ΣΥΡΙΖΑ: Η παραίτηση Λινού, το παρασκήνιο και τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν τη μάχη εναντίον των ιδιωτικών πανεπιστημίων

ΣΥΡΙΖΑ: Η παραίτηση Λινού, το παρασκήνιο και τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν τη μάχη εναντίον των ιδιωτικών πανεπιστημίων

Στελέχη και με νομικές γνώσεις, πέρα από την πολιτική εμπειρία, αναμένεται να σηκώσουν το αντιπολιτευτικό βάρος εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στις αλλαγές που δρομολογεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μετά την παραίτηση της τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αθηνάς Λινού, που κατά δήλωσή της δεν έγινε για πολιτικούς λόγους, η Κουμουνδούρου οργανώνει, ενόψει του νομοσχεδίου της ΝΔ για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίου στη χώρα μας, την τακτική της για συντονισμένη έκφραση της αντίθεσής της απέναντι στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Στην αιχμή του δόρατος θα είναι ο Πάνος Ρήγας, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και υπεύθυνος του κόμματος για τα ζητήματα παιδείας . Εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η Κουμουνδούρου προσανατολίζεται να επωμισθούν το βάρος της αντιπολιτευστικής επιχιερηματολογίας κατά του «γαλάζιου» νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Διονύσης Καλαματιανός και Θεόφιλος Ξανθόπουλος που ως νομικοί μπορούν να αναδείξουν σφαιρικά στη βουλή και όχι μόνο ζητήματα και συνταγματικής φύσης που προκύπτουν (άρθρο 16 του Συντάγματος κά.).

Δείτε επίσης: Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο: Ενίσχυση 1,276 δισ. εκατ. ευρώ σε βάθος τετραετίας

Οι δυο νομικοί θα πλαισιώσουν τον τομέα Παιδείας (αναπληρώτρια τομεάρχης Παιδείας είναι η Ράνια Θρασκιά). Μένει να φανεί, ενδεχομένως στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας της Παρασκευής (13 Ιανουαρίου 2024) πώς θα ρυθμισθεί τελικά το ζήτημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πανεπιστημιακός Αθηνά Λινού , καθηγήτρια επιδημιολογίας, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παραιτήθηκε προ εικοσαημέρου από τη θέση της επικεφαλής του Τομέα Παιδείας της ΚΟ, όπως σημείωσε, μιλώντας το μεσημέρι (9.1.2024) στο ραδιόφωνο του Real, προβάλλοντας φόρτο εργασίας και αποσυνδέοντας από το ζήτημα της νομοθετικής ρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων.

Το Documentonews.gr επικοινώνησε με την κυρία Λινού η οποία όταν τη ρωτήσαμε αν η παραίτησή της από τη θέση τομεάρχη Παιδείας σχετίζεται με την απορριπτική θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά με τη λειτουργία ιδιωτικών/μη κρατικών πανεπιστημίων απάντησε κάθετα: «Οχι και το δήλωσα». Μάλιστα, επεσήμανε στο Documentonews.gr ότι η παραίτηση δεν υποδηλώνει εν γένει αιχμή με πολιτική διάσταση.

Πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μέχρι να αποφασίσει να εκφράσει με κάθετο τρόπο ότι αντιτίθεται στην λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων και να διατυπώνει τη στήριξή του στο δημόσιο πανεπιστήμιο είχε να αντιμετωπίσει αμφίσημες δηλώσεις . Ετσι δεχόταν μέχρι πρότινος πυρά με επίκεντρο τις κατά καιρούς θέσεις στελεχών ή βουλευτών του για τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια (Αθηνά Λινού, Πέτρος Παππάς κ.ά.).

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε το Documento σε ρεπορτάζ του, ξεκαθάρισε το τοπίο η κάθετη τοποθέτηση του τμήματος Παιδείας υπέρ του δημόσιου πανεπιστημίου που ήρθε να χαράξει γραμμή απόρριψης του νομοσχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών – μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων και τη σύμπραξη ιδιωτικών ΑΕΙ του εξωτερικού με φορείς εντός της χώρας.

Παράλληλα, έπαιξε ρόλο και η πίεση από στελέχη της Κουμουνδούρου, όπως ο εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας και επικεφαλής εσωκομματικής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που είχε διαμηνύσει ότι το ζήτημα είναι κόκκινη γραμμή, απορρίπτοντας κάθε σκέψη για συμβιβαστικές τοποθετήσεις. Ο τομέας Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε εκδώσει ανακοίνωση πριν από τα Χριστούγεννα, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι κατηγορηματικά αντίθετος με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων .

Μάλιστα, εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης της ΝΔ , σημειώνοντας ότι αυτό που προοιωνίζεται το «ελεύθερο» πανεπιστήμιο του Κυριάκου Μητσοτάκη, «είναι ένα ακριβό, κατευθυνόμενο από την αγορά ίδρυμα, με πολύ αμφίβολη ποιότητα εκπαίδευσης». Για να συμπληρώσει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι όσες νομικές αλχημείες και να απεργάζονται οι «άριστοι» της ΝΔ, δεν θα δεχτεί καμία προσπάθεια ισοπέδωσης της ισότιμης πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση και σταθερά θα υπερασπίζεται το δημόσιο χαρακτήρα και την αναβάθμισή της».

Δείτε επίσης: Ο Μητσοτάκης συρρικνώνει τα δημόσια Πανεπιστήμια για να τροφοδοτήσει τα ιδιωτικά!

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter