Ποιοι πυρόπληκτοι δικαιούνται έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση

Ποιοι πυρόπληκτοι δικαιούνται έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση

Καθορίστηκε η διαδικασία χορήγησης της έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης, με τη μορφή επιδόματος, λόγω των πυρκαγιών της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018 που έπληξαν περιοχές της Περιφέρειας Αττικής. Αφορά ποσό € 5.000 ανά κατοικία ( € 6.000 ειδικά για τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες ) και € 8.000 ανά επιχείρηση.

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία δημοσιεύθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (30.07.2018) στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (Τεύχος Β΄, Αρ. Φύλλου 3090/2018) ορίζεται προθεσμία τριών μηνών, για την υποβολή, από τους ενδιαφερόμενους σχετικής αίτησης στα γραφεία των αρμόδιων Τομέων Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (Τ.Α.Ε.Φ.Κ.) Ανατολικής και Δυτικής Αττικής ή στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Την έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση, με τη μορφή επιδόματος, δικαιούνται:

– οι ένοικοι κατοικιών είτε αυτοί είναι ιδιοκτήτες (με πλήρη ή ψιλή κυριότητα), είτε είναι επικαρπωτές, ή ενοικιαστές ή ένοικοι με δωρεάν παραχώρηση, των οποίων η κατοικία έχει πληγεί από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018.

– οι επιχειρήσεις (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) που στεγάζονται σε κτήρια τα οποία έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018. Κι αυτό με την προϋπόθεση ότι η κατοικία ήταν σε χρήση την ημέρα του συμβάντος και η επιχείρηση σε λειτουργία.

Οι ιδιοκτήτες δικαιούνται εφάπαξ ενίσχυση τόσο για την κύρια όσο και για τις δευτερεύουσες κατοικίες που χρησιμοποιούν.

Επίσης σε περίπτωση που η πληγείσα επιχείρηση έχει επαγγελματική έδρα κατοικία και εφόσον στεγάζεται σε λειτουργικά ενιαίο χώρο (κοινή κύρια είσοδο, κοινούς χώρους υγιεινής) τόσο η πληγείσα επιχείρηση όσο και η πληγείσα κατοικία θα δικαιούνται (εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις) το ήμισυ της εφάπαξ ενίσχυσης για επιχείρηση και κατοικία αντίστοιχα.

Επισημαίνεται πάντως ότι οι ιδιοκτήτες κενών (κατά τη φορολογική δήλωση), εγκαταλελειμμένων ή ημιτελών κατοικιών ή επαγγελματικών χώρων, δεν δικαιούνται έκτακτης ενίσχυσης.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να χορηγηθεί η ενίσχυση είναι να έχει διενεργηθεί αυτοψία στην πληγείσα ιδιοκτησία και το κτήριο να παρουσιάζει βλάβες από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018 σε περιοχές της Περιφέρειας Αττικής, σύμφωνα με το Δελτίο Δευτεροβάθμιου Ελέγχου ή την Έκθεση Αυτοψίας ή Πρωτόκολλο Επικινδύνως Ετοιμόρροπου Κτηρίου (Π.Α.Ε.Ε.Κ.) της Γενικής Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (Γ.Δ.Α.Ε.Φ.Κ.)

Παράλληλα, διευκρινίζεται ότι εκτίμηση ότι έχει πληγεί η κατοικία ή η επιχείρηση θα βασιστεί στις αυτοψίες που διενεργήθηκαν από τη Γ.Δ.Α.Ε.Φ.Κ. Εάν η υπηρεσία κρίνει απαραίτητο, μπορεί να ζητήσει εγγράφως επιπλέον στοιχεία για την εξέταση της αίτησης χορήγησης της ενίσχυσης. Υπάλληλοι της Γ.Δ.Α.Ε.Φ.Κ. δύναται να διενεργούν αυτοψία για την εξακρίβωση ή επιβεβαίωση απαιτούμενων στοιχείων για τη χορήγηση της έκτακτης ενίσχυσης.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται καθημερινά από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ στα τέσσερα κατά τόπους γραφεία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών τα οποία βρίσκονται:

-στο Πνευματικό Κέντρο Ραφήνας

-στο κλειστό γυμναστήριο Μαραθώνα

-στο ΚΑΠΗ Κινέττας

Και

-στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

https://www.documentonews.gr/filegrid/2018/07/30/5b5f59e0cd3a1869843fcc52.pdf

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter