Πλαστά πιστοποιητικά: Ο αρχηγός του κυκλώματος, ο διοικητής, το ξέπλυμα ποινικών και τα μηνύματα «φωτιά»

Πλαστά πιστοποιητικά: Ο αρχηγός του κυκλώματος, ο διοικητής, το ξέπλυμα ποινικών και τα μηνύματα «φωτιά»

Συνολικά 195 άτομα ανάμεσα σε αυτά 21 αστυνομικοί, δύο απόστρατοι, μια πολιτική υπάλληλος και 171 πολίτες περιλαμβάνονται στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας, έκαναν παράνομες ελληνοποιήσεις αλλοδαπών με βαρύ ποινικό παρελθόν, χορηγώντας τους (γνήσια) έγγραφα.

Δείτε επίσης: Κύκλωμα – παράνομες ταυτότητες: Διοικητής Τμήματος Ασφαλείας βρέθηκε με 320.000 ευρώ σε χρηματοκιβώτιο (Photos)

Συγκεκριμένα το κύκλωμα αναλάμβανε να βγάζει ταυτότητες ή διαβατήρια στους ποινικούς ώστε να εμφανίζονται ως Έλληνες πολίτες, χρησιμοποιώντας είτε ψευδή στοιχεία μη υπαρκτών ατόμων είτε στοιχεία ομογενών που διέμεναν μόνιμα στο εξωτερικό είτε στοιχεία υπαρκτών ημεδαπών που είχαν δηλώσει ψευδώς απώλεια διαβατηρίου ή ταυτότητας.

Δεν είναι τυχαία άλλωστε η σύνδεση του θύματος της δολοφονικής επίθεσης στη Νίκαια με το κύκλωμα, αφού ο κύριος σκοπός του ήταν το «ξέπλυμα» ατόμων με βαρύ ποινικό παρελθόν, όπως μαφιόζοι και έμποροι ναρκωτικών.

Ο αρχηγός, ο διοικητής και ο υποψήφιος

Σχετικά με την υπόθεση έχουν συλληφθεί με την αυτόφωρη διαδικασία από την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. 20 άτομα ανάμεσα τους δύο ηγετικά στελέχη εννέα αστυνομικοί, και ένας  δικηγόρος.

Απο τους εννέα αστυνομικούς ξεχωριζει ο διοικητής του Α.Τ. Ασπροπύργου στο χρηματοκιβώτιο του οποίου βρέθηκε γεμάτο από δεσμίδες από χαρτονομίσματα των 50 και 100 ευρώ συνολικής αξίας 320.000. Ο διοικητής είχε απευθείας επικοινωνία με τον «εγκέφαλο» της οργάνωσης ενώ σύμφωνα με το διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ. προκύπτει ότι είχε υπογράψει, ως διοικητής, σε οκτώ περιπτώσεις έκδοσης δελτίου ταυτότητας και μέσω της  κάρτας του έμπαινε στη βάση δεδομένων της αστυνομίας προκειμένου να αναζητά πληροφορίες για τους πελάτες του κυκλώματος. Ο ίδιος μάλιστα πριν την τοποθέτησή του ως διοικητης τμήματος σύμφωνα με δημοσιεύματα ήταν για τέσσερα με πέντε χρόνια στέλεχος της αντιτρομοκρατικής.

Στην υπόθεση ήταν μπλεγμένη και η σύζυγος του διοικητή η οποία μάλιστα δούλευε στο τμήμα των ταυτοτήτων.

Αξιοσημείωτο είναι δε, πως ενώ το κύκλωμα δρούσε ανεξέλεγκτο επί 8 ολόκληρα χρόνια, ένας εκ των κατηγορουμένων που έχουν συλληφθεί αντί να κρατήσει χαμηλό προφίλ, έστρεφε πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας κατεβαίνοντας ακόμα και υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές, χτίζοντας το προφίλ του αγαπητού δημόσιου λειτουργού που ενδιαφέρεται για τα κοινά.

Αρχηγός του κυκλώματος σύμφωνα με τη μέχρι τώρα δικογραφία φέρεται να είναι ο Ε.Δ. ο οποίος αποφάσιζε, σχεδίαζε, συντόνιζε και επόπτευε τη δράση της οργάνωσης. Ο ίδιος είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για απόπειρα κλοπής, απάτη, νομοθεσία περί επιταγών, ενώ το 2019 συνελήφθη για «ψευδή ανωμοτί κατάθεση». Ο ίδιος μάλιστα είχε εμφανιστεί πριν από τέσσερα χρόνια στα κανάλια αναζητώντας την κόρη του.

Ως άμεσος συνεργός του εμφανίζεται ο Π.Μ. ο οποίος είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, σωματεμπορία, αρπαγή, βιασμό καθώς και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική οργάνωση αλλά και ο Β.Τ. ο οποίος είχε κατηγορηθεί για παράβαση υγειονομικών διατάξεων και νομοθεσία περί παιγνίων.

Ο αρχηγός πραγματοποιούσε ο ίδιος συναντήσεις με τα άτομα που θα εμπλέκονταν προκειμένου να τους καθοδηγήσει, ενώ δεδομένου .ότι η εχεμύθεια αποτελούσε βασικό θεμέλιο της οργάνωσης, ως μάρτυρες ταυτοπροσωπίας παρίστατο είτε άτομα που υποδείκνυε ο πελάτης, είτε άτομα του στενού συγγενικού ή φιλικού περιβάλλοντος του «αρχηγού».

Τα μηνύματα που «καίνε» τον αρχηγό

Όπως αναφέρει το διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ. ο αρχηγός, όπως προκύπτει είχε τον πλήρη έλεγχο και βρισκόταν σε ανοιχτή επικοινωνία σχεδόν με τους πάντες.

Σημαντικά για την έρευνα της αστυνομίας φάνηκε να είναι κάποια μηνύματα τα οποία αντάλλαξε ο αρχηγός με υπάλληλο του ληξιαρχείου στις Αχαρνές, η οποία καταγράφηκε από τον κοριό να εκδίδει πιστοποιητικά ατόμων στα οποία λίγες ημέρες αργότερα εκδίδονταν πλαστές ταυτότητες.

Κ.Σ. υπάλληλος: Κατάλαβα. Του … πήρα οικογενειακή

Αρχηγός: Ωραία

Κ.Σ. υπάλληλος  : Πότε θα το πάρεις;

Αρχηγός: Μετά, από μισή ώρα μπορώ; Γίνεται; Οκτώ;

Κ.Σ. υπάλληλος  : Ναι, ναι. Κατάλαβα. Εντάξει έγινε…

Σε άλλο διάλογο ο αρχηγός ακούγεται να μιλά με μια γνωστή του για την οποία δεν έχει προκύψει η συμμετοχή της σε αξιόποινες πράξεις.

Αρχηγός: Για τα χαρτιά. Εντάξει. Τους καθησύχασα, πήγα στη συνάντηση, έδωσα τα χαρτιά. Ο Αλβανός ικανοποιημένος, όλα εντάξει. Του λέω τι έγινε; Λέει έφερε τα μισά χρήματα. Επτά χιλιάδες λέει, έφερε και άλλες επτά χιλιάδες δεν τις μάζεψε. Του λέω έλα να ξεκινήσουμε με τις επτά. Λέει όχι. Εγώ ακόμα τα χρήματα όλα δεν θα τα πάρω. Εγώ λέει δεν θέλω να χρωστάω εγώ μετά. Και πότε; Λέει περίπου σε μια εβδομάδα το πολύ δέκα ημέρες θα μου φέρει το άλλο μισό. Λέω εγώ γάμα τα τώρα. Καθομαι και νομίζω που θα βρω για να πληρώσω τις δυο δόσεις. Εμπιστεύομαι αυτόν τον βλάκα. (…) Πρέπει να μας δώσει 15.000 και στην Αστυνομία ακόμη 15.000 να πάει.Για αυτό σε κάλεσα πριν μια ώρα, να ρωτήσω εσένα, μετά δεν απάντησες, μετά γάμησέ το. Γενικά όλα πήγαν ανάποδα.

Κ.Σ. φίλη: Γι αυτό σου λέω εδώ κράτα λίγο απόσταση

Αρχηγός: Αυτοί μου έλεγαν να μην βιαστώ, εγώ νόμιζα ότι όλα είναι εντάξει. Άνετα λογαριάστηκα. Άνετα, άνετα για τον δεύτερο αυτού του δικού μου του έκανα. Λέω συγγνώμη αδελφέ εικοσιπέντε δεν βγαίνω, τουλάχιστον τριάντα.

30.000 ευρώ το έγγραφο

Το κύκλωμα δρούσε κυρίως στην Αττική, τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2013 και όπως εκτιμάται, το συνολικό οικονομικό όφελος του δικτύου ξεπερνά τα 5.000.000 ευρώ (για την έκδοση κάθε εγγράφου, ο ενδιαφερόμενος κατέβαλε χρηματικό ποσό ύψους τουλάχιστον 30.000 ευρώ).

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. τα μέλη του κυκλώματος χρησιμοποιούσαν λέξεις-κώδικες για τα παράνομα έγγραφα. Συγκεκριμένα, ως «μπλε» ανέφεραν το δελτίο ταυτότητας και ως «βιβλιαράκι» το διαβατήριο, ενώ όπως διαπιστώθηκε, πολλές από τις τηλεφωνικές συνδέσεις που χρησιμοποίησαν στην έκδοση των εγγράφων, ήταν καταχωρημένες τηλεφωνικές συνδέσεις μελών της εγκληματικής οργάνωσης.

Το modus operandi

Σχετικά με τον τρόπο δράσης («modus operandi») της εγκληματικής οργάνωσης σημειώνεται ότι κάθε μέλος είχε διακριτό ρόλο που –κατά περίπτωση- ήταν η προσέλκυση ενδιαφερόμενων, η παράσταση ως μάρτυρας ταυτοπροσωπείας, η προμήθεια πιστοποιητικών οικογενειακής κατάστασης, η έκδοση δελτίων ταυτότητας, η παροχή πληροφοριών μέσω αναζητήσεων σε ηλεκτρονικές εφαρμογές της Ελληνικής Αστυνομίας ή γενικότερα στην υποβοήθηση του έργου της οργάνωσης.

Συγκεκριμένα, ο «διευθυντής» της οργάνωσης, κατηύθυνε τα υπόλοιπα μέλη και συντόνιζε τις ενέργειές τους, έφερνε σε επαφή τους ενδιαφερόμενους με τα «αρμόδια» μέλη της οργάνωσης και καθόριζε το χρηματικό ποσό που έπρεπε να καταβληθεί για την έκδοση των εγγράφων.

Παράλληλα, με τη συνδρομή του δεύτερου ηγετικού στελέχους και υπαλλήλων δημοτολογίων και ληξιαρχείων, αναζητούσαν την κατάλληλη οικογενειακή μερίδα, κυρίως Ελλήνων παλιννοστούντων από χώρες της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. ή προέβαιναν στην κατάρτιση τέτοιων μερίδων, μέσω δήλωσης εικονικών γάμων και γεννήσεων στο εξωτερικό, με τη χρήση πλαστών πιστοποιητικών αλλοδαπών Αρχών.

Επιπρόσθετα, καθοδηγούσε τους «πελάτες», προκειμένου να δηλώνουν ως τόπο κατοικίας, διεύθυνση η οποία να εμπίπτει στην εδαφική αρμοδιότητα συγκεκριμένου Τμήματος Ασφαλείας ή Γραφείου Διαβατηρίων, στο οποίο ο αρμόδιος αστυνομικός να ήταν μέλος της οργάνωσης.

Στη συνέχεια, με τη χρήση του εκδοθέντος πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης, τις φωτογραφίες και τα παράβολα, καθώς και με την παρουσία ως μάρτυρα ταυτοπροσωπίας μέλους της οργάνωσης, μετέβαιναν με τον ενδιαφερόμενο στην εκάστοτε εκδούσα Αρχή.

Εκεί οι αστυνομικοί, παραλάμβαναν τα σχετικά δικαιολογητικά και προέβαιναν στην παράνομη έκδοση ταυτότητας ή στην ανάλογη διαδικασία για την έκδοση διαβατηρίου.

Επιπρόσθετα, όπως προέκυψε από την έρευνα, κατά περίπτωση, οι αστυνομικοί μέλη της οργάνωσης προέβαιναν για λογαριασμό της οργάνωσης, στον εντοπισμό, μέσω της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων της Ελληνικής Αστυνομίας, στοιχείων ταυτότητας που ακολούθως χρησιμοποιούνταν σε ψευδείς βεβαιώσεις ταυτοπροσωπίας.

Τι έδειξαν οι έρευνες

H Αρχή κατά της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες με εντολή  του επικεφαλής της Χαρ. Βουρλιώτη, προχώρησε στη δέσμευση ολόκληρης της κινητής και ακίνητης περιουσίας, 48 εμπλεκομένων στο κύκλωμα.

Η έρευνα αναμένεται να προχωρήσει και στους οικείους των εμπλεκώμενων αφού όπως αναφέρουν πληροφορίες, λειτουργούσαν πολλές επιχειρήσεις με «μπροστινούς».

Παράλληλα υπό έλεγχο αναμένεται να τεθούν και τα πρόσωπα που πήραν τα πλαστά χαρτιά.

Από τις έρευνες σε σπίτια, εργασιακούς χώρους, κατάστημα, αυτοκίνητα καθώς και από την κατοχή των συλληφθέντων, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

-2 περίστροφα, πιστόλι, γεμιστήρες και 382 φυσίγγια,

-φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και 3 τάμπλετ,

-κεντρική μονάδα ηλεκτρονικού υπολογιστή, σκληρός δίσκος και ssd δίσκος,

-15 USB, 6 εξωτερικοί σκληροί δίσκοι, αντάπτορες και κάρτες μνήνης,

-συσκευές gps tracker,

-608.025 ευρώ,

-37 κινητά τηλέφωνα και κάρτες sim,

-ψηφιακή κάμερα,

-μηχάνημα πλαστικοποίησης εγγράφων και υλικά πλαστικοποίησης,

-4 πινακίδες κυκλοφορίας οχημάτων,

-ναρκωτικά δισκία και ποσότητες κοκαΐνης και κάνναβης,

-έγγραφα «APOSTILLE», ληξιαρχικές πράξεις συμφώνων συμβίωσης, αντίγραφα σελίδων διαβατηριών και βίζα, σφραγίδες, πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης, ληξιαρχική πράξη θανάτου, ταυτότητα, διαβατήρια, σημειωματάρια, ημερολόγια και ημερολόγια τσέπης με ιδιόχειρες σημειώσεις, βιβλιάρια τραπεζικών καταθέσεων, εκτυπώσεις παραβόλων, φάκελοι με έγγραφα που αφορούν δελτία ταυτότητας, υπηρεσιακό δελτίο ταυτότητας για το οποίο είχε δηλωθεί κλοπή, κενά έντυπα υπεύθυνης δήλωσης με σφραγίδες γνησίου υπογραφής καθώς και φωτοαντίγραφα ταυτοτήτων και αδειών διαμονής αλλοδαπών.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter