώτος το νήµα και το µήνυµα θα είναι χαρµόσυνο και ηχηρό. Μήνυµα ανατροπής και ευθύνης. Μήνυµα ανατροπής µιας ιδιοκτησιακής αντίληψης της χώρας, του νεποτισµού και της οικογενειοκρατίας, της αδιαφάνειας, της αναξιοκρατίας, της διαφθοράς και της αισχροκέρδειας. Και, βεβαίως, µήνυµα ευθύνης για τη διακυβέρνηση της χώρας µε µεγαλύτερη ωριµότητα, καλύτερη οργάνωση και πείρα και την αποφασιστικότητα να προστατεύσουµε τα κοινωνικά αγαθά της υγείας, της παιδείας, της ενέργειας, του νερού και του πολιτισµού και να δώσουµε ίσες ευκαιρίες. Με δικαιοσύνη παντού.

Ωστόσο οι δηµοσκόποι επιµένουν και ανοίγουν την ψαλίδα υπέρ της Ν∆. Στελέχη της αξιωµατικής αντιπολίτευσης περιέγραφαν ως απόπειρες χειραγώγησης της κοινής γνώµης τις δηµοσκοπικές αστοχίες στις πρόσφατες εκλογικές αναµετρήσεις σε Τουρκία και Κύπρο. Θεωρείτε πως το ίδιο συµβαίνει και στη χώρα µας;

Υπάρχει µια διάχυτη εντύπωση ότι οι δηµοσκοπήσεις αποσκοπούν µάλλον να χειραγωγήσουν παρά να αποτυπώσουν. Το είδαµε στην Τουρκία, το έχουµε δει και στην Ελλάδα στο παρελθόν. Προσωπικά, στη µάχη που δίνω σε Κεφαλονιά και Ιθάκη διαβλέπω νίκη και µάλιστα ηχηρή. Σε λίγες ώρες θα ξέρουµε. Προχωράµε χωρίς περισπάσεις. Θα νικήσουµε!

Να πάµε και στο πεδίο της ενέργειας. Πώς µια προοδευτική κυβέρνηση θα επαναφέρει τον δηµόσιο χαρακτήρα της ∆ΕΗ;

Σήµερα η ∆ΕΗ έχει χάσει τον κοινωφελή χαρακτήρα της ως δηµόσιας επιχείρησης. Οι πολιτικές της, όπως η ενεργοποίηση ρήτρας αναπροσαρµογής τον Αύγουστο του 2021 µε αύξηση έως και 400% της τιµής, η σύνδεση κερδών µε τις αµοιβές και τα προκλητικά µπόνους των µελών του ∆Σ, η αµοιβή πλέον των 1.000 ευρώ την ηµέρα του διευθύνοντος συµβούλου και άλλες πρακτικές την έχουν αποµακρύνει εντελώς από τον καταστατικό της σκοπό. Επιτέλους χρειαζόµαστε ένα δηµόσιο πυλώνα ενεργειακής ασφάλειας και ανεκτού ενεργειακού κόστους για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα.

Εάν αναλάβετε το τιµόνι της χώρας, πώς θα αντιµετωπίσετε το φαινόµενο της ακρίβειας;

Με τον τρόπο που είχαµε προειδοποιήσει εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια. Με ένα τρίπτυχο µέτρων:

α) ρυθµιστικών (παρέµβαση στην αγορά και στο Χρηµατιστήριο Ενέργειας µε άρση των στρεβλώσεων), β) δηµοσιονοµικών (µείωση του ΕΦΚ στα καύσιµα, φορολόγηση των υπερκερδών των ενεργειακών εταιρειών) και γ) ελεγκτικών – εποπτικών (ενίσχυση και ενεργοποίηση ανεξάρτητων αρχών, της Επιτροπής Ανταγωνισµού της ΡΑΕ κ.λπ. για πάταξη των καρτέλ και ουσιαστικούς ελέγχους σε όλα τα επίπεδα της αγοράς). Ολα αυτά δεν έγιναν αυτά τα χρόνια και φτάσαµε δυστυχώς να είµαστε αρνητικοί πρωταθλητές ακρίβειας στην Ευρώπη.

Στις εκλογές του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε δεύτερος στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη για περίπου 1.250 ψήφους. Πιστεύετε πως µπορεί να αντιστραφεί ο συσχετισµός σε αυτές τις κάλπες; Κι αν ναι, γιατί;

Η Κεφαλονιά και η Ιθάκη θα δείξουν τον δρόµο. Είναι τα νησιά της διεκδίκησης, του πολιτισµού, της ανατροπής. ∆ηµοκρατικά νησιά µε αγώνες και θυσίες για κοινωνική δικαιοσύνη, δηµοκρατία και ίσες ευκαιρίες. Μας αξίζει κάτι καλύτερο απ’ αυτό που έχουµε σήµερα. Ζητάµε ισόρροπη ανάπτυξη, ευκαιρίες για τους νέους, έµφαση στη νησιωτικότητα, αξιοπρεπή υγειονοµική κάλυψη, αναβάθµιση δικτύων και υποδοµών, στήριξη του αγροτοδιατροφικού τοµέα. Αυτό διεκδικούµε να ανακτήσουµε. Θα νικήσουµε!

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter