Πούτιν: Δεν θα επιτεθούμε στο ΝΑΤΟ, αλλά θα καταρρίψουμε τα F-16 όταν παραδοθούν στην Ουκρανία

Πούτιν: Δεν θα επιτεθούμε στο ΝΑΤΟ, αλλά θα καταρρίψουμε τα F-16 όταν παραδοθούν στην Ουκρανία
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν με Ρώσους στρατιώτες. Φωτογραφια αρχείου (Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kemlin Pool Photo via AP, File)

Η Ρωσία δεν κάνει σχέδια για καμία χώρα του ΝΑΤΟ και δεν θα επιτεθεί στην Πολωνία, τις χώρες της Βαλτικής ή την Τσεχία, όμως αν η Δύση προμηθεύσει μαχητικά F-16 στην Ουκρανία, τότε αυτά θα καταρριφθούν από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σε ομιλία του σε πιλότους της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, ο Πούτιν είπε ότι η στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ έχει επεκταθεί ανατολικά προς τη Ρωσία μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, όμως η Μόσχα δεν σχεδιάζει να επιτεθεί σε κράτος του ΝΑΤΟ.

«Δεν έχουμε επιθετικές βλέψεις προς αυτά τα κράτη. Η ιδέα ότι θα επιτεθούμε σε κάποια άλλη χώρα -η Πολωνία, οι χώρες της Βαλτικής και οι Τσέχοι επίσης φοβούνται- είναι πλήρης ανοησία. Είναι απλώς ανοησίες », ανέφερε ο Πούτιν.

Το Κρεμλίνο, το οποίο κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι επί του πρακτέου πολεμούν κατά της Ρωσίας υποστηρίζοντας την Ουκρανία με χρήματα, όπλα και πληροφορίες, λέει ότι οι σχέσεις με την Ουάσινγκτον δεν ήταν ίσως ποτέ χειρότερες.

Ερωτηθείς σχετικά με τα μαχητικά F-16 που η Δύση έχει υποσχεθεί να στείλει στην Ουκρανία, ο Πούτιν είπε ότι τα αεροσκάφη αυτά δεν θα αλλάξουν την κατάσταση στην Ουκρανία. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε: «Εάν προμηθεύσουν F-16, και μιλούν γι’ αυτό και προφανώς εκπαιδεύουν πιλότους, αυτό δεν θα αλλάξει την κατάσταση στο πεδίο της μάχης. Θα καταστρέψουμε τα αεροσκάφη όπως ακριβώς καταστρέφουμε σήμερα τα άρματα μάχης, τα τεθωρακισμένα οχήματα και άλλο εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων των πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων».

Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε πως: «Φυσικά, αν χρησιμοποιηθούν αεροδρόμια σε τρίτες χώρες, γίνονται για εμάς νόμιμοι στόχοι, όπου κι αν βρίσκονται».

Τα σχόλια του Πούτιν ήρθαν ως απάντηση στις δηλώσεις που έκανε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα ότι τα αεροσκάφη εκτιμάται ότι θα φτάσουν στην Ουκρανία τους επόμενους μήνες. Το Βέλγιο, η Δανία, η Νορβηγία και η Ολλανδία είναι μεταξύ των χωρών που έχουν δεσμευτεί να δωρίσουν F-16. Ένας συνασπισμός χωρών έχει υποσχεθεί να βοηθήσει στην εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων στη χρήση τους.

Διαβάστε επίσης:

Γκέρχαρντ Σρέντερ: «Πρέπει να διαπραγματευτούμε με τον Πούτιν»

El Pais: «Η Ευρώπη θα αποσύρει τα τελευταία στρατεύματα από το Σαχέλ, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο στη Ρωσία»

Η μαφία χτίζει τα Βαλκάνια – Η επένδυση του γαμπρού του Τραμπ στην Αλβανία και το μαύρο χρήμα

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter