«Ψυχοκόρες»- Τα κρυμμένα κορίτσια των Αθηνών που κακοποιούνταν από τα αφεντικά τους

«Ψυχοκόρες»- Τα κρυμμένα κορίτσια των Αθηνών που κακοποιούνταν από τα αφεντικά τους

Η σειρά παρακολουθεί τις παράλληλες ιστορίες τεσσάρων αδερφών οι οποίες χωρίζονται όταν αναγκάζονται να αναζητήσουν εργασία ως ψυχοκόρες σε πλούσια σπίτια.

Την πρεμιέρα της σειράς μυθοπλασίας «Ψυχοκόρες», σε πρωτότυπο σενάριο της Πέννυς Φυλακτάκη και του Βαγγέλη Νάση, θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το κοινό από τον κανάλι του ΑΝΤ1, την Τετάρτη, 6 Μαρτίου 2023, σε ένα διπλό επεισόδιο.

Η σειρά αγαπήθηκε από την πρώτη στιγμή, που έπαιξε στη συνδρομητική πλατφόρμα του ΑΝΤ1 +, σημειώνοντας υψηλά ποσοστά τηλεθέασης και γεννώντας προσδοκίες σε μια πλούσια τηλεοπτική χρονιά.

Η σκηνοθεσία είναι του Μιχάλη Χαραλαμπίδη και στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντάμε, μεταξύ άλλων, τη Γιούλικα Σκαφιδά, τον Πυγμαλίων Δαδακαρίδη, τη Μαριάννα Κιμούλη, την Ασημένια Βουλιώτη, τη Μαργαρίτα Αλεξιάδη, την Άννα Λουιζίδη, τον Μανώλη Μαυροματάκη, τον Αλέξανδρο Αντωνόπουλο και τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο.

Η σειρά παρακολουθεί τις παράλληλες ιστορίες τεσσάρων αδερφών οι οποίες χωρίζονται όταν αναγκάζονται να αναζητήσουν εργασία ως ψυχοκόρες σε πλούσια σπίτια. Η ζωή τους αλλάζει δραματικά κι ένας αγώνας επιβίωσης και βίαιης ενηλικίωσης ξεκινά έως ότου συναντήσει ξανά η μία την άλλη.

Στη συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης, 5 Μαρτίου, προβλήθηκε ένα απόσπασμα από την αληθινή ιστορία της κα. Σοφίας που σε ηλικία 8 ετών την έστειλαν σε ένα γνωστό σπίτι της Αθήνας να εργαστεί ως ψυχοκόρη.

Η αληθινή ιστορία της Σοφίας

Η κα. Σοφία γεννήθηκε σε ένα μικρό χωριό των Σερρών το 1952. Λίγα χρόνια αργότερα έχασε τη μητέρα της μένοντας με τον πατέρα, τη γιαγιά και τη μικρότερη αδερφή της. Επειδή ο πατέρας της ήθελε να ξανά παντρευτεί τα δύο παιδιά ήταν απαγορευτικός αριθμός. Έτσι, αποφάσισαν να τη στείλουν σε ένα σπίτι της πρωτεύουσας για να εργαστεί στην κουζίνα μαζεύοντας χρήματα για την προίκα της.

Το 1960, η μικρή, τότε, Σοφία βρέθηκε σε ένα σπίτι που «είχε μάρμαρα και πολλά δωμάτια». Μέχρι τότε δεν ήξερε ούτε να μαγειρεύει ούτε άλλες οικιακές δουλειές. Στο χωριό της πήγαινε σχολείο και έπαιζε με τα άλλα παιδιά. Αυτό που θυμάται έντονα είναι πως όταν γινόταν κάποιο πάρτι δούλευε ασταμάτητα χωρίς να κοιμάται και χωρίς να κάνει διάλειμμα για φαγητό. Όταν έρχονταν οι καλεσμένοι την έκρυβαν στην κουζίνα γιατί τα ρούχα της ήταν ταλαιπωρημένα και με χρώματος μαύρου λόγω του πένθους της μητέρας της.

Αυτό που η κα. Σοφία θέλει να ξεχάσει είναι την πρώτη φορά που έφαγε ξύλο σε σημείο να ζαλιστεί να λιποθυμήσει. Της είχε ζητήσει η «κυρία» του σπιτιού να γυαλίσει ένα ζευγάρι καστόρινα παπούτσια. Το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που ήθελαν με αποτέλεσμα να την αφήσουν νηστική κα να την χτυπάνε ξανά και ξανά.

Στο βίντεο η κα. Σοφία, σε ηλικία 72 ετών, προσπαθούσε ακόμα να δικαιολογηθεί που κατέστρεψε ένα ζευγάρι καστόρινα παπούτσια.

Ποιες ήταν οι Ψυχοκόρες

Η δεκαετία του ΄50 βρήκε την Ελλάδα να ασθμαίνει προσπαθώντας να αφήσει πίσω της δύο Παγκοσμίους Πολέμους και έναν  Εμφύλιο.

Πολλά ήταν τα κορίτσια που δούλευαν σε Αθηναϊκά σπίτια και άλλες μεγάλες πόλεις ως ψυχοκόρες. Συνήθως προέρχονταν από πολύ φτωχές οικογένειες της επαρχίας που δεν μπορούσαν να συντηρηθούν.

Στο ελληνικό εθιμικό δίκαιο ο θεσμός της Ψυχοκόρης έμοιαζε με άτυπη μορφή υιοθεσίας που προστατευόταν από αστυνομικές διατάξεις «περί υπηρετών, υπηρετριών, τροφών και υπηρετομεσιτικών».

Από το θεατρικό έργο «Αγγέλα» του Γιώργου Σεβαστίκογλου έως την αληθινή ιστορία της Σπυριδούλας που βασανίστηκε από το ζεύγος Βεϊζαδέ, επειδή νόμιζαν ότι έκλεψε 50 δολάρια, οι ψυχοκόρες στην πλειονότητά τους ζούσαν μια μαρτυρική ζωή κρυμμένες σε υπόγεια και πλυσταριά. Ξυλοδαρμοί, βιασμοί, εργασία μέχρι εξαντλήσεως ήταν μόνο κάποιες από τις μορφές κακοποίησης που έρχονταν αντιμέτωπες και όλα αυτά μέχρι το 1964 που ο θεσμός καταργήθηκε με νόμο.

Διαβάστε επίσης:

Κλέλια Ρένεση: Ποια σπουδαία λαϊκή τραγουδίστρια θα υποδυθεί σε ταινία (Video)

Δήμος Μούτσης: «Σαν να έφτασα στο τέρμα μιας διαδρομής» – Συγκλονίζει σε μία από τις τελευταίες του αναρτήσεις

Παγκόσμια Νύχτα της Γυναίκας στη Γάζα

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter