Οι ταινίες της εβδομάδας: Αστυνομική διαφθορά στη Γαλλία

Οι ταινίες της εβδομάδας: Αστυνομική διαφθορά στη Γαλλία

Το «Έρευνα πάνω σε ένα κρατικό σκάνδαλο» είναι ένα γαλλικό αστυνομικό θρίλερ που βασίζεται σε αυθεντικά γεγονότα.

Έρευνα πάνω σε ένα κρατικό σκάνδαλο (Enquête sur un scandale d’État) (***)

Αστυνομική γαλλικής παραγωγής 2021 (121)

Σκηνοθεσία: Τιερί ντε Περετί Πρωταγωνιστούν: Ροσντί Ζεν, Πίο Μαρμάι, Βενσάν Λεντόν, Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι

Οι αστυνομικές αρχές κατάσχουν στο τελωνείο επτά τόνους κάνναβης που ήταν έτοιμοι να περάσουν στους δρόμους του Παρισιού. Με αφορμή το παραπάνω συμβάν αποκαλύπτεται ένα μεγάλο σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκονται ανώτερα στελέχη της Δίωξης Ναρκωτικών. Την υπόθεση ερευνά  ένας ρεπόρτερ της Liberation. 

Ένα σοφά σχεδιασμένο, λεπτομερές και με έμφαση στο ρεαλισμό crime movie από το δημιουργό του “Κορσικανού”. Το σενάριο βασίζεται στο βιβλίο «L’Infiltré» των Ουμπέρ Αβουάν και Εμανουέλ Φανστέν που περιγράφει την πραγματική ιστορία ενός αστυνομικού πληροφοριοδότη της Δίωξης Ναρκωτικών. Ο σκηνοθέτης-ηθοποιός Τιερί ντε Περετί πατάει στη αυθεντικά γεγονότα της υπόθεσης αστυνομικής διαφθοράς που συγκλόνισε πριν από μερικά χρόνια την Γαλλία και με παλιομοδίτικη αύρα μεταφέρει τον προβληματισμό του γύρω από την αναζήτηση της αλήθειας σε ένα δηκτικό σχόλιο για την πολιτική κατάσταση της σημερινής Γαλλίας. Το φιλμ ήταν υποψήφιο για το διασκευασμένο σενάριο στα φετινά βραβεία Σεζάρ ενώ βραβεύτηκε στο φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν για την άψογη φωτογραφία της Κλερ Ματέν.

Εμείς οι δύο (L’amour et les Forêts) (***)

Δραματική γαλλικής παραγωγής 2023 (105)

Σκηνοθεσία:  Βαλερί Ντονζελί Πρωταγωνιστούν: Βιρζινί Εφιρά, Μελβίλ Πουπό

H Μπλανς γνωρίζει και ερωτεύεται τον Γκρεγκουάρ. Γρήγορα συγκατοικούν, παντρεύονται και δημιουργούν οικογένεια. Όμως τα πρώτα σύννεφα έρχονται με τη μορφή της καταπιεστικής συμπεριφορά του κτητικού άντρα.

Το τέλος μια σχέσης ποτέ δεν είναι εύκολο. Η Βαλερί Ντονζελί ανιχνεύει την τοξική πλευρά ενός παράφορου έρωτα που σημαδεύεται από τη δεσποτική και καταπιεστική συμπεριφορά ενός «αρρωστημένου» αρσενικού (προφανές και άκρως δηκτικό το σχόλιο για την πατριαρχία) και παρότι δεν αποφεύγει την προβλέψιμη γραφή καταφέρνει να συνδέσει την ιστορία της ηρωίδας της με ένα βαθύτερο υπαρξιακό και δραματικό προβληματισμό. Το σπουδαίο δίδυμο των Εφιρά- Πουπό δίνει πραγματικό ρεσιτάλ ερμηνείας.     

  

Μια του ψεύτη (Menteur) (*1/2)

Κωμωδία γαλλικής παραγωγής 2022 (95)

Σκηνοθεσία: Ολιβιέ Μπαρού Πρωταγωνιστούν: Ταρέκ Μπουνταλί, Αρτούς, Πολίν Κλεμάν

Ένας παθολογικός ψεύτης δεν σταματά να λέει το ένα ψέμα μετά το άλλο σε κάθε στιγμή της καθημερινότητάς του. 

Ριμέικ μιας πρόσφατης καναδικής κωμωδίας, με πρωταγωνιστή τον νέο αστέρα της γαλλικής κωμωδίας Ταρέκ Μπουνταλί. Σε γενικές γραμμές το χιούμορ του φιλμ δεν είναι πάντα εύστοχο (χιλιοειδωμένα κλισέ, εντονότατη αίσθηση φάρσας) με εξαίρεση 2-3 πραγματικά ξεκαρδιστικές σκηνές που χαρίζουν λίγο γέλιο στο θεατή. 

Η Μικρή Εξωγήινη (Little Alien) (**)

Animation δανέζικης παραγωγής 2022 (85)

Σκηνοθεσία: Αμάλιε Νέσμπι Φικ Με τις φωνές των: Ζωή Κατσάτου, Χριστίνα Παπαδοπούλου, Νικολέτα Κουνενιδάκη, Ευθύμη Τόρη, Ανδρέα Ευαγγελάτου

Ο αφελής Άλαν πείθεται να λειτουργήσει ως… κεραία για τον εμμονικό, ηλικιωμένο γείτονά του, ο οποίος είναι βέβαιος ότι η Γη απειλείται από εξωγήινους. 

Φροντισμένο και ενίοτε διασκεδαστικό δανέζικο animation που απευθύνεται κυρίως σε παιδιά μικρών ηλικιών . Απολαυστικοί είναι οι βασικοί χαρακτήρες (ο μονήρης συνωμοσιολόγος γέρος είναι όλα τα λεφτά) παρότι το χιούμορ περιορίζεται λόγω των αναπόφευκτων ηθικοπλαστικών διδαγμάτων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter