Nord Stream: Οι πρώτες εικόνες από τον κατεστραμμένο αγωγό – Τουλάχιστον πενήντα μέτρα ζημιά (Photos – Video)

Nord Stream: Οι πρώτες εικόνες από τον κατεστραμμένο αγωγό – Τουλάχιστον πενήντα μέτρα ζημιά (Photos – Video)

Στη δημοσιότητα έδωσε η σουηδική εφημερίδα Expressen φωτογραφίες από τη ζημιά στον αγωγό Nord Stream 1, στον βυθό της Βαλτικής θάλασσας.

Οι φωτογραφίες έχουν τραβηχτεί στα 80 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και αποτυπώνουν την ζημιά που υπέστη ο αγωγός και φαίνεται να εκτείνεται περίπου στα 50 μετρά, μετά την έκρηξη.

«Εδώ σημειώθηκαν οι εκρήξεις που κλιμάκωσαν τη γεωπολιτική σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης. Στον βυθό, 80 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Βαλτικής Θάλασσας, η Expressen βιντεοσκόπησε τους τρυπημένους αγωγούς φυσικού αερίου του Nord Stream 1. Η υποβρύχια κάμερά μας καταγράφει μεγάλες ρωγμές στον πυθμένα πριν φτάσει στον χαλύβδινο σωλήνα από σκυρόδεμα που διαλύθηκε κατά το σαμποτάζ», αναφέρει το σουηδικό μέσο.

«Τουλάχιστον πενήντα μέτρα του αγωγού φυσικού αερίου φαίνεται να λείπουν μετά την έκρηξη, η οποία είχε μέγεθος 2,3 βαθμούς της Κλίμακας Ρίχτερ», γράφει η Expressen.

Ακόμα οι αρμόδιες αρχές δεν έχουν ταυτοποιησει ποιος εφθύνεται για την έκρηξη στον Nord Stream 1.

Από ισχυρές εκρήξεις τα ρήγματα λέει η Δανία

Εν τω μεταξύ, στο φως ήρθαν σήμερα τα αποτελέσματα μιας πρώτης προκαταρκτικής εξέτασης που διεξήγαγε η Δανία για τις εκρήξεις στους δύο αγωγούς Nord Stream 1 και 2.

Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη για τις ζημιές στους δύο αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream στο δανικό τμήμα της Βαλτικής Θάλασσας, όλα δείχνουν ότι οι διαρροές προκλήθηκαν από «ισχυρές εκρήξεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αστυνομία της Κοπεγχάγης.

Στην ανακοίνωση προστίθεται, ακόμη, ότι η περαιτέρω διερεύνηση των ρηγμάτων της 26ης Σεπτεμβρίου στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Δανίας θα αντιμετωπιστεί από κοινού από την αστυνομία της Κοπεγχάγης και την υπηρεσία ασφάλειας και πληροφοριών της Δανίας.

«Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε οτιδήποτε σχετικά με το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η διεθνής συνεργασία με τη Σουηδία και τη Γερμανία, καθώς εξαρτάται από διάφορους παράγοντες», συμπληρώνει η ανακοίνωση.

Πάντως, χθες οι Γερμανοί ερευνητές κατέληξαν και εκείνοι στο συμπέρασμα ότι η ζημιά προκλήθηκε πιθανότατα από δολιοφθορά – ένα παρόμοιο συμπέρασμα με αυτό της Σουηδίας.

Οι προτάσεις της Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εντείνει τις προσπάθειές της να προστατεύσει κρίσιμες υποδομές από πράξεις σαμποτάζ, αφότου οι ζημιές στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 απέδειξαν ότι η Ευρώπη είναι ευάλωτη.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Κομισιόν θα προτείνει αυτή την εβδομάδα στις χώρες-μέλη να ενισχύσουν τη συνεργασία τους και να πραγματοποιήσουν stress tests σε βασικές υποδομές, ξεκινώντας από εκείνες του ενεργειακού κλάδου και στη συνέχεια συνεχίζοντας με τους τομείς υψηλού ρίσκου, όπως είναι οι τηλεπικοινωνίες, οι μεταφορές και το διάστημα.

Διαβάστε επίσης: 

Θρίλερ με τους Nord Stream: Η ΕΕ «βλέπει» δολιοφθορά πίσω από τις διαρροές στους αγωγούς

Βαλτική: Θρίλερ χωρίς τέλος με τον Nord Stream – Αναφορές και για τέταρτη διαρροή στους αγωγούς φυσικού αερίου

Spiegel για διαρροή Nord Stream: Έκρηξη ισοδύναμη με 500 κιλά δυναμίτη-Ρωσία «δείχνουν» οι γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών

Nordstream – «Doomsday»: Αδειάζει η κλεψύδρα του… φυσικού αερίου για την Ευρώπη;

Η Σουηδική Υπηρεσία Ασφαλείας διεξάγει έρευνα για τις διαρροές στο Nordstream

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter