Ο πρόεδρος της Πολωνίας «τρενάρει» το σχηματισμό κυβέρνησης

Ο πρόεδρος της Πολωνίας «τρενάρει» το σχηματισμό κυβέρνησης

Ο πολωνός πρόεδρος, Αντρέι Ντούντα, δε θα συγκαλέσει τη νέα Βουλή για σχεδόν ένα μήνα μετά τη νίκη της ενωμένης αντιπολίτευσης στις πρόσφατες εκλογές, πράγμα που μπορεί να καθυστερήσει το σχηματισμό κυβέρνησης μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

Ο Ντούντα, που είναι φίλα προσκείμενος στο απερχόμενο κυβερνητικό κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS), δήλωσε αυτή την Πέμπτη ότι θα συγκαλέσει τη νέα Βουλή στις 13 Νοεμβρίου και ότι θα ανακοινώσει την πρότασή του για υποψήφιο πρωθυπουργό αργότερα. Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές της 15ης Οκτωβρίου κέρδισε την πλειοψηφία των εδρών του κοινοβουλίου (248 εδρών σε σύνολο 460) η αντιπολίτευση του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Ανησυχία για τα κονδύλια

Μιλώντας στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, ο Τουσκ είπε ότι θα ήταν καλύτερα να μην καθυστερήσει η διαδικασία διορισμού νέας κυβέρνησης καθώς η Πολωνία πρέπει να δράσει γρήγορα για να εξασφαλίσει ότι θα λάβει κονδύλια της ΕΕ, τα οποία έχουν παγώσει λόγω ανησυχιών για το κράτος δικαίου.
Συνταγματικά προβλεπόμενος

Σύμφωνα με το σύνταγμα της Πολωνίας, ο πρόεδρος έχει 30 ημέρες από την ημέρα των εκλογών για να συγκαλέσει το νέο κοινοβούλιο και άλλες 14 για να προτείνει έναν υποψήφιο πρωθυπουργό, ο οποίος πρέπει να σχηματίσει υπουργικό συμβούλιο που θα τεθεί σε ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο.

Ο Ντούντα δήλωσε την Πέμπτη: «Μπορώ να πω ότι η προκαταρκτική ημερομηνία της πρώτης συνόδου της κάτω βουλής του κοινοβουλίου θα είναι η Δευτέρα 13 Νοεμβρίου, η οποία είναι η ταχύτερη δυνατή ημερομηνία λαμβάνοντας υπόψη τους συνταγματικούς κανόνες».

Δύο υποψήφιοι

Ανέφερε ότι υπάρχουν δύο «σοβαροί υποψήφιοι» για τη θέση του πρωθυπουργού, ο νυν πρόεδρος Ματέους Μοραβιέτσκι και ο Τουσκ, προσθέτοντας ότι η Πολωνία αντιμετώπισε μια «νέα κατάσταση» που απαιτεί περαιτέρω προβληματισμό.

Ο Ντούντα είχε δηλώσει προηγουμένως ότι σκόπευε να ακολουθήσει την παράδοση ορίζοντας τον υποψήφιο του κόμματος που κέρδισε τις περισσότερες ψήφους. Το PiS κέρδισε με 36% των ψήφων, αλλά η συμμαχία της αντιπολίτευσης έχει σαφή πλειοψηφία.

Χωρίς οδό προς την πλειοψηφία, το PiS αναμένεται να χάσει την ψήφο εμπιστοσύνης, οπότε οι βουλευτές θα είναι ελεύθεροι να προτείνουν τον δικό τους υποψήφιο για πρωθυπουργό – αλλά η καθυστέρηση θα μπορούσε να σημαίνει ότι μια νέα κυβέρνηση δεν θα έχει αναλάβει μέχρι τον Δεκέμβριο.

Πολωνία: Το πρώτο μεγάλο ρήγμα στο μέτωπο του ορμπανισμού

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter