Νησιά Γκαλαπάγκος: Από εξωτικός παράδεισος, ορμητήριο για εμπόρους ναρκωτικών

Νησιά Γκαλαπάγκος: Από εξωτικός παράδεισος, ορμητήριο για εμπόρους ναρκωτικών
AP Photo/Dolores Ochoa

Τα απομονωμένα Νησιά Γκαλαπάγκος, καταφύγιο μοναδικής άγριας ζωής, βρίσκονται στο επίκεντρο των δικτύων διακίνησης κοκαΐνης, που τροφοδοτεί τη βία στην ηπειρωτική χώρα του Ισημερινού.

Οταν ο Κάρολος Δαρβίνος αποβιβαζόταν στα νησιά Γκαλαπάγκος, πριν από σχεδόν δύο αιώνες, ανακάλυπτε έναν παράδεισο φυσικής ομορφιάς και βιοποικιλότητας. Πάνω από 100.000 τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο τις παραλίες με λευκή άμμο του νησιού Ιζαμπέλα.

Αλλά τώρα, η εν λόγω νησιωτική συστάδα έχει μετατραπεί σε σταθμό ανεφοδιασμού καυσίμων για τους εμπόρους ναρκωτικών.
Το 2023, το αμερικανικό ναυτικό κατέσχεσε σχεδόν 25 τόνους κοκαΐνης γύρω από τα νησιά Γκαλαπάγκος, μιας αύξηση της τάξης του 150% από το 2022, ποσότητα που ανερχόταν σε μόλις έναν τόνο το 2019.

Ωστόσο, δεν γίνεται πλέον μόνο λαθρεμπόριο βενζίνης και ναρκωτικών μέσω των νησιών: στα τέλη Νοεμβρίου 2023, το Ναυτικό εντόπισε 112 τουφέκια και 48 πιστόλια σε ένα σκάφος, περίπου 220 χλμ. νότια του νησιού Σαν Κριστομπάλ.

Οι Αρχές υποπτεύονται ότι τα όπλα ήταν καθ’ οδόν προς τις συμμορίες του Εκουαδόρ, που πολεμούν για τον έλεγχο των οδών ναρκωτικών.

Το «βενζινάδικο του Ειρηνικού»

Διεθνείς εγκληματικές οργανώσεις φέρονται να συνεργάζονται με τοπικές συμμορίες για να μεταφέρουν κοκαΐνη από τη Νότια Αμερική στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη. Για να πραγματοποιήσουν αυτό το ταξίδι, οι λαθρέμποροι χρειάζονται βενζίνη.

Ετσι, τα ειδυλλιακά νησιά έχουν γίνει γνωστά ως το «βενζινάδικο του Ειρηνικού», ανέφερε η Daily Telegraph, όπου οι διακινητές σταματούν για να ανεφοδιαστούν με καύσιμα.

Οι έμποροι στρέφονται όλο και περισσότερο σε μεγάλες θαλάσσιες διαδρομές για να μεταφέρουν ναρκωτικά εκτός της ηπείρου μέσω του Ισημερινού, προκειμένου να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για κοκαΐνη .

Ο Ισημερινός βρίσκεται ανάμεσα στην Κολομβία και το Περού, τους δυο μεγαλύτερους παραγωγούς κοκαΐνης στον κόσμο και έτσι, αποτελεί ιδανικό θαλάσσιο μονοπάτι για τους διακινητές ναρκωτικών προς την Κεντρική Αμερική.

Ακόμα, εδώ και χρόνια, οι ψαράδες της περιοχής λαμβάνουν κρατικές επιδοτήσεις καυσίμων. Πολλοί εκμεταλλεύονται τώρα τα επιδοτούμενα από την κυβέρνηση καύσιμα, για να ασχοληθούν με την επικερδή επιχείρηση του λαθρεμπορίου. Αντί να χρησιμοποιούν τα καύσιμα για να ψαρεύουν – όπως υποστηρίζουν οι αξιωματούχοι του ναυτικού – δουλεύουν για τους διακινητές.

Ecuador’s Armed Forces via AP

Kατάσταση έκτακτης ανάγκης

Εν τω μεταξύ, η βία έχει εκτοξευθεί στα ύψη τα τελευταία χρόνια στον Ισημερινό, καθώς οι συμμορίες αγωνίζονται για τον έλεγχο των δικτύων διακίνησης.

Η περιοχή βυθίστηκε σε περαιτέρω χάος μέσα στον Ιανουάριο, όταν συμμορίες εναντιώθηκαν στην κυβέρνηση, σε μια πράξη εκδίκησης κατά του νέου προέδρου Ντανιέλ Νομπόα, ο οποίος κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά την απόδραση του «Φίτο», του πιο διαβόητου διακινητή ναρκωτικών της χώρας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter