Πέθανε σε ηλικία 92 ετών ο πρωτοπόρος της τζαζ Αχμάντ Τζαμάλ

Πέθανε σε ηλικία 92 ετών ο πρωτοπόρος της τζαζ Αχμάντ Τζαμάλ

Σε ηλικία 92 ετών «έφυγε» ο Αχμάντ Τζαμάλ, ο πρωτοπόρος πιανίστας και συνθέτης της τζαζ, μετά από μια μοναδική πορεία επτά δεκαετιών.

Την είδηση του θανάτου του επιβεβαίωσε στους New York Times η κόρη του, Σουμάγια Τζαμάλ, γνωστοποιώντας ότι αιτία θανάτου ήταν ο καρκίνος του προστάτη.

Ο αμερικανός μουσικός, που ξεκίνησε να παίζει μουσική στα τρία του χρόνια, τη σύνθεση μόλις στα 10 και την καριέρα του στα 14 για σφυρηλατήσει τα επόμενα χρόνια έναν μοναδικό ήχο που ξεπέρασε τα όρια του είδους της τζαζ καινοτόμησε και επηρέασε αρκετούς συναδέλφους του. «Όλη μου η έμπνευση προέρχεται από τον Αχμάντ Τζαμάλ» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Μάιλς Ντέιβις.

Ο Τζαμάλ ονόμαζε την τζαζ ως «αμερικανική κλασική μουσική». Το πρωτοποριακό άλμπουμ του με τίτλο “At the Pershing: But Not for Me” (1958) πούλησε 1 εκατομμύριο αντίτυπα και παρέμεινε στα charts του Billboard για περισσότερες από 100 εβδομάδες, καθιστώντας τον Τζαμάλ γνωστό όνομα όταν το ροκ μεσουρανούσε και η τζαζ άρχιζε να φθίνει.

Η μουσική του στο M*A*S*H έγινε αποδεκτή με θέρμη από τους κριτικούς το 1970, ενώ ακολούθησε ακόμα ένα σημαντικό άλμπουμ, “The Awakening”, με μπασίστα τον Τζαμίλ Νάσερ και ντράμερ τον Φρανκ Γκαντ.

«Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα ανακαλύπτεις τον Μότσαρτ μέσα σου, τον Ντιουκ Έλινγκτον ή τον Μπίλι Στρέιχορν μέσα σου. Χρειάζεται χρόνος για να ανακαλύψεις τον εαυτό σου» είχε δηλώσει ο Τζαμάλ.

Τις δεκαετίες του 1980 και του 1990, συνέχισε να εμφανίζει ασταμάτητα και κυκλοφόρησε πολλά live άλμπουμ, ενισχύοντας τη φήμη του ως ενός από τους καλύτερους εν ζωή ερμηνευτές της τζαζ.

Ονομάστηκε Jazz Master το 1994 από το National Endowment for the Arts και τιμήθηκε με Grammy για το έργο της ζωής του το 2017.

Πηγή: The Guardian, New York Times

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter