Ο Βασίλης Ποδάρας (Billy Pod) δημιούργησε τον ωραιότερο τζαζ δίσκο που ακούσαμε τελευταία

Ο Βασίλης Ποδάρας (Billy Pod) δημιούργησε τον ωραιότερο τζαζ δίσκο που ακούσαμε τελευταία
Βασίλης Ποδάρας (Billy Pod)

Λίγες είναι οι φορές που βάζω να παίζει ένας δίσκος σε αέναη επανάληψη. Χάρηκα πολύ που μου συνέβη αυτό πρόσφατα με ένα άλμπουμ σύγχρονης τζαζ εμπλουτισμένης με στοιχεία pop-electronica, ροκ και ελεύθερου αυτοσχεδιασμού.

Ο Billy Pod, κατά κόσμον Βασίλης Ποδαράς, έχει ήδη αξιοσημείωτη πορεία ως ντράμερ των Next Step αλλά και με τη συμμετοχή του σε σημαντικά σχήματα της ελληνικής τζαζ σκηνής όπως το Baby Trio του Γιώργου Κοντραφούρη. Πριν από λίγες ημέρες κυκλοφόρησε το πρώτο άλμπουμ του με τον ιδιαίτερο τίτλο «Drums to heal society». Ο δίσκος περιλαμβάνει πέντε συνθέσεις του Billy Pod, μια διασκευή του «Limit to your love» (Feist/Gonzales), μια σύνθεση του Γιώργου Κοντραφούρη και τέσσερις στιγμιαίες συνθετικές εικόνες που δημιουργήθηκαν στο στούντιο.

Από τα μελαγχολικά καραβάνια στην Κέρκυρα

Η σχέση του Billy Pod με τα ντραμς ξεκίνησε σε μικρή ηλικία. «Ο πατέρας μου ήταν ερασιτέχνης ντράμερ και λάτρης της μουσικής. Ηθελα από τα πέντε μου να γραφτώ σε τάξη ντραμς σε ωδείο. Ξεκίνησα με αρμόνιο και στα δέκα έπιασα συστηματικά τα ντραμς». Συνέχισε τη σχέση του με τη μουσική φοιτώντας στο μουσικό γυμνάσιο και λύκειο και εκεί απέκτησε τις πρώτες του επαφές με την κλασική, την ελληνική παραδοσιακή και την τζαζ μουσική. «Είχα κάποια ακούσματα από δίσκους του πατέρα μου. Ο πρώτος τζαζ δίσκος που άκουσα ήταν το “Blues caravan” του Μπάντι Ριτς και στη συνέχεια το “Bill Evans with Stan Getz”. Υπήρχε κάτι που με ενδιέφερε σε αυτήν τη μουσική· γι’ αυτό σιγουρεύτηκα όταν πέρασα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο».

Τo πανεπιστήμιο αποδείχτηκε για τον Βασίλη ένας από τους μεγαλύτερους σταθμούς της μέχρι τώρα πορείας του. «Εμαθα πολλά, αγάπησα τη μουσική ακόμη περισσότερο, έγινα επαγγελματίας μουσικός, γνώρισα ανθρώπους που θεωρώ πλέον οικογένειά μου και μου άνοιξε έναν καινούργιο κόσμο, του οποίου η εξερεύνηση είναι πλέον τρόπος ζωής για μένα. Αν όλα τα ελληνικά πανεπιστημιακά τμήματα είχαν αυτά τα αποτελέσματα με τους φοιτητές τους θα μιλάγαμε για μια άλλη Ελλάδα σήμερα και κυρίως στο μέλλον». Ακόμη επισκέπτεται τακτικά το πανεπιστήμιο, πλέον κάνοντας ο ίδιος μαθήματα στους φοιτητές.

Πρωτότυπη θεραπεία με τη βοήθεια των ντραμς

Τι είδους μουσικοί είναι οι τζαζίστες που ακούμε να επιδίδονται σε ξέφρενους, υπέροχους αυτοσχεδιασμούς; «Διάβασα πρόσφατα μια ανάρτηση του μεγάλου σαξοφωνίστα Γκάρι Μπαρτζ με την οποία συμφωνώ. Ελεγε ότι όλοι οι μουσικοί της τζαζ είναι περισσότερο αυθόρμητοι συνθέτες και λιγότερο αυτοσχεδιαστές.

Ο Βασίλης Ποδάρας (Billy Pod)

Δηλαδή συνθέτες που γράφουν μουσική σε πραγματικό χρόνο. Υπάρχουν σαφείς φόρμες για τον αυτοσχεδιασμό και όλη η διαδικασία της μελέτης είναι η προετοιμασία γι’ αυτήν τη στιγμή. Χαρακτηριστικά έγραφε ότι “προσωπικά η μόνη στιγμή που αυτοσχεδιάζω είναι όταν κάνω λάθος”. Με αυτό το παράδειγμα θέλω να διαχωρίσω το τυχαίο –το οποίο ενδεχομένως πολύς κόσμος ταυτίζει με την τζαζ– από τον αυτοσχεδιασμό που γίνεται σε αυτή» μας προσγειώνει ο μουσικός.

Mε τον τίτλο του δίσκου του «Drums to heal society» μας προτρέπει να αναρωτηθούμε πώς μπορεί η μουσική –και δη τα ντραμς– να συμβάλει στη θεραπεία της κοινωνίας. «Η καλή μουσική έχει τη δύναμη να σε κάνει να ζεις μια ξεχωριστή εμπειρία. Είναι μια δίοδος στο τώρα. Ζούμε σε μια κοινωνία με ρυθμούς και συνήθειες που μας καταβάλλουν. Συνήθως ζούμε στο παρελθόν ή ανησυχούμε για το αβέβαιο μέλλον. Η τζαζ είναι η μουσική τού τώρα και συμβαίνει πάντα στο παρόν». Οφείλει δηλαδή ο καλλιτέχνης να είναι σε επαφή με την κοινωνία και τους προβληματισμούς της και να εκφέρει άποψη μέσω του έργου του; «Το πιστεύω ακράδαντα.

Τα Ριζά: Ο αρχέγονος ήχος της θάλασσας [Συνέντευξη]

Η μουσική έχει τη δύναμη να εκφράσει πολύ περισσότερα από την τοπική παράδοση ή τη λαϊκή και υπερεκτιμημένη καψούρα ή ακόμη και την προσωπική ματαιοδοξία που συναντάμε σε έξαρση στις μέρες μας με τη μορφή του ναρκισσισμού. Από την άλλη δεν θεωρώ ότι κάθε δίσκος πρέπει να είναι αναγκαστικά κοινωνικό ή πολιτικό μανιφέστο. Υπάρχουν όμως πολλά επίπεδα στην κοινωνία μας και βιώνουμε πολύ περισσότερα συναισθήματα ως άνθρωποι για να εκφράζουμε ή να ταυτιζόμαστε μόνο με τα προφανή».

INF0

Η live παρουσίαση του άλμπουμ θα γίνει στις 4/3 στο Six Dogs (είσοδος ελεύθερη). Ακολουθούν: 5/3 Πάτρα – Pop Horn, 6/3 Κέρκυρα – Πολύτεχνο, 7/3 Ιωάννινα – TBA, 8/3 Λάρισα – Linto

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter