Πάθη, έρωτες και τεντιμποϊσμός στην αρχαιότητα

Πάθη, έρωτες και τεντιμποϊσμός στην αρχαιότητα

Ο Θεόδωρος Παπακώστας σπούδασε Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πήρε το μεταπτυχιακό του στην Προϊστορική Αρχαιολογία από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ και το διδακτορικό του στην Κλασική Αρχαιολογία από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ έχει συμμετάσχει σε ανασκαφές και έχει εργαστεί σε μουσεία. Ως Archaeostoryteller έχει κερδίσει ένα ευρύ κοινό αναγνωστών, θεατών και ακροατών, καθώς ανήκει σε εκείνη την ομάδα επιστημόνων που θεωρούν σημαντική υπόθεση τη διάχυση της γνώσης και αξιοποιεί με μεγάλη επιτυχία όλα τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας, όπως τα social media, τα βίντεο και τα podcasts – όλα ξεκίνησαν με τις δημοσιεύσεις του πριν από λίγα χρόνια στο Instagram.

Το πρώτο βιβλίο του, που κυκλοφόρησε πέρυσι, με τίτλο «Χωράει όλη η αρχαιότητα στο ασανσέρ;» είναι ένα ταξίδι από τη βαθιά προϊστορία έως το τέλος της αρχαιότητας μέσα από σύντομες, καλογραμμένες ιστορίες, με βασικά προτερήματα την επιστημονική αξιοπιστία και το χιούμορ. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο του με τίτλο «Αρχαιολογία αγάπη μου… έλα πάρε με από δω», το οποίο σε αντίθεση με το πρώτο δεν εκτυλίσσεται γραμμικά αλλά χωρίζεται σε πέντε μέρη (ο συγγραφέας τα συσχετίζει χαριτολογώντας με τα πέντε στάδια της απώλειας, της θλίψης και του πένθους) και περιλαμβάνει 79 ιστορίες που αφορούν τη μυθολογία και όλες τις εκφάνσεις της ζωής κατά την αρχαιότητα. Ετσι διαβάζουμε για τα κορίτσια που έβαζε στο μάτι ο Δίας, για το κέρατο που έφαγε ο Ατρέας και την απάτη του αδερφού του, για τον Παυσανία που έτρεχε μια μέρα να σωθεί στο ιερό του Ποσειδώνα στο Ταίναρο από τους διώκτες του, για τις περιπέτειες του Ακρότατου – ενός τεντιμπόη της αρχαιότητας.

Ο Θεόδωρος Παπακώστας, ο οποίος απευθύνεται σε ένα ευρύ φιλομαθές κοινό, είναι αφηγητής τσιφορικής στόφας (ο Νίκος Τσιφόρος αν και δεν ήταν αρχαιολόγος ή ιστορικός άφησε πίσω του απολαυστικά βιβλία εμπνευσμένα από την ιστορία και τη μυθολογία) και το καταλαβαίνει κάποιος από τις πρώτες αράδες. Διαβάζοντας το βιβλίο του νιώθεις συχνά την ανάγκη να χαμογελάσεις, ακόμη και να γελάσεις δυνατά, να τηλεφωνήσεις στους φίλους σου και να τους διαβάσεις αποσπάσματα. Είναι σπάνιο και αξιοθαύμαστο ένας αρχαιολόγος που έχει ακολουθήσει τον ακαδημαϊκό δρόμο να έχει την ανάγκη να μιλήσει τόσο άμεσα στο αναγνωστικό κοινό. Το πιο σπουδαίο είναι ότι ο τρόπος που επιλέγει ενισχύει την άποψη ότι η επιστήμη μπορεί να είναι εξίσου γοητευτική και σεβαστή ακόμη κι όταν χωράει σε μεγέθη προσεγγίσιμα από τον μη μυημένο. Αλλωστε κάπως έτσι ανοίγουν οι ορίζοντες για πιο απαιτητικά πνευματικά ταξίδια.

Info

Το βιβλίο «Αρχαιολογία αγάπη μου… έλα πάρε με από δω» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Key Books.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter