Ο Μητσοτάκης «στιγματίζει» το ελληνικό καλοκαίρι

Ο Μητσοτάκης «στιγματίζει» το ελληνικό καλοκαίρι

Πτώση 10-20% της τουριστικής κίνησης τον Μάιο σε σύγκριση με το 2022 λόγω της ακρίβειας και ακυρώσεις κρατήσεων καταλυμάτων που προκαλούν ανησυχία

Η τουριστική σεζόν έχει ανοίξει. Τη βόμβα έριξε πρώτος ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος Παναγιώτης Τοκούζης. Η κίνηση παρουσιάζει μείωση για τον Μάιο της τάξης του 10-20% σε σχέση με πέρυσι! «Το χειρότερο όλων είναι πως υπάρχουν και ακυρώσεις κρατήσεων στα καταλύματα, γεγονός που ανησυχεί τους επιχειρηματίες που περίμεναν αύξηση της κίνησης και των εσόδων τους για να καλύψουν τις υποχρεώσεις που έχουν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τοκούζης.

Τα ίδια μηνύματα έρχονται και από τη Μύκονο. Η πτώση σε σχέση με πέρυσι κυμαίνεται μεταξύ 1525%. Αυτό αφορά συνολικά το νησί της Μυκόνου (ξενοδοχεία, εστίαση, καταλύματα). Αν μη τι άλλο, τα μηνύματα που έρχονται από τον εμβληματικό τουριστικό προορισμό της χώρας, τη Μύκονο, είναι απογοητευτικά.

Απογοητευτικά μηνύματα

Τα ίδια μηνύματα εισπράττει όμως και πανελλαδικά από τα καταλύματα ο συνδικαλιστικός εκπρόσωπός τους! Από την άλλη, ο αρμόδιος υπουργός Τουρισμού επιμένει ότι φέτος σε επίπεδο εσόδων η χώρα θα τρυπήσει το ταβάνι των 18,4 δισ. ευρώ του 2019 και θα εισπράξουμε περί τα 19 δισ. ευρώ. Αν κάποιος ανατρέξει στην πλατφόρμα airdata-tracker του έγκυρου Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), θα διαπιστώσει ότι σε σχέση με πέρυσι οι μεγάλες αγορές παρουσιάζουν μείωση στις αεροπορικές κρατήσεις. Βέβαια αν κάποιος διαβάσει τα πετσωμένα ΜΜΕ, θα διαπιστώσει τόνους αισιοδοξίας γιατί σύμφωνα με το επικοινωνιακό αφήγημα πρώτα οι ΗΠΑ και κατόπιν η Βρετανία θα αφήσουν αποτύπωμα στην τουριστική σεζόν 2023.

Για να πλέξουν ωστόσο το εγκώμιο στο καταστροφικό για τον ελληνικό τουρισμό δίδυμο Μητσοτάκη – Κικίλια δεν διστάζουν να κάνουν συγκρίσεις με το περσινό πρώτο τετράμηνο. Ομως παραλείπουν να αναφέρουν ότι η εντυπωσιακή αύξηση του πρώτου τετραμήνου του 2023 προκύπτει από το γεγονός ότι πέρυσι υπήρχαν ακόμη οι περιορισμοί λόγω της πανδημίας και στην πράξη η αγορά άνοιξε τον Μάιο.

Οι αεροπορικές κρατήσεις

Μία είναι η λέξη που μπορεί να αποτυπώσει όσα συμβαίνουν: «ακρίβεια». Κορυφαίος τουριστικός παράγοντας μάς ανέλυσε με μία φράση τι συμβαίνει: «Αν ένας Γερμανός θέλει να ξοδέψει για τις διακοπές του στην Ελλάδα

5.000 ευρώ, τότε δεν θα έρθει πέντε μέρες αλλά τέσσερις». Αυτό είναι το καλό σενάριο. Το γεγονός είναι ότι οι Ευρωπαίοι τουρίστες κατευθύνονται σε άλλους, πιθανά εξωτικούς προορισμούς που δεν είναι τόσο ακριβοί. Σύμφωνα με το πάντα έγκυρο ΙΝΣΕΤΕ οι αεροπορικές κρατήσεις από τη Γερμανία παρουσιάζουν πτώση σε σχέση με πέρυσι της τάξης του 6,7%. Αντίστοιχα, οι εκ Γαλλίας κρατήσεις καταγράφουν μείωση 8,2%, οι ιταλικές 1,9% και οι ολλανδικές 1,6%.

Την κατάσταση σώζει το Ηνωμένο Βασίλειο με αύξηση 4,6% και οι ΗΠΑ με το ισχνό 1,5%. Τα στοιχεία όμως αυτά δεν αποτυπώνουν το μέγεθος της πτώσης διότι καταγράφουν τις αεροπορικές κρατήσεις για το πρώτο τετράμηνο, που είναι πολύ αυξημένες λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας το αντίστοιχο τετράμηνο του 2022.

Οπως προκύπτει από τις αναλύσεις παραγόντων της τουριστικής αγοράς, οι ανταγωνιστικοί προορισμοί εντός Ευρώπης είναι ακριβότεροι (Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία), οπότε όσοι Ευρωπαίοι έχουν την τάση να επιμένουν ευρωπαϊκά για τις διακοπές τους στην Ελλάδα βρίσκουν καλύτερες τιμές.

Εδώ έρχεται ο φορομπήχτης Κυρ. Μητσοτάκης να εξυπηρετήσει το αφήγημα της ανάπτυξης μέσω των εισπράξεων, απομυζώντας με τους έμμεσους φόρους και όσους τουρίστες έρθουν στην Ελλάδα…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter