Οίκος Fitch: Η αξιολόγηση θα κλείσει – Το πλεόνασμα ξεπέρασε τους στόχους

Οίκος Fitch: Η αξιολόγηση θα κλείσει – Το πλεόνασμα ξεπέρασε τους στόχους

Ο οίκος αξιολόγησης αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις του για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, στο 2,5% του ΑΕΠ για το 2017 και στο 3% για το 2018, από 1,8% και 2,2% αντίστοιχα.

Ο οίκος σημειώνει ότι σε γενικές γραμμές, η Αθήνα έχει συμμορφωθεί με τους όρους του προγράμματος, ωστόσο στέκεται στην καθυστέρηση ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, προειδοποιώντας ότι αυξάνει τον κίνδυνο απώλειας της εμπιστοσύνης και κατ’ επέκταση υπονόμευσης της πρόσφατης ανάκαμψης της οικονομίας.

Πάντως, οι αναλυτές του οίκου εκτιμούν ότι τελικώς θα επέλθει συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης, ενώ τονίζουν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να αποφύγει τις εκλογές, επικαλούμενοι τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις που δίνουν προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο οίκος Fitch, αν και αξιολογεί με «CCC» τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, παρατηρεί ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 ξεπέρασε κατά πολύ τον στόχο του 0,5%, φτάνοντας στο 2,5% του ΑΕΠ, ενώ εκτιμά ότι αυτή η υπεραπόδοση των εσόδων θα βοηθήσει στην επίτευξη του στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% το 2017.

Ωστόσο, οι οικονομολόγοι του οίκου εκτιμούν ότι ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% το 2018 παραμένει μια πρόκληση, τονίζοντας ότι το δημοσιονομικό έλλειμα, σύμφωνα με εκτιμήσεις των πιστωτών, παραμένει στα 700 εκατ. ευρώ (0,4% του ΑΕΠ).

Μυστικά & Documento

05/12/2021, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter