Ο «λογαριασμός» του debate: Η ομολογία του απομονωμένου Μητσοτάκη και τα σημεία σύγκλισης Τσίπρα – Ανδρουλάκη

Ο «λογαριασμός» του debate: Η ομολογία του απομονωμένου Μητσοτάκη και τα σημεία σύγκλισης Τσίπρα – Ανδρουλάκη

Πληγωμένος πολιτικά αποχώρησε από το ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής ο απερχόμενος πρωθυπουργός, ο οποίος βρέθηκε σε καθεστώς πολιτικής απομόνωσης από τους πολιτικούς του αντιπάλους. Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας έριξε αλάτι στην πληγή του βασικού πολιτικού του αντιπάλου για το πολύκροτο σκάνδαλο των υποκλοπών, ενώ αίσθηση προκάλεσε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δούμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ακόμα και πίσω από τα σίδερα της φυλακής.

Περίπου τρεις ώρες διήρκεσε η «ξύλινη» τηλεμαχία που διεξήχθη στην ΕΡΤ ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς, οι οποίοι αρκέστηκαν σε παράλληλους μονολόγους αντί να συμμετέχουν σε μία συζήτηση χωρίς στριφνούς κανόνες και αυστηρά πλαίσια.

Ως προς τον απολογισμό του debate, η παραδοχή του κ. Μητσοτάκη για την παράνομη παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη σίγουρα θα απασχολήσει έντονα την επικαιρότητα μέχρι τις κάλπες. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός υποστήριξε πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ «δεν ήταν εθνικός κίνδυνος», γεγονός που αποδεικνύει γνώση των παρακολουθήσεων και όχι άγνοια, όπως ισχυριζόταν.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας φρόντισε να αυξήσει την πολιτική πίεση προς τον πρόεδρο της ΝΔ για το πολύκροτο σκάνδαλο των υποκλοπών, ζητώντας καθαρές εξηγήσεις από τον απερχόμενο πρωθυπουργό.

«Κάθομαι ανάμεσα στους δυο πρωταγωνιστές του μεγαλύτερου σκανδάλου της μεταπολίτευσης. Ας δώσει σήμερα εξηγήσεις ο κ. Μητσοτάκης αφού παραδέχτηκε ότι οι απαντήσεις που έδωσε (σ.σ. όταν ξέσπασε το σκάνδαλο παρακολουθήσεων) δεν ήταν επαρκής» είπε και πρόσθεσε:

«Κάθομαι ανάμεσα στους δυο πρωταγωνιστές του μεγαλύτερου σκανδάλου της μεταπολίτευσης. Ας δώσει σήμερα εξηγήσεις ο κ. Μητσοτάκης αφού παραδέχτηκε ότι οι απαντήσεις που έδωσε (σ.σ. όταν ξέσπασε το σκάνδαλο παρακολουθήσεων) δεν ήταν επαρκής».

Της φυλακής τα σίδερα…

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ έδειξε να εγκαταλείπει σε μεγάλο βαθμό τον «διμέτωπο», επικεντρώνοντας τα πυρά του στον Κυρ. Μητσοτάκη. «Δεν αποτελώ κίνδυνο για την δημοκρατία. Κίνδυνο αποτέλεσα για τη Νέα Δημοκρατία, παρακολουθήθηκα στις εσωκομματικές εκλογές» τόνισε, ενώ αίσθηση προκάλεσε ότι δεν εξαίρεσε τον απερχόμενο πρωθυπουργό από το κάδρο των ποινικών ευθυνών.

Αντιπολιτευτικές συγκλίσεις και πρωθυπουργική απομόνωση

Από εκεί και πέρα, «συμφωνία» παρατηρήθηκε ανάμεσα στους Τσίπρα – Ανδρουλάκη στα πεδία των θεσμών και της διαφάνειας, όπως επίσης για την Υγεία, το κοινωνικό κράτος, αλλά και τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η ΔΕΗ. Ταυτόχρονα, ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν φάνηκε ιδιαίτερα δεκτικός σε μετεκλογικές συνεργασίας, αλλά και κανένας πολιτικός αρχηγός της αντιπολίτευσης δεν έδωσε την εντύπωση πως αφήνει έστω ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπει σε συζήτηση μετεκλογικής συνεννόησης.

Η διευκρίνιση Κουτσούμπα

Όσον αφορά τον Δημήτρη Κουτσούμπα, αρνήθηκε για άλλη μια φορά το ενδεχόμενο οποιασδήποτε συζήτησης για συμμετοχή του ΚΚΕ σε μία προοδευτική κυβέρνηση. Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ίδιος με τη ΝΔ, γεγονός που ερμηνεύτηκε από πολλούς ως πρόθεση του Περισσού να λειάνει την κριτική του κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακροδεξιό show Βελόπουλου

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης επιδόθηκε σε ένα ακροδεξιό παραλήρημα α λα Αντώνης Σαμαράς, καθιστώντας σαφές ότι αποσκοπεί να μαζέψει τις ψήφους των «κομμένων» από τον Άρειο Πάγο. Υπογράμμισε την προσήλωσή του στη χριστιανική πίστη, δεν αρνήθηκε τα ομοφοβικά σχήματα και μετέτρεψε για λίγο το debate σε εκπομπή τηλεπώλησης, δείχνοντας φωτογραφίες, όπως αυτή της «γκέισας Παναγίας».

«Ελληνικό FBI»

O Γιάνης Βαρουφάκης προσπάθησε να καθησυχάσει τους ψηφοφόρους για το σχέδιο «Δήμητρα», μιλώντας για την ανάγκη δημιουργίας ενός «ελληνικού FBI», με σκοπό την καταπολέμηση του οικονομικού-πολιτικού εγκλήματος και της διαπλοκής. Σε σχέση με το ενδεχόμενο συμμετοχής σε μία προοδευτική κυβέρνηση, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 επανέλαβε πως είχε απευθύνει προεκλογικό κάλεσμα στα κόμματα του προοδευτικού κόσμου, όμως, κανένα δεν ανταποκρίθηκε.

Διαβάστε επίσης:

Την «πάτησε» ο Μητσοτάκης στο debate: Πώς ξέρει ότι ο Ανδρουλάκης «δεν ήταν εθνικός κίνδυνος» αφού αγνοεί τα πάντα για τις υποκλοπές; (Video)

Debate: Ομολογία Μητσοτάκη για παράνομη παρακολούθηση Ανδρουλάκη (Video)

Debate: Ανέξοδες υποσχέσεις Μητσοτάκη για το ΕΣΥ – «Φάτε ανάπτυξη» με 26,3% των πολιτών στο όριο της φτώχειας

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter