Ουκρανία: Νέος γύρος συνομιλιών την Τετάρτη μεταξύ Μόσχας και Κιέβου – Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί

Ουκρανία: Νέος γύρος συνομιλιών την Τετάρτη μεταξύ Μόσχας και Κιέβου – Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί

Ένας νέο κύκλος διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS ενώ η Μόσχα έχει καταστήσει σαφές πως θα συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις έως ότου ολοκληρώσει τους στόχους της. 

Διαβάστε επίσης: Μόσχα: Συνεχίζουμε την επίθεση – Η Ουκρανία θέλει να αποκτήσει πυρηνικά – Οι κυρώσεις δεν έχουν επιπτώσεις

Κίεβο, Χάρκοβο, Χερσώνα και Μαριούπολη είναι τα κύρια μέτωπα στα οποία οι ρωσικές δυνάμεις ασκούν συνεχείς πιέσεις με σκοπό να τις καταλάβουν όσο το δυνατόν συντομότερα. Το ρωσικό σφυροκόπημα συνεχίζεται για έκτη μέρα με την ίδια ένταση με τη Μόσχα να μην είναι διατεθειμένη να κάνει πίσω. Από το πρωί ακούγονται συνεχώς εκρήξεις σε Χάρκοβο, Χερσώνα και Μαριούπολη ενώ το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του προειδοποιεί του κατοίκους του Κιέβου να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα καθώς όπως ισχυρίζεται σχεδιάζει να χτυπήσει τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.

«Προτρέπουμε τους Ουκρανούς πολίτες που εμπλέκονται από Ουκρανούς εθνικιστές σε προκλήσεις κατά της Ρωσίας, καθώς και τους κατοίκους του Κιέβου που ζουν κοντά σε σταθμούς αναμετάδοσης, να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους» προειδοποίησε το ρωσικό υπουργείο, ενώ γύρω στις πέντε το απόγευμα, ώρα Ελλάδας ξεκίνησε η επίθεση.

Ρωσία: Συνεχίζουμε τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία

Νωρίτερα, με πολλαπλό της μήνυμα η Ρωσία δήλωνε πως οι επιχειρήσεις στην Ουκρανία θα συνεχιστούν, οι δυτικές κυρώσεις δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα ενώ κατηγορεί την Ουκρανία πως θέλει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. «Οι δυτικές κυρώσεις δεν θα κάνουν ποτέ τη Ρωσία να αλλάξει τη θέση της για την Ουκρανία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχουν σχέδια για συνομιλίες μεταξύ των προέδρων των δύο χωρών.  «Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα συνεχίσουν την ειδική στρατιωτική επιχείρηση έως ότου επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν καθοριστεί», δήλωσε από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου ενώ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγορεί το Κίεβο ότι επιζητεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, κάνοντας λόγο για έναν πραγματικό κίνδυνο που πρέπει να αποτραπεί.

Παράλληλα, η Ρωσία ανακοίνωσε πως θα απαγορεύσει προσωρινά σε ξένους επενδυτές να πωλούν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να διασφαλιστεί ότι λαμβάνουν μια μελετημένη απόφαση και όχι μια απόφαση που καθορίζεται από πολιτικές πιέσεις, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μισούστιν, καθώς η Μόσχα απαντά στην κλιμάκωση των δυτικών κυρώσεων.

Σκληρές μάχες στο Χάρκοβο

Το Χάρκοβο βρίσκεται από την αρχή στο στόχαστρο των Ρώσων καθώς αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρα, με αποτέλεσμα να έχουν χάσει τη ζωή τους και να έχουν τραυματιστεί μέχρι σήμερα δεκάδες άμαχοι. Από νωρίς το πρωί είναι σε εξέλιξη νέοι σφοδροί βομβαρδισμοί ακόμα και στην κεντρική πλατεία της πόλης ενώ ρωσικός πύραυλος GRAD και πυραύλους κρουζ έπεσε νωρίς το πρωί στο κτίριο της περιφερειακής διοίκησης της πόλης με αποτέλεσμα 10 άνθρωπου να σκοτωθούν και 35 να τραυματιστούν. 

Παράλληλα, ο ρωσικός στρατός ανατίναξε υποσταθμούς και οι επιθέσεις προκάλεσαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση και στην ύδρευση. Το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN έκανε λόγο περί καταστροφής των ψηλότερων ορόφων δύο πολυκατοικιών. Η πληροφορία αυτή δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.

 

Σύμφωνα με το Κίεβο, το χτύπημα ήρθε ως μια προσπάθεια να σκοτωθεί ο κυβερνήτης του Χάρκοβο και η ομάδα του που ηγείται της άμυνας της πόλης.

 

Συνεχείς βομβαρδισμοί στη Μαριούπολη

Στο στόχαστρο των Ρωσικών δυνάμεων βρίσκεται ξανά η Μαριούπολη της Ουκρανίας, σύμφωνα με το δήμαρχο της πόλης.  Όπως δήλωσε το πρωί της Τρίτης, το νότιο τμήμα της χώρας που βρέχεται από την Αζοφική θάλασσα είναι στόχος συνεχών βομβαρδισμών, ενώ πρόσθεσε ότι έχουν σκοτωθεί άμαχοι και έχουν πληγεί υποδομές.

«Βομβαρδίζονται κατοικημένες συνοικίες εδώ και πέντε ημέρες. Μας σφυροκοπούν με πυροβολικό, μας βομβαρδίζουν με πυραύλους GRADS, μας χτυπούν με τις αεροπορικές τους δυνάμεις», είπε ο Βαντίμ Μποϊσένκο σε ζωντανή μετάδοση στην ουκρανική τηλεόραση.

«Έχουν υποστεί ζημιές πολιτικές υποδομές -σχολεία, σπίτια. Υπάρχουν πολλοί τραυματίες. Γυναίκες, παιδιά έχουν σκοτωθεί», πρόσθεσε.

 

Περικυκλωμένη η Χερσώνα

Παράλληλα, ο ρωσικός στρατός έφθασε προ των πυλών της ουκρανικής πόλης της Χερσώνας, στο νότιο τμήμα της χώρας, βόρεια της Κριμαίας, δήλωσε ο δήμαρχός της τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

«Στις εισόδους της Χερσώνας, ο ρωσικός στρατός εγκατέστησε σημεία ελέγχου. Είναι δύσκολο να ειπωθεί πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση», ανέφερε μέσω Facebook ο Ιγκόρ Κολιχάγεφ, ο δήμαρχος της πόλης, προσθέτοντας ότι «η Χερσώνα είναι και θα παραμείνει ουκρανική (…) η Χερσώνα αντιστέκεται!».

«Βρίσκομαι στο γραφείο μου για να συντονίσω τις δημοτικές υπηρεσίες ώστε να ξυπνήσετε σε μια πόλη σχετικά ειρηνική», πρόσθεσε, παροτρύνοντας τους κατοίκους να παραμείνουν «ήρεμοι και προσεκτικοί» και να μη βγουν από τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

«Μην κάνετε επιθετικά διαπραγματεύσεις με κανέναν και μην προκαλείτε συγκρούσεις με αντιπάλους σας (…) Δεν πρόκειται για μάχη, πρόκειται για πόλεμο. Και ο πόλεμος κερδίζεται με λογικές ενέργειες και με ψυχραιμία», συμπλήρωσε.

Σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης μεταφορτώθηκαν βίντεο που τράβηξαν τοπικά μέσα ενημέρωσης στη Χερσώνα που δείχνουν ρωσικές δυνάμεις να μπαίνουν στην πόλη των 290.000 κατοίκων.

 

Ρωσικό κονβόι έξω από το Κιέβο μήκους 64 χλμ

Το Κίεβο συνεχίζει να είναι επίσης ένας από τους βασικότερους στόχους των Ρώσων. Ωστόσο, οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες ανέφεραν ότι ο στρατός έχει αυξήσει τους βομβαρδισμούς πυροβολικού βορείως του Κιέβου, καθώς η προέλαση της τεράστιας ρωσικής οχηματοπομπής έχει σημειώσει μικρή πρόοδο το τελευταίο 24ωρο λόγω προβλημάτων τροφοδοσίας.

«Η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στο Κίεβο έχει σημειώσει μικρή πρόοδο κατά το τελευταίο 24ωρο πιθανόν ως αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων υλικοτεχνικών δυσκολιών», αναφέρει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας σε ενημέρωση της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών.

«Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αυξήσει τη χρήση του πυροβολικού βορείως του Κιέβου και στα περίχωρα του Χάρκοβο και του Τσερνιχίβ. Η χρήση βαρέος πυροβολικού σε πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές αυξάνει κατά πολύ τον κίνδυνο θυμάτων μεταξύ των αμάχων. Η Ρωσία έχει αποτύχει να λάβει τον έλεγχο του εναέριου χώρου της Ουκρανίας και έχει έτσι αναγκαστεί να στραφεί σε νυχτερινές επιχειρήσεις σε μια προσπάθεια να μειώσει τις απώλειές της», αναφέρεται.

Η ρωσική στρατιωτική οχηματοπομπή εκτείνεται σε μήκος 64 χιλιομέτρων και έχει ξεκινήσει ήδη από χθες, σύμφωνα με την αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar Technologies. Η οχηματοπομπή περιλαμβάνει εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα, άρματα, αυτοκινούμενα πυροβόλα και οχήματα επιμελητειακής υποστήριξης και κατευθύνεται προς νότο, προς το Κίεβο, σύμφωνα με την εταιρεία.

 

«Εγκλήματα πολέμου κατά της Ουκρανίας»

Ο Ουκρανός αξιωματούχος, Ολεγκ Σινεγκούμπφ, κατηγόρησε τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου με τη χρήση Grad και πυραύλων κρουζ στο Χάρκοβο, το οποίο, όμως, όπως λέει, αμύνεται λυσσαλέα.

«Τέτοιες επιθέσεις είναι γενοκτονία του ουκρανικού λαού, έγκλημα πολέμου κατά του άμαχου πληθυσμού», είπε ο κυβερνήτης του Χάρκοβο Όλεγκ Σινεγκούμποφ, μετά την επίθεση και πρόσθεσε πως παρά τις συνεχείς επιθέσεις η πόλη συνεχίζει και αμύνεται.

Από την πλευρά του ο ΥΠ ΕΞ της χώρας, Ντμίτρο Κουλέμπα, ζήτησε να επιβληθούν περισσότερες διεθνείς κυρώσεις κατά της Ρωσίας μετά τη «βάρβαρη» επίθεση στο Χάρκοβο.

«Βάρβαροι ρωσικοί πύραυλοι χτυπούν την κεντρική πλατεία Ελευθερίας και τις κατοικημένες περιοχές του Χάρκοβο. Ο Πούτιν δεν είναι σε θέση να διαλύσει την Ουκρανία. Διαπράττει περισσότερα εγκλήματα πολέμου από οργή, δολοφονεί αθώους πολίτες», έγραψε ο Κουλέμπα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

70 Ουκρανοί στρατιώτες νεκροί στην Οχτίρκα

Τουλάχιστον εβδομήντα ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν όταν το ρωσικό πυροβολικό βομβάρδισε βάση στην πόλη Οχτίρκα, στη βορειοανατολική περιφέρεια Σούμι, προχθές Κυριακή, ενημέρωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας, ο Ντμίτρο Ζιβίτσκι, μέσω Facebook.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter