Ουκρανία: Aποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Ουκρανία: Aποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Σε λειτουργία τέθηκε και πάλι η τελευταία συμβατική γραμμή ηλεκτροδότησης που εφοδιάζει με ηλεκτρικό ρεύμα τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, ο οποίος νωρίτερα «αποσυνδέθηκε πλήρως» από το δίκτυο ηλεκτροδότησης, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε την Πέμπτη η ουκρανική εταιρεία Energoatom.

«Οι δύο εν λειτουργία αντιδραστήρες του σταθμού αποσυνδέθηκαν από το δίκτυο. Συνεπώς, οι ενέργειες των εισβολέων προκάλεσαν την πλήρη αποσύνδεση του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια από το δίκτυο του ηλεκτρικού, για πρώτη φορά στην ιστορία του», ανέφερε ο κρατικός όμιλος σε ανάρτηση στο Telegram.

Την είδηση επιβεβαίωσε και ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), σημειώνοντας ότι «η Ουκρανία ανέφερε στον ΙΑΕΑ ότι ο ΖΝΡΡ, ο μεγαλύτερος σταθμός πυρηνικής ενέργειας της Ευρώπης, αποσυνδέθηκε τουλάχιστον δύο φορές από τη γραμμή ηλεκτροδότησης κατά τη διάρκεια της ημέρας, όμως επί του παρόντος είναι και πάλι συνδεδεμένος».

Υπενθυμίζεται ότι τις περασμένες εβδομάδες Κίεβο και Μόσχα μετέθεταν η μια στην άλλη πλευρά τις ευθύνες στην άλλη πλευρά για τις επιθέσεις πέριξ των πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Μια επιθεώρηση στη Ζαπορίζια από τον ΙΑΕΑ αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων εδώ και εβδομάδες αλλά οι πρακτικές της λεπτομέρειες του παραμένουν υπό συζήτηση, καθώς η Ουκρανία και η Ρωσία θέτουν η καθεμία τις δικές τους προϋποθέσεις.

Πηγή: AFP, Reuters

Διαβάστε επίσης:

Ζαπορίζια: ΙΑΕΑ και Rosatom σε συνεννόηση για κοινή επιθεώρηση στον πυρηνικό σταθμό

Ζαπορίζια: Η Ρωσία συνέλαβε εργαζόμενους του πυρηνικού σταθμού – Στο «κόκκινο« η ανησυχία για «ατύχημα»

Ρωσία και Ουκρανία «πετούν» το «μπαλάκι» των ευθυνών για τις επιθέσεις στη Ζαπορίζια

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter