Ντοπέ μέσω ψυγείου με χρονοκαθυστέρηση – Τα χρονικά του ντόπινγκ στην Ελλάδα

Ντοπέ μέσω ψυγείου με χρονοκαθυστέρηση – Τα χρονικά του ντόπινγκ στην Ελλάδα

Τα χρονικά του ντόπινγκ στην Ελλάδα εστιάζονται πλέον στους αναδρομικούς ελέγχους παγωμένων δειγμάτων

«Δεν υπάρχει πια ντόπινγκ» έλεγε η Σοφία Σακοράφα στη συνέντευξή της στο Documento πριν από ένα χρόνο. «Ντοπάρονται μόνο οι χαζοί» υπερθεμάτιζε το περασμένο καλοκαίρι ο Γιώργος Πομάσκι. Την ίδια ώρα που στην ταλαιπωρημένη από το φαρμάκωμα Ελλάδα έβγαινε ο καρνάβαλος του 2024 έσκασε μια βόμβα από τα παλιά: ντοπέ ο πρωταθλητής της ποδηλασίας Χρήστος Βολικάκης! Οχι όμως σήμερα ούτε χθες ή προχθές, αλλά το μακρινό 2016, σε έλεγχο που έγινε τις μέρες των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο.

«Πέρασα αμέτρητες φορές από ντόπινγκ κοντρόλ και ήμουν πάντοτε καθαρός» υπενθύμισε ο… κατηγορούμενος, κραδαίνοντας το βιολογικό του διαβατήριο. Αλίμονο, όμως, ο «καθαρός» του 2016 δεν είναι απαραίτητα καθαρός μια οκταετία αργότερα, όπως δεν ήταν καθαρή η Χρυσοπηγή Δεβετζή στους επανελέγχους που διενεργήθηκαν κάμποσα χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Το παλαιό δόγμα ότι «το ντόπινγκ τρέχει όσο το αντιντόπινγκ βαδίζει» είναι πια υπό αίρεση. Οι γιατροί και τα εργαστήρια έχουν τον τρόπο για να καλύπτουν το χάντικαπ και να αποδίδουν δικαιοσύνη. Εστω αναδρομικά.

Μαύρα γενέθλια

Ο Βολικάκης, που αύριο κλείνει τα 36 του, κινδυνεύει πλέον με τον τετραετή αποκλεισμό που προβλέπεται από το πρωτόκολλο της WADA. Ο κορυφαίος ποδηλάτης δηλώνει στις συνεντεύξεις του αθώος και τονίζει ότι η επίμαχη ουσία ονόματι LGD-4033 (αναβολικό συμπλήρωμα SARM που συμβάλλει στην αναγέννηση και ανάπτυξη της μυϊκής μάζας, ιδίως έπειτα από κατάγματα και άλλους τραυματισμούς) ήταν ανιχνεύσιμη και το 2016. «Δεν γνωρίζω τη συγκεκριμένη ουσία και δεν την έχω χρησιμοποιήσει ποτέ» ισχυρίστηκε μέσω του δικηγόρου του.

Ο Βολικάκης προαναγγέλλει νομικό αγώνα μέχρι τη δικαίωση και αναρωτιέται δημόσια «για ποιο λόγο έγινε επανέλεγχος έπειτα από οκτώ ολόκληρα έτη», εφόσον μάλιστα ο ίδιος τερμάτισε μόλις 12ος στο Ρίο. Φαίνεται ωστόσο ότι πρόκειται για τυχαία δειγματοληψία. Το πρόγραμμα των επανελέγχων ξεκίνησε ήδη από το μακρινό 2004, ενώ τα πρώτα κατεψυγμένα δείγματα από τους Αγώνες του Ρίο άνοιξαν τον περασμένο Δεκέμβριο.
Σύμφωνα με τις στατιστικές που δίνει στη δημοσιότητα η WADA, 46 μετάλλια από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου (2012) άλλαξαν κάτοχο εκ των υστέρων, αφού εντοπίστηκαν 73 παραβάσεις ντόπινγκ στα ψυγεία με τα ένοχα ούρα.

Ενας Ελληνας αρσιβαρίστας των 94 κ., ο Νταβίντ Καβελασβίλι, αναρριχήθηκε από τη 13η θέση στην 6η με καθυστέρηση τεσσάρων ετών, ήδη… συνταξιούχος, αφού οι μισοί από τους αθλητές που σήκωσαν περισσότερα κιλά από τον ίδιο αποδείχθηκαν φαρμακωμένοι. Ανάμεσά τους ήταν και ο χρυσός ολυμπιονίκης Ιλια Ιλιν από το Καζακστάν, καθώς και οι τρεις που τον ακολούθησαν στην αρχική κατάταξη! Ο αθλητής που παρέλαβε ταχυδρομικώς το χρυσάφι, ο Ιρανός Μοχαμαντπούρ, είχε καταλάβει την 5η θέση επί λονδρέζικου εδάφους.

Μαραμένος κότινος

Σε αναδρομικούς ελέγχους πιάστηκαν ντοπαρισμένοι και τέσσερις «μεταλλιούχοι» των Αγώνων της Αθήνας, όλοι από χώρες της τέως Σοβιετικής Ενωσης: οι σφαιροβόλοι Μπίλονοχ (Ουκρανός, χρυσό), Τίχον (Λευκορώσος, ασημένιο), Κριβέλιοβα (Ρωσίδα, χάλκινο) και η δισκοβόλος Γιατσένκο (Λευκορωσίδα, χάλκινο). Μάλιστα οι τρεις πρώτοι είχαν παραλάβει τα μετάλλια και τον κότινο στο… καθαγιασμένο έδαφος της Αρχαίας Ολυμπίας. Οταν καθιερώθηκαν οι επανέλεγχοι η ΔΟΕ όρισε τον χρονικό ορίζοντα στα οκτώ χρόνια, αλλά πρόσφατα η προθεσμία αυξήθηκε κατά 1/5. Πλέον πρέπει να συμπληρωθεί δεκαετία για να καταστραφούν τα δείγματα ούρων και αίματος των αθλητών. Πόσοι Ελληνες ολυμπιονίκες και πρωταθλητές με διακρίσεις από το 2014 και μετά κοιμούνται ήσυχοι σήμερα;
Ο Βολικάκης έχει στην κατοχή του ένα χάλκινο μετάλλιο από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2008 στο αγώνισμα κέιριν, καθώς και τρία ασημένια και ένα χάλκινο από Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα. Κέρδισε επίσης δύο χρυσά στο σκρατς και στους πόντους στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του 2009 στο Μινσκ, όπου υπήρξε σημαιοφόρος στην τελετή λήξης. Εφόσον τιμωρηθεί για το ντόπινγκ τα αποτελέσματα και οι διακρίσεις του από το 2016 και μετά θα διαγραφούν από τα μητρώα της ποδηλασίας. Μεταξύ άλλων εξωαγωνιστικών προνομίων, είναι και υποπλοίαρχος στο Πολεμικό Ναυτικό.

Τα χαμένα μετάλλια της Δεβετζή

Οταν η Πηγή Δεβετζή των εξωφρενικών επιδόσεων εγκατέλειψε την ενεργό δράση η βιτρίνα του σπιτιού της έλαμπε. Ασημένια ολυμπιονίκης το 2004 εν Αθήναις με 15,32 μ., η τριπλουνίστρια κατέκτησε δεύτερο ολυμπιακό μετάλλιο το 2008 στο Πεκίνο με άλμα στα 15,23 μ. Ενα χρόνο αργότερα, όμως, τιμωρήθηκε για πρώτη φορά με διετή αποκλεισμό επειδή αρνήθηκε να περάσει από έλεγχο ντόπινγκ.

Το σκάνδαλο αποσιωπήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τα εγχώρια μέσα ενημέρωσης, αλλά ακολούθησε διπλή «τορπίλη» ένεκα των επανελέγχων. Το 2015 βρέθηκε θετικό σε αναβολική ουσία το δείγμα της Δεβετζή από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2007 στην Οσάκα (όπου η στιγματισμένη πρωταθλήτρια είχε κερδίσει χάλκινο μετάλλιο) και μερικούς μήνες αργότερα της αφαιρέθηκε και το μετάλλιο του Πεκίνου, αφού τα μηχανήματα άναψαν ξανά κόκκινο για τον έλεγχο του 2008. Σήμερα δεν υπάρχει στα επίσημα αρχεία κανένα αποτέλεσμα της Δεβετζή μετά το 2006.

Η ίδια, απόμαχη φυσικά στα 47 της χρόνια, επιμένει στην αθωότητά της και καταγγέλλει τον ΣΕΓΑΣ και την πολιτεία ότι την άφησαν αβοήθητη. «Δεν ήμουν βλέπετε το τσιράκι κανενός» ξεσπάθωσε σε συνέντευξη του 2021. «Θα σε στηρίξουμε, μου έλεγαν τότε, αλλά δεν το έκαναν ποτέ. Τόσα χρόνια ήμουν το “παιδί” τους. Η “κόρη” τους. Με τους κόπους μου δοξάστηκαν οι ίδιοι και η Ελλάδα. Κι όμως, στη δύσκολη στιγμή άπαντες ήταν απόντες. Ηταν σαν να κλοτσάς ένα παιδί στα δύσκολα, όταν ζητάει την υποστήριξη της οικογένειάς του. Ετσι αισθάνθηκα».

Διαβάστε επίσης: Αχτσιόγλου: Πήγε στη Βουλή για να κάνει «πρόταση μομφής» στον… Κασσελάκη! (Video)

Ύβρις Σκέρτσου στους συγγενείς θυμάτων στα Τέμπη: «Θεωρία συνωμοσίας το μπάζωμα»

Ζαχαρίας Στουρνάρας: Γαλάζιος συνδικαλιστής, διευθυντής του ΟΣΕ, ενίοτε και κομπάρσος (Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter