Οργή και αδιέξοδα στη Βρετανία

Οργή και αδιέξοδα στη Βρετανία

Εν μέσω οικονομικής κρίσης οι Βρετανοί βλέπουν τον Τζόνσον να κάνει διακοπές και τους επίδοξους διαδόχους του να μην πείθουν

Απανωτά είναι τα χτυπήματα για τα βρετανικά νοικοκυριά, αφού πάνω στην ενεργειακή κρίση, την αχαλίνωτη ακρίβεια και την επισιτιστική επισφάλεια για εκατομμύρια πολίτες έρχεται να «κουμπώσει» και η… ανεμελιά του Βρετανού πρωθυπουργού, ο οποίος αποφάσισε να κάνει διακοπές σε ειδυλλιακές παραλίες της Ελλάδας, ενώ οι επίδοξοι διάδοχοί του δεν πείθουν με τις προτάσεις τους. Η ανάδειξη νέου πρωθυπουργού στη Βρετανία αναμένεται να αποφασιστεί από το συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος σε δύο εβδομάδες.

Πληθωρισμός που… δαγκώνει

Τα τελευταία δεδομένα για την οικονομία είναι αποθαρρυντικά. Ο πληθωρισμός, ο οποίος σύμφωνα με τους επαΐοντες επί των οικονομικών θα ήταν παροδικό φαινόμενο που θα… εξαφανιζόταν όταν η διεθνής εφοδιαστική αλυσίδα θα επανερχόταν στην κανονικότητα, ξεπέρασε το 10% για τον Ιούλιο, γεγονός που το νησί δεν έχει βιώσει εδώ και 40 χρόνια! Οι προβλέψεις αναφέρουν ότι θα κλείσει λίγο κάτω από το 12% στο τέλος του έτους. Αναμένεται επίσης να συνεχίσει ανοδική πορεία και μέσα στο 2023, φτάνοντας το 15% το πρώτο τρίμηνο. Αυτή είναι μόλις η τέταρτη φορά μέσα σε 70 χρόνια που ο πληθωρισμός καταγράφει διψήφιο ποσοστό, με την τελευταία να σημειώνεται το 1982.

Κύρια αιτία θεωρείται η μεγάλη αύξηση των τιμών των καυσίμων και των τροφίμων. Παράλληλα, τα νοικοκυριά αναμένεται να υποστούν ακόμη μεγαλύτερη πίεση το φθινόπωρο από νέα αύξηση στους λογαριασμούς ρεύματος και αερίου, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας έχει προβλέψει ήδη ύφεση από την αρχή του επόμενου έτους, η οποία θα κρατήσει πάνω από ένα χρόνο. Αναμενόμενες είναι επομένως οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων που ζητούν περισσότερες ενισχύσεις και αύξηση μισθών.

Σε έρευνα του περιοδικού «Economist» τέσσερις στους δέκα ερωτώμενους απάντησαν ότι έχουν περικόψει ακόμη και δαπάνες για βασικά αγαθά. Φιλανθρωπικές οργανώσεις καλούν την κυβέρνηση να διπλασιάσει τη στήριξη στις φτωχότερες οικογένειες για να αποφύγουν τις δύσκολες στιγμές τον ερχόμενο χειμώνα.

Λογαριασμοί στα ύψη

Οι ετήσιοι λογαριασμοί ενέργειας των νοικοκυριών στη Βρετανία προβλέπεται να ανέλθουν σε πάνω από 3.500 λίρες Αγγλίας (περίπου 4.150 ευρώ ) από τον Οκτώβριο. Αναμένεται να ξεπεράσουν τις 4.200 λίρες Αγγλίας τον Ιανουάριο, ενώ αυτήν τη στιγμή κυμαίνονται περί τις 2.000 λίρες Αγγλίας. Το Εργατικό Κόμμα έχει υποσχεθεί ότι εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνηση θα παγώσει το ανώτατο όριο τιμών.

Οι λογαριασμοί είχαν περιοριστεί στις 1.400 λίρες μόλις τον περασμένο Οκτώβριο. Η Ofgem, η ρυθμιστική αρχή του ενεργειακού κλάδου στη Βρετανία, αναμένεται να ανακοινώσει τα σχέδιά της για το ανώτατο όριο τιμών αυτού του φθινοπώρου την επόμενη εβδομάδα.

Σε πολιτικό κενό

Ολα αυτά συμβαίνουν την ώρα που κανείς δεν κρατά το τιμόνι της χώρας. Ο Μπόρις Τζόνσον φαίνεται να έχει συνηθίσει την ιδέα της απομάκρυνσής του από τον πρωθυπουργικό θώκο και κάνει ανέμελες διακοπές στην ηλιόλουστη Ελλάδα. Οι επίδοξοι αντικαταστάτες του, ο Ρίσι Σούνακ και η προπορευόμενη στις δημοσκοπήσεις Λιζ Τρας, δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται το μέγεθος της κρίσης. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η υπουργός Εξωτερικών Τρας σε δηλώσεις της έχει αποκλείσει την πιθανότητα να δοθούν νέα επιδόματα αφού προτεραιότητά της θα είναι η μείωση των φόρων…

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter