Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξέχασε τις υποσχέσεις του στους ομογενείς

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξέχασε τις υποσχέσεις του στους ομογενείς

Πολύ μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, μιλώντας στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, καθώς όπως ανέφερε επιλύεται ένα πρόβλημα δεκαετιών.

Ο κ. Μητσοτάκης αντιπαρήλθε τις υποχωρήσεις της κυβέρνησης που συνιστούν και αθέτηση των υποσχέσεων που είχε δώσει προς τους ομογενείς της Αμερικής κατά την πρόσφατη επίσκεψή του και πρόβαλε τα 4+1 σημεία που επέτρεψαν την συμφωνία με τα κόμματα ώστε να εξασφαλιστούν οι 200 ψήφοι που απαιτούνται στην Βουλή.

Δείτε επίσης: «Ναι» από το υπουργικό συμβούλιο το περαιτέρω ξεπούλημα ΔΕΗ – ΔΕΠΑ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου ρυθμίζεται η Συνταγματική πρόβλεψη για τον τρόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των ψηφοφόρων οι οποίοι τη μέρα των εθνικών εκλογών (καθώς και των εκλογών για την ανάδειξη εκπροσώπων στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και της διεξαγωγής εθνικού δημοψηφίσματος) βρίσκονται εκτός επικράτειας. Σύμφωνα με το άρθρο 51 παρ. 4 του Συντάγματος, για την ψήφιση του νόμου απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 200 βουλευτών. Στο πλαίσιο της συγκέντρωσης της απαιτούμενης πλειοψηφίας συνεδρίασε τρεις φορές διακομματική επιτροπή αποτελούμενη από τους εκπροσώπους των 6 κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Τα σημεία συμφωνίας είναι:

1. Διεξαγωγή της ψηφοφορίας με αυτοπρόσωπη παρουσία του εκλογέα σε εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν σε πρεσβείες, προξενεία, χώρους οργανώσεων απόδημων ή άλλους κατάλληλους χώρους.

2. Η ψήφος των εκλογέων που ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στα ανωτέρω εκλογικά τμήματα θα μετράει ισότιμα στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα και, επομένως, για τη συνολική κατανομή των εδρών.

3. Αυξάνονται σε 15 από 12 οι βουλευτές επικρατείας. Οι εκλογείς στα τμήματα του εξωτερικού θα επιλέγουν (δίχως να θέτουν σταυρό προτίμησης) το ψηφοδέλτιο επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν. Εναπόκειται στα κόμματα αν θα επιλέξουν έναν ή περισσότερους υποψηφίους στο ψηφοδέλτιο επικρατείας που θα προέρχονται από τον Ελληνισμό της διασποράς.

4. Δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού έχουν οι εκλογείς οι οποίοι πληρούν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια:

α. Τα τελευταία τριάντα πέντε (35) χρόνια έχουν ζήσει δύο (2) έτη στην Ελλάδα

β. Διαθέτουν ενεργό Αριθμό Φορολογικού Μητρώου.

5. Να γίνει προσθήκη στο υπό αναθεώρηση άρθρο 54 του Συντάγματος, ώστε να είναι συμβατοί με το Σύνταγμα οι περιορισμοί του σημείου 4.

Στο μεταξύ ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Θεοδωρικάκος, παρουσίασε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Εσωτερικών για την ψήφο των απόδημων: 

https://www.documentonews.gr/filegrid/2019/10/31/5dbaf856825e6341d8666a32.pdf

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter