Πορτογαλία: Πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο – Κούρσα διαδοχής στο Σοσιαλιστικό Κόμμα

Πορτογαλία: Πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο – Κούρσα διαδοχής στο Σοσιαλιστικό Κόμμα

Πολιτικό σεισμό προκάλεσε στην Πορτογαλία η παραίτηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα στις 07/11, έπειτα από έρευνα της αστυνομίας στην επίσημη κατοικία του για πιθανή εμπλοκή του σε υπόθεση διαφθοράς.

Ο πορτογάλος πρόεδρος Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουσα ανακοίνωσε την Πέμπτη (09/11) τη διάλυση του κοινοβουλίου τον Δεκέμβριο, αφού προηγουμένως εγκριθεί το προσχέδιο προϋπολογισμού της Πορτογαλίας για το 2024, και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στις 10 Μάρτιου.

«Η έγκριση του προϋπολογισμού θα μας επιτρέψει να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες πολλών Πορτογάλων και να παρακολουθήσουμε την εφαρμογή του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας», δήλωσε.

Αν και το πορτογαλικό Σύνταγμα δίνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το δικαίωμα να διορίσει νέο πρωθυπουργό χωρίς τη διεξαγωγή νέων εκλογών, ο Ρεμπέλο ντε Σόουσα επεσήμανε, ότι είναι σημαντικό η νομιμότητα του πρωθυπουργού της χώρας να μην αμφισβητείται. Οι δηλώσεις αυτές πυροδότησαν την ενόχληση του σοσιαλιστή Κόστα, ο οποίος είχε συμφωνήσει να παραμείνει στη θέση του ως προσωρινός πρωθυπουργός της χώρας μέχρι τις επόμενες εκλογές.

Το κενό τεσσάρων μηνών πριν από τις επόμενες εκλογές θα επιτρέψει στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα να ενισχύσει την συσπείρωση του, ώστε να μπορέσει να κυβερνήσει χωρίς το ακροδεξιό κόμμα Chega. Ωστόσο, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η πιθανή πορεία του προς την εξουσία θα απαιτούσε το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με το κόμμα Chega, το οποίο ήρθε τρίτο στις εθνικές εκλογές του 2022.

Οι Υποψήφιοι για την προεδρία του Σοσιαλιστικού κόμματος

Έπειτα από τις εξελίξεις αυτές εκρηκτικό είναι το κλίμα εντός του πορτογαλικού σοσιαλιστικού κόμματος PSD , όπου η κούρσα για την διαδοχή τον Κόστα έχει ξεκινήσει. Μάλιστα, ο Πέδρο Νούνο Σάντος, πρώην Υπουργός Υποδομών, επιβεβαίωσε την υποψηφιότητά του για την πρωθυπουργία. Ο Σάντος θεωρούνταν από καιρό ως μια από τις πιο υποσχόμενες προσωπικότητες εντός του κόμματος, αλλά πέρυσι αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη θέση του ως υπουργός, έπειτα από την εμπλοκή του σε σκάνδαλο, που αφορούσε τις αποζημιώσεις της TAP, του εθνικού αερομεταφορέα της Πορτογαλίας,

Ο υπουργός Οικονομικών, Φερνάντο Μεντίνα, είναι ένας ακόμη υποψήφιος. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως δήμαρχος της Λισαβόνας, η διοίκηση της πόλης παρέδωσε προσωπικά δεδομένα τοπικών αντιφρονούντων στη Ρωσία και σε άλλα καθεστώτα, γεγονός, που καθιστά αμφιλεγόμενη την υποψηφιότητα του ενόψει του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης: Πορτογαλία: Το 67,8% θέλει πρόωρες εκλογές μετά την παραίτηση Κόστα

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter