Πάνω από 1.000 επαναπροωθήσεις σε διάστημα δύο ετών

Πάνω από 1.000 επαναπροωθήσεις σε διάστημα δύο ετών

Την απάνθρωπη μεταχείριση προσφύγων και μεταναστών επιβεβαιώνει μια ακόμη έρευνα διεθνούς ερευνητικού φορέα, λίγες ημέρες μετά την έκθεση του Border Violence Monitoring Network σχετικά με τα απάνθρωπα μέτρα της ελληνικής μεταναστευτικής πολιτικής. Ειδικότερα, περισσότερες από 1.000 επιχειρήσεις επαναπροώθησης προσφύγων στο Αιγαίο, από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι τον Μάρτιο του 2022, έχουν καταγράψει και τεκμηριώσει η γνωστή ερευνητική ομάδα Forensic Architecture και η αδελφή οργάνωση Forensis (ιδρύθηκε στο Βερολίνο, το 2021).

Η πλατφόρμα που επιμελούνται οι δύο ερευνητικές ομάδες καταγράφει αναλυτικά τις περιπτώσεις επαναπροωθήσεων (pushbacks), ενώ τα στοιχειοθετεί με πληροφορίες που διασταυρώνει τεχνικές γεωεντοπισμού και χωρικής ανάλυσης και που προέρχονται από πρόσφυγες και οργανώσεις, όπως το Alarm Phone και η oργάνωση Agean Boat Report, από τη βάση δεδομένων της Frontex, την ιστοσελίδα του τουρκικού Λιμενικού και από έρευνα ανοιχτών πηγών.

Διαβάστε περισσότερα: Δεύτερη έκθεση – κόλαφος για τις επαναπροωθήσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη στον Έβρο

Όπως αναφέρει σε άρθρο του στην efsyn.gr ο δημοσιογράφος Δημήτρης Αγγελίδης, οι δύο οργανώσεις τονίζουν ότι «προκύπτουν στοιχεία μιας συστηματικής, εκτεταμένης και καλά μελετημένης φονικής πρακτικής», ενώ σημειώνουν ότι δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί η άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης για τα pushbacks.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πλατφόρμα σε διάστημα ενός έτους από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2022, έχει καταγράψει  1.018 περιστατικά επαναπροώθησης συνολικά 27.464 προσφύγων, τα 600 από τα οποία έχουν διασταυρωθεί και τεκμηριωθεί πέρα από κάθε αμφιβολία. Καταγράφονται επίσης 11 νεκροί και 4 αγνοούμενοι κατά τη διάρκεια pushbacks, όπως και 26 περιπτώσεις που το Λιμενικό πέταξε τους πρόσφυγες κατευθείαν στη θάλασσα, χωρίς να χρησιμοποιήσει τις σχεδίες τύπου life-raft που χρησιμοποιεί κατά κόρον για επαναπροωθήσεις, από τον Μάρτιο του 2020. Δύο από τους ανθρώπους που πετάχτηκαν στη θάλασσα βρέθηκαν με τα χέρια δεμένα με χειροπέδες.

Σε 16 περιπτώσεις, οι επιχειρήσεις διεξήχθησαν σε μεγάλη απόσταση από τα σύνορα, εντός των ελληνικών υδάτων, αναδεικνύοντας «υψηλό βαθμό συνεργασίας μεταξύ διαφορετικών υπηρεσιών και εμπλεκόμενων, γεγονός που υποδεικνύει ένα σύστημα που έχει σχεδιαστεί προσεκτικά για να εμποδίζει την πρόσβαση στα ελληνικά παράλια», όπως σημειώνει η έρευνα.

Σε 122 pushbacks εμπλέκεται απευθείας η Frontex, που αναλαμβάνει κυρίως να εντοπίζει τις εισερχόμενες βάρκες και να ειδοποιεί τις ελληνικές αρχές. Η Frontex έχει, επίσης, γνώση 417 περιστατικών επαναπροώθησης, τα οποία κατέγραψε στη βάση δεδομένων της με τον παραπλανητικό όρο «αποτροπή εισόδου».

Σε τρεις επιχειρήσεις παρευρισκόταν το γερμανικό πολεμικό σκάφος του ΝΑΤΟ FGS Berlin.

Διαβάστε επίσης:

«Δεν ακούει – δε βλέπει» καταγγελίες για τις επαναπροωθήσεις προσφύγων η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter